28/5/08

Un llibre que et pot portar a Suïssa

Dijous, dia 29 de maig, a les 7 de la tarda, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Doctor Melcior Colet de Barcelona, presentarem el llibre Racons 08. Temps d'aventura, en el qual recollim itineraris per fer a peu o en BTT escrits per telespectadors del programa. L'any passat vam encetar la col·laboració amb Temps d'aventura (Televisió de Catalunya) amb la publicació del primer llibre Racons. Temps d'Aventura, que ha tingut un bon nivell de vendes. La novetat d'enguany, és que els responsables del programa, amb Toni Real (director) i Narcís Noguera (realitzador), al davant han ideat una interessant promoció amb la qual enviant una fotografia d'aventura amb el llibre es pot guanyar un viatge a Zermatt (Suïssa). Trobar formes enginyoses de promocionar els llibres és un dels reptes que té el món editorial i aquesta iniciativa és una bona opció. En la imatge, reproduïm el cartell ha dissenyat Àlex Rull per poder repartir per les llibreries i reforçar la promoció. També tenim a impremta imprimint-se 3.000 punts de llibres amb un disseny similar.

Comencen els actes per commemorar els 50è aniversari de la mort de Carles Cardó
Precisament a la mateixa hora que presentem el llibre Racons 08, es realitzarà el primer acte dels previstos per commemorar el 50è aniversari de la mort de Carles Cardó (més informació aquí). Em sabrà greu ja que formo part de la comissió organitzadora però m'és impossible estar a dos llocs a la vegada. En el primer dels actes el monjo de Montserrat i historiador Hilari Raguer parlarà sobre l'espiritualitat de Cardó. Hi haurà més activitats en els propers mesos per recordar Cardó. Per just després de l'estiu presentarem a Cossetània el llibre A l'entorn de Carles Cardó. Diàleg d'exili amb Joan de Borbó, comte de Barcelona, obra de Lluís Maria Moncunill.

25/5/08

Un escriptor surrealista; el primer?

Amb aquest títol Lluís Racionero dedicava a Serra d'Or l'any 1987 una crítica a l'obra Summa Kaòtica de Ventura Ametller, editat per Laia el 1986. Ara aquesta obra i una segona part inèdita de l'escriptor, Resta Kaòtica, es trobarà properament a les llibreries. Fa cosa d'un any vaig rebre una trucada del Rafel Vallbona qui em va dir que em trucaria Albert Calls ja estaven treballant amb la intenció de reeditar l'obra d'Ametller i de poder publicar-ne part d'inèdita. Vam reunir-nos amb la família i amb el propi autor, ja llavors delicat de salut, i vam posar-hi fil a l'agulla. Al final amb l'esforç de tots plegats i també amb la complicitat de l'Ajuntament de Mataró (ciutat on viu l'autor) i també del de Pals (on hi va néixer), s'han pogut tirar endavant els dos volums, Summa Kaòtica i Resta Kaòtica, que apareixen en la imatge que acompanya el post ja que aquest divendres van arribar de l'impremta. Ventura Ametller té un llenguatge que impacta, que s'ha de conèixer; és una literatura surrealista com titulava Racionero en el seu article escrit fa més de vint anys. Els llibres es presentaran properament a Mataró. Reprodueixo a continuació alguns dels fragments que la crítica va escriure fa 22 anys quan va sortir publicada la Summa Kaòtica:

Lluís Racionero, a Serra d'or:
"L'estil d'Ametller és segur, vigorós, ric en paraules: hi ha una veu darrera d'ell i la veu encisa el lector i el porta endavant, que és la traça del bon escriptor."
"Aquesta novel·la és Dalí posat en paraules, és l'exaltació delirant empordanesa en forma d'escriptura."
"Sota aquesta forma barroco, mítico-esperpèntica i rabelaisiana, depurada en Joyce, hi ha a més un gran narrador."
Ignasi Riera:
"Una obra magmàtica, la Summa Kaòtica de Ventura Ametller, un dels amics més sistemàtics de Josep Pla, amic també de tota mena de tafaneries. Si aquests Summa, tan poc tomista, resulta provocadora i incitant és perquè el lector hi endevina, amb facilitat, la referència a tots els mons al·ludits".
Rafel Vallbona, a l'Avui
Summa kaòtica és per damunt de tot com un vi ben elaborat pel pas dels anys. És una novel·la "brut-grapa" que s'ha anat fent més complexa, més ben elaborada, més bona en definitiva (i sóc plenament conscient del significat greu de l'adjectiu bona en un article de reflexió literària) a mesura que ha anat envellint a les carpetes, als calaixos, a l'estudi del seu autor."
Valerià Pujol, a Mataró Escrit
"Summa Kaòtica és una novel·la que parteix d'una realitat immediata i l'eleva a categoria de símbol i si ens veiéssim obligats a parlar de realisme hauríem de citar aquell realisme "màgic" de Cien años de soledad. En l'obra de García Màrquez el mite era Macondo, en l'obra de Ventura Ametller el mite és Pals."
Pere Muntanyà, a Crònica de Mataró
"La novel·la de Ventura Ametller no té precedents a casa nostra, perquè en tot cas aquí el que s'ha escrit és novel·la històrica per mai novel·la "antihistòrica" en el sentit polisèmic que li dóna el seu autor".
Joan Busquets, a El món
"Narració exemplar, Summa Kaòtica sublim ràfega de foc llançada a la cara."

24/5/08

"De tard en tard" ha fet un any

El dijous, dia 22, vaig estar tot el dia a Barcelona d'una reunió cap a un altre i no hi vaig pensar, fins que avui, quan preparava el post que posaré demà diumenge al bloc, m'he adonat que el dijous "De tard en tard" va fer un any (aquest va ser el primer post de tots). En total he postejat, comptant aquest, 132 vegades i he tractat temes diversos que tenen a veure amb el món editorial, els llibres, la lectura i especialment qüestions relacionades amb Cossetània. La intenció és seguir amb el ritme actual de dos posts per setmana. M'agradaria poder escriure més textos però em costa trobar temps per poder actualitzar el bloc. En fi, a tots els qui segueixen habitualment el bloc i als qui de tant en tant hi fan una ullada, moltes gràcies.

22/5/08

Promoció conjunta

He comentat en altres posts la necessitat i la dificultat de promocionar els llibres en català. És difícil poder tenir espais de pagament en els mitjans de comunicació ja que el pressupost que podem destinar a la promoció dels llibres, tenint en compte les espectatives de vendes, és limitat. Hem d'afinar molt els números no sigui cas que "valgui més el farcit que el pollastre". Ara l'Associació d'Editors en Llengua Catalana ha negociat amb La Vanguardia per poder disposar cada setmana d'un espai on s'hi anunciïn llibres en català. L'espai se'ns ha ofert als editors i s'espera que es pugui disposar a més d'un ajut de la convocatòria de subvencions per a la promoció de llibres o col·leccions de l'Institut Català de les Indústries Culturals, que pugui reduïr l'aportació que hem de fer i que permeti que la presència de l'anunci sigui habitual. El primer dels anuncis d'aquesta nova modalitat de promoció sortirà dimecres vinent, dia 28 de maig, al suplement de llibres de La Vanguardia i és el que reproduïm en aquest post. Nosaltres hi tenim el llibre Amanides. La frescor de la terra, de Mariona Quadrada.

19/5/08

Una vetllada esplèndida

La catosfera literària 2008 es va presentar dissabte dia 17 a Vallromanes en un acte acurat, amb moments emotius i molt atractiu. Toni Ibàñez, coordinador del llibre i autèntica ànima del recull, i la regidoria de cultura de l’ajuntament d’aquest municipi del Vallès van treballar de valent per oferir una presentació extraordinària. Com a editor del llibre he de dir que l'èxit de la presentació correspon al Toni i a la gent de l'Ajuntament de Vallromanes. Nosaltres des de Cossetània vam col·laborar, des de la distància, amb el que vam poder que no va ser massa; per tant el mèrit del disseny de l'acte i de tot plegat els correspon a ells, cosa que els vull agrair. L’acte tingué tots els ingredients d’una vetllada esplèndida: actuació d’un grup de jazz, presentadors del llibre, lectura de textos i un complet piscolabis que va servir per poder conversar amb blocaires que han participat en el llibre, etc. Una vetllada entranyable. Vaig comentar a altres persones assitents que una de les coses que més satisfacció em generava és que veia a la gent contenta, els veia feliços per formar part de la primera antologia de la catosfera literària, cosa que sincerament em satisfeia. A l’acte hi van assistir un bon grup dels autors del llibre, més d’una trentena, tal com pot veure en la fotografia que acompanya el post. A ells, i a tots els que han col·laborat en la primera antologia de la catosfera literària en nom de l'equip de Cossetània, moltes sinceres gràcies i també moltes gràcies a tots els qui van treballar i participar per fer aquest acte tant lluït.

17/5/08

Va de "blooks"

La capacitat de la llengua anglesa per crear neologismes és impressionant. Mentre els catalans discutim si el correcte és escriure blog o bloc, la llengua anglesa davant de la novetat que s'editin en format paper llibres que han sortit de contingut de blogs, ha creat nova paraula: "blook", formada a partir a partir dels termes blog i book (llibre). Aquest neologisme és ja completament acceptat i introduït al llenguatge. Al web www.mixmarketing-online.com, dedicat a vocabulari tècnic de màrqueting i Internet, hi trobo la següent definició de blook:
Blook: Término del argot del inglés americano formado por las palabras blog y book, (bitácora y libro, en español). Describe a un tipo de libro donde se recopilan los textos de los artículos (o más exactamente entradas) publicados inicialmente en una bitácora (o blog). El estadounidense Tony Pierce fue el primero en autoeditarse su blook al que luego le han seguido otros publicados por famosas editoriales como Mondadori. El término blook también hace mención a un libro cuya estructura se basa en alguna plataforma de generación de blogs. Es decir, con entradas organizadas cronológicamente y que incorporan comentarios de los lectores. Dependiendo del género literario que domine en el conjunto, en español, puede hablarse, por ejemplo, de una "blognovela", "blogensayo" o bien de un "blogmanual". Siendo este último uno de los que más puedan interesar en el mundo de la empresa.
També la Viquipèdia anglesa té definit el terme blook amb dues acepcions. Podeu llegir-ho aquí. Blook per a la llengua anglesa és un objecte que imita un llibre o un llibre creat a partir d'un bloc.
La fotografia que acompanya aquest text correspon a dos blooks (no m'atreveixo a fer un neologisme en català creat a partir de les paraules bloc i llibre): La catosfera literària 2008. Primera antologia de blogs en català, que vam presentar dijous dia 15 als mitjans de comunicació, i Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos) de Manel Riu i Mir Roy, novel·la que ha sorgit a partir del bloc de la Mireia i que es presenta el dimecres 21 de maig a les 19:30, a la Llibreria Catalònia, presentació que anirà a càrrec de Mònica López, del programa Digitals de COM Ràdio i en la qual també hi participarà Francesc Mauri, meteoròleg i home del temps de TV3.

15/5/08

Els juliols 2008 de la UB dedica diversos cursos al món editorial i a la literatura

M'arriba el programa d'Els juliols 2008 de la Universitat de Barcelona en el qual presenten un total de 53 cursos d'estiu de molt diverses temàtiques i entre els quals n'hi ha diversos dedicats al món editorial i a la literatura.
Un dels cursos porta per títol: "Editors i editorials en català: present i futur" i està coordinat per Josep Maria Ferrer i Roca, patró de la Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona i Sergio Moreno Redón, investigador del Departament de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona. El programa complet es pot consultar aquí. Entre les persones que faran alguna sessió hi trobo molts coneguts Segimón Borràs (secretari general del Gremi d'Editors), Xavier Alonso (Arc de Berà), Imma Bellafont (llibreria La Tralla de Vic), Àlex Broch (editor), Ada Castells (periodista del diari Avui), Lluís Pagès (president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana), Xavier Mallafré (director general d'Edicions 62), Joan Carles Girbés (Bromera) i un servidor.

Un altre curs porta per títol: "Literatures i homoerotismes" i està coordinat per Rodrigo Andrés González, professor lector de Literatura Nord-americana del Departament de Filologia Anglesa i Alemanya de la Universitat de Barcelona. Aquest és el programa d'aquest curs.

I un altre tractarà sobre "Literatura i turisme cultural" i està coordinat per Glòria Bordons, professora titular de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona. El programa del curs es pot consultar aquí.
Finalment, entre tots els cursos del programa en trobem un altre titulat
"Cinema mut, literatura i cultura popular a Catalunya", que està coordinat per Joan M. Minguet Batllori, professor titular del Departament d'Art de la Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra i Teresa Iribarren i Donadeu, professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra. El programa del curs és aquest.

11/5/08

L'hàbit de llegir i la televisió

Una resposta al perquè un 75% d'anglesos llegeixen habitualment llibres, mentre que aquesta xifra és a Catalunya del voltant del 50%:

"Als anys vint a Anglaterra una gran part de la classe obrera estava alfabetitzada i es va introduir en la lectura com a una activitat per distreure's, per passar-s'ho bé i d'aquesta manera van adquirir l'hàbit per a la lectura. A Catalunya i a l'Estat espanyol, l'alfabetització massiva no arriba fins als anys seixanta moment quan es popularitza la televisió i la classe obrera utilitza aquest nou mitja com a forma de distracció, no entra doncs en la lectura i per tant no adquireix aquest hàbit."

Ho va explicar Enric Calpena, periodista i professor de la Universitat Ramon Llull en la conferència "És la televisió un verí letal per a les nostres neurones?", que va pronunciar el dimecres 7 de maig en el transcurs de la XIV edició el Memorial Josep Ramon López que s'ha realitzat en diverses poblacions de l'Alt Camp. Calpena també va comentar que "els catalans veiem la televisió uns 270 minuts al dia" i que amb aquestes xifres "Catalunya està en el primer lloc de tot l'Estat pel que fa a temps dedicat a veure la televisió, dades que són semblants a les d'Anglaterra." També va dir que "com més edat tenen les persones més hores de televisió consumeixen" i, en un altre context, que "el 10% dels lectors d'Hola són llicenciats"


Els actes del XIV Memorial Josep Ramon López
Des de dimecres dia 7 de maig fins a dissabte 10 de maig, es van celebrar la resta d'actes del XIV Memorial Josep Ramon López, tal com anunciàvem en aquest post. La jornada de germanor es va celebrar malgrat la benèfica pluja que va caure durant tot el dissabte. Es va anul·lar la caminada de dissabte al matí però es va poder a portar a terme amb tota normalitat el dinar de germanor al local social del Pont d'Armentera, que va consistir en una extraordinària arrossada, i també l'entrega de premis i records de participació del concurs de recollida de telèfons mòbils i de la mostra de composicions "Missatges del món". L'any vinent la jornada de germanor es portarà a terme al Pla de Santa Maria. Reproduïm a continuació diverses imatges de l'edició d'enguany del Memorial Josep Ramon López.


Enric Calpena en el transcurs de la conferència a Valls

Francesc Domènech, periodista i director de Canal Reus TV va parlar al Pont d'Armentera sobre el futur de les televisions locals

Els assistents a la jornada de germanor

L'extraordinària arrossada

Recollida selectiva de telèfons mòbils
Nota de l'Associació Memorial Josep Ramon López sobre la recollida selectiva de telèfons mòbils en desús que s'ha portat a terme en l'edició d'enguany del Memorial:
Com cada any des de l’Associació del Memorial Josep Ramon López, es va proposar als joves un concurs de recollida selectiva. Aquest any, el concurs anava adreçat als alumnes d’ESO, Batxillerats, Cicles Formatius de GM i GS de les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. La recollida selectiva seria la de telèfons mòbils en desús, procurant transmetre uns valors i unes actituds que ens portin a ésser millors ciutadans respectuosos i compromesos amb el medi ambient, per això se’ls informava també sobre els telèfons mòbils com a residu.
Un cop recollits, els telèfons mòbils es porten junt amb la resta de residus d’aparells elèctrics i electrònics a una planta especialitzada que es troba a Pont de Vilomara. Allí es classifiquen en funció del seu destí final: terminals, bateries, carregadors i accessoris
Finalment aquests materials es fan arribar, per separat, a empreses recicladores, que els tornen a fer servir com a matèries primeres per a fabricar productes nous.
Una vegada esgotat el termini de recollida, el passat dia 30 d’abril a l’IES Jaume Huguet de Valls es fa fer el recompte final de telèfons mòbils que els joves havien portat, i el total recollit va ser de 325 terminals de telèfons mòbils, 286 bateries i 83 carregadors que feien un total de 694 components, tot un èxit.
Els grups d’alumnes guanyadors van ser:
1r- amb 246 components, Marina Muñoz Pego, Núria Pujol Pérez i Sheila Gómez Jaime de l’IES Jaume Huguet de Valls.
2n- amb 143 components, Vanessa Preixens Martín, Gustavo Guarin Ardila i Laura Redondo Lozano de l’IES Jaume Huguet de Valls.
3r- amb 142 components, Laia Gironès Targa, Estera Badulescu i Elena Bernabeu Volpini de l’IES Jaume Huguet de Valls.
4t- amb 66 components, Georgina Canela Ferré, Marta Ferré Oller i Júlia Piqué Secall de l’IES Jaume Huguet de Valls.
Centres participants amb recollida significativa de components han estat l’IES Jaume Huguet de Valls, l’IES Martí l’Humà de Montblanc i l’IES de Valls.

8/5/08

La logística editorial

Fa una mica més de dos anys els espais que teníem per emmagatzemar llibres al local de Valls de Cossetània i en un altre magatzem que teníem llogat, s'havien quedat petits i ens plantejàvem buscar un espai més gran per poder guardar el nostre fons editorial. En aquells moments, des de L'Arc de Berà, el nostre distribuïdor, ens van comentar que tenien la intenció de crear una empresa de logística editorial. Ens van explicar el projecte i enlloc d'invertir en una nau per al nostre fons vam invertir en la nova empresa de logística sorgida a partir de L'Arc de Berà i que porta per nom ArcLogi. Hi tenim doncs una petita participació. Des de fa un any i mig tot el nostre fons està dipositat en les instal·lacions d'Arclogi que el tenen classificat i ordenat correctament. A més a més, via web podem saber en tot moment el nombre d'exemplars que tenen i el moviment hem fet. Paguem per palets ocupats i per moviments. La veritat és que ens hem tret un pes del damunt ja que a nosaltres fer la logística dels llibres ens era un maldecap donat que no teníem ni les instal·lacions adequades, ni el personal preparat, ni un programa informàtic adequat. Ara a les nostres instal·lacions tenim de cada títol tot plegat entre 20 i 50 exemplars i no tenim problemes d'espai en el nostre magatzem de Valls.
Avui, dijous dia 8 de maig al matí, Arclogi ha inaugurat les seves noves instal·lacions en un polígon industrial de Gualba, al peu del Montseny. Són unes instal·lacions de 3.100 metres quadrats amb un sistema automatitzat d'emmagatzematge i amb una capacitat de 6.000 palets. Les instal·lacions fan goig i és un servei que permet als editors externalitzar el magatzem i convertir una despesa fixa en una despesa variable.
En la inauguració ens hi hem trobat els socis del projecte encapçalats pels gestors d'Arc de Berà, que en són els principals impulsors, editors, premsa i moltes persones relacionades amb el món editorial. De la Generalitat ha vingut, entre altres, el Secretari de Cultura, Eduard Voltes, qui ha dit que "aquesta és una empresa estratègica en el sector del llibre en català".
Més informació a: Vilaweb
, l'Avui i a Cultura21.cat


Jaume Ensesa mostrant i explicant el funcionament de les noves instal·lacion als assistents a la inauguració

Les prestatgeris encara estan buides però en poques setmanes començaran a rebre palets amb llibres

7/5/08

La història i els sentiments

Els llibres d'història ens aporten dades que ens ajuden a configurar peça a peça el puzle del passat fins a quedar un conjunt entenedor; però més enllà de les dades, el puzle no pot acabar de ser completat sense poder saber, sense poder esbrinar les situacions humanes que s'han viscut en cada moment històric, sense la narració del sentiments, dels drames o de les alegries que cada situació ha comportat a persones amb noms i cognoms. I al sentiment, a la cara humana de la història s'hi pot arribar mercès al testimoni oral (si encara si és a temps), als epistolaris, als llibres de memòries (L'exiliada, d'Artur Bladé en seria un excel·lent exemple entre molts altres), als diaris personals i, fins i tot, també mercès a la novel·la històrica, en el cas que el narrador després d'haver-se documentat correctament i de forma exhaustiva, procuri amb la informació recollida situar-se en la pell d'una persona del passat per reviure els sentiments i les emocions que aquesta pot haver viscut en cada moment. Fent-ho d'aquesta manera, com també el cinema ho aconsegueix en algunes ocasions, se'ns ajuda a imaginar-nos com deuen ser les peces del puzle que ens falta del nostre passat.
Josep Gironès en la seva novel·la La Cabana es posa en la pell d'una nena, mare i esposa de la Fatarella per poder explicar la història viscuda en aquest poble de la Terra Alta a començaments del segle XIX (amb el trist paper dels cacics i de l'església) fins arribar a la República i a la Guerra Civil quan el gener de 1937, 32 pagesos, petits propietaris, i molts d'ells propers a ERC i a la UGT són assassinats per elements de la FAI en negar-se aquests que les seves petites propietats, que havien aconseguit amb moltes hores de treball i amb estalvis aconseguits treballant de sòl a sòl com a mitgers dels grans propietaris, fossin col·lectivitzades. Per aconseguir l'objectiu d'expressar els sentiments, el drama humà que es va viure, Gironès compta amb material de primera mà ja que el seu avi fou un dels pagesos assassinats, però per poder escriure amb rigor i sense cap rancor la novel·la històrica sobre els Fets de la Fatarella ha hagut de documentar-se i parlar amb molta gent, donat que segons l'autor "de la Guerra Civil al poble no se'n parlava". Segons explica Gironès, el que va passar va commoure tant la població que la gent ho portà amb molt de dolor interior i preferí en el context històric de la dictadura de Franco, ni parlar-ne. L'autor aconsegueix amb el llibre el que es proposa que segons paraules d'ell mateix és "dignificar la memòria del pagesos assassinats i retre'ls homenatge".

4/5/08

El bloc de la Mireia i tot recordant Josep Ramon López

Un dels secrets més ben guardats de la Catosfera era qui hi havia darrera el bloc de la Mireia. Aquest cap de setmana s'ha desvetllat la identitat. En aquest post es pot escoltar l'entrevista que Mònica López ha fet als autors del bloc i en aquest altre es pot veure la fotografia dels autors. El llibre que es publica a partir del bloc a hores d'ara s'està imprimint i estarà a les llibreries la segona quinzena del mes de maig. És un nou llibre que surt de la blogosfera. La presentació de l'obra està prevista pel dimecres dia 21 de maig a la llibreria Catalònia.
x
El Memorial Josep Ramon López
Josep Ramon López fou mestre, llicenciat en Història i un activista en defensa de persones amb necessitats i del medi ambient. Va ser director de l'Escola Eladi Homs de Valls i va dedicar molts esforços a la feina d'integració al món escolar dels joves amb disminucions psíquiques. A començaments del anys noranta quan la Generalitat tenia previst amb el Pla de Residus Industrials a Catalunya instal·lar un macroabocador de residus industrials a Forès (Conca de Barberà) i una incineradora al Pla de Santa Maria (Alt Camp), Josep Ramon López es posà al davant de les mobilitzacions. L'octubre del 1994 moria en un accident de circulació. Des de llavors, un grups d'amics seus integrats a l'Associació Memorial Josep Ramon López organitzem cada any activitats en memòria seva, entre les quals un cicle de conferències que tracten temes sobre els quals ell havia treballat com ensenyament, solidaritat, ecologia, mitjans de comunicació, història, etc. i una diada de germanor, entre altres. Cada any portem a terme l'activitat a començaments de maig. Aquest és el programa d'activitats per enguany:

Conferències
Dimecres 7 de maig, a les 19.30 hores a l'Institut d'Estudis Vallencs (Valls)
Enric Calpena, periodista i professor de la Universitat Ramon Llull "ÉS LA TELEVISIÓ UN VERÍ LETAL PER A LES NEURONES?"
Dijous 8 de maig, a les 20.30 hores Ajuntament del Pla de Santa Maria
Pedro García Brito, Enginyer Tècnic Industrial "Contaminació electromagnètica”
Divendres 9 de maig, a les 20.30 hores al local social municipal del Pont d'Armentera
Francesc Doménech, periodista i director de Canal Reus TV "LA TELE LOCAL QUE VE"
Diada de germanor. Al Pont d'Armentera, dissabte 10 de maig
9.30 hores. A la plaça de l’església.
Trobada, esmorzar i caminada pels voltants del Pont d'Armentera
13.30 hores. Al local social del Pont d'Armentera
Dinar de germanor
16 hores. Al local social del Pont d'Armentera
Lliurament de premis i del record de participació en el concurs de recollida de telèfons mòbils i de la mostra de composicions "Missatges al món".

El preu del dinar és de 10 euros per persona. Els telèfons per fer les reserves del dinar són: 977 604 100 - 977 631 164

1/5/08

Els arbres, Celdoni Fonoll i la primavera

Els mesos de primavera són extraordinaris per a la vegetació, per a la natura. Els arbres recuperen la seva energia després d'haver superat l'hivern en repòs. Els troncs despullats dels arbres de fulla caduca recuperen els brots de fulles primer petites, per a poc a poc anar-se engrandint fins arribar a esdevenir un frondós arbre com havia estat l'estiu anterior. Als de fulles perennes els neixen noves fulles que en molts casos tenyeixen de diferents tonalitats de verd tot el seu conjunt. La primavera es tot un espectacle a la natura i per veure'l només cal sortir de casa, passejar pel camp i observar. Tot això em retorna al llibre que vam editar la tardor passada del Celdoni Fonoll, Arbres dels nostres paisatges, amb versos dedicats als arbres i amb explicacions científiques de cadascun fetes per Ramon Pascual i Núria Duran.
La poesia, els versos són literatura per a ser llegida i també per a ser escoltada. En aquest vídeo podem veure i sentir el Celdoni Fonoll recitant versos del llibre Arbres dels nostres paisatges en una presentació que vam fer recentment a Cambrils.