31/5/09

Els sectors culturals de Catalunya en xifres

M'arriba per Internet l'informe: "L'ICIC i els sectors culturals en xifres" que podeu llegir aquí. S'hi analitzen els diversos sectors culturals i la intervenció econòmica i activitats de l'ICIC. Aquest és l'espai que es dedica al sector del llibre. Algunes dades que trobo rellevants aón que es pot comprovar ,com hem comentat altres vegades, que l'edició de títols en català està estancada. Així mentre els títols editats a Catalunya en català ha passat de 8.183 el 2002 a 8.544 el 2007, i en continus alts i baixos, en castellà any rere any els títols editats a Catalunya ha augmentat, de 18.031 el 2002 a 22.553 el 2007. Això ha fet que mentre el 2002 els títols editats en català representaven el 31,21% de la producció editorial de Catalunya, aquesta xifra caigués el 2007 fins el 27,47%.
Una altra dada que m'ha interessant és la que fa referència a la facturació de llibres en català, que el 2007 va ser de 253,15 milions d'euros, un 15,22% del total de la facturació del sector editorial a Catalunya. Pels qui puguin tenir la idea que les subvencions tenen un pes específic molt important en l'edició en català, poden comprovar en aquesta mateixa pàgina que l'ICIC aporta com a subvenció 2,7 milions d'euros al llibre en català, cosa que representa un 1,06% de la facturació total. Hi ha altres ajudes al sector editorial que arriben per altres departaments però la més important és la partida que aporta l'ICIC que gestiona entre d'altres, l'ajut a la producció, l'antic suport genèric, que, tal com comentàvem aquí enguany ha sofert una reducció pressupostària. Si s'entretenen a mirar l'informe podran comprovar que el sector del llibre en català, per la seva facturació, pel nombre de llocs de treballs que crea, etc. és proporcionalment que el menys ajuda institucional té de la indústria cultural catalana.
Finalment, reprodueixo en aquest article el gràfic de les llengües emprades en el consum cultural on es pot veure que en la majoria dels casos la situació del català està molt lluny d'estar en unes xifres que haurien de ser normals. En tots aquests casos, i en el llibre inclòs, un dels principals problemes és la manca d'oferta. Hi ha molta feina a fer, que s'ha de fer sense complexos i discriminant positivament el català si es vol que les preocupants dades que s'exposen en el gràfic millorin.

28/5/09

No són els lectors joves els qui utilitzen més l'e-reader Kindle

El món dels e-books cada dia em porta noves sorpreses. Resulta que habitualment comentem respecte als llibres electrònics o la literatura 2.0 que seran les noves generacions, els nadius digitals, a qui els hi serà més fàcil acostumar-s'hi i que aquests estiraran la resta. Doncs pel que es veu de moment això no és així, llegeixo al blog Libro y bitios que amb informació obtinguda d'usuaris del Kindle han fet una gràfica sobre la franja d'usuaris i els que més utilitzen el Kindle són persones d'entre 50 i 59 anys, seguit del segment d'entre 40 i 49 anys, i del d'entre 60 i 69 anys, tal com es pot veure en el quadre que adjuntem. Com diu José Antonio Millán en el seu blog és molt possible que el fet que amb als llibres electrònics es pugui augmentar el cos de la lletra pot ser determinant perquè siguin els majors de 40 anys els qui més l'utilitzin. Curiós.

La Feria del Libro de Madrid i els e-books
I parlant de llibres electrònics resulta que la Feria del Libro de Madrid que se celebra a partir del dia 29 de maig no permet que es puguin vendre llibres electrònics. Tot plegat ha generat polèmica. Aquí en podeu llegir la notícia. Penso que és estrany que tractant-se d'una fira de llibres no es deixi que un dels seus formats hi sigui present. Els e-books són "llibres" en un format diferent al que estem acostumats però senzillament "llibres" per tant en una fira de "llibres" hi han de tenir cabuda. No podem oblidar que el més important dels llibres són el seu contingut, no el seu continent. En fi, tots els canvis necessiten temps per acostumar-s'hi. El que està clar que voler navegar contra el futur és un exercici absurd. Sovint comento que si jo personalment pogués parar el llibre electrònic ho faria sense pensar-m'ho dues vegades perquè la seva aparició em situa a un escenari que desconec i el desconegut sempre fa por i crea incerteses; però per molt que m'ho proposés no ho aconseguiria. Per tant, és millor posar-se al dia i si pot ser anticipar-se, que és el que intentem fer des d'Edi.cat.

Novetats amb els dos formats
A partir d'ara i des que es va posar en funcionament el portal d'Edi.cat el que farem sovint serà fer coincidir la novetat del llibre en paper i en format electrònic. Aquesta setmana hem començat a distribuïr per les llibreries el volum 100 trucs per arribar a final de mes (en temps de crisi) de David Escamilla i Humberto Salerno. Aquí hi ha l'edició en paper i aquí l'edició digital. De moment i mentre no es perfeccioni la tecnologia els llibres amb il·lustracions no els distribuirem en format e-book.

24/5/09

La venda de llibres electrònics als EUA es dispara

La penetració al mercat de les calculadores
Del vídeo
De l'mp3
L'evolució de la venda d'e-books als EUA

En un curs sobre el llibre electrònic, Javier Celaya (dosdoce.com) ens va presentar les tres primes gràfiques que reprodueixo on es pot veure la penetració al mercat d'aparells electrònics. La primera fa referència a la calculadora que de fet va ser la primera computadora que va arribar a les nostres llars. Podem veure com en tant sols deu anys, els ciutadans, que no estaven acostumats a aquest tipus d'aparells, el van incorporar al seu us habitual. El que veiem amb els nous gatgets i especialment amb l'mp3 és que en el moment en què l'aparell comença a tenir un volum de vendes significatiu la gràfica cada cop s'enlaire més ràpidament. És el que sembla que intueixi les vendes de llibres electrònics als EUA on, per les dades del primer trimestre, la gràfica es dispara.
He trobat aquesta informació en el blog Soybits que referència l'article original a Teleread. El creixement de vendes d'e-books el primer trimestre del 2009 respecte el del 2008 ha estat d'un 110% que és molt gran i més tenint en compte el moment econòmic mundial en què ens trobem. Possiblement, el llibre electrònic deu ser l'únic sector del món del llibre que creix. En aquest trimestre s'ha passat de vendre per valor de 11.200.000$ (2008) a 25.800.000$ (2009). Exposa també que les vendes només del més de març de 2009 (10.000.000$) són similars a la de la totalitat de les del primer trimestre de 2008 (10.100.000$).
Aquí tot plegat encara està en una fase molt més inicial. La feina que als EUA fa Amazon amb el Kindle segur que és molt important perquè es pugui produir la popularització de llibre electrònic al mercat americà, però és interessant veure l'evolució que experimenta aquesta qüestió a l'altra banda de l'Atlàntic perquè potser ens anticipa el què passara aquí d'aquí a un temps.

21/5/09

La compra de llibres per impuls

Em van arribar fa unes setmanes dades de la versió en llengua catalana de l'estudi sobre els hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya corresponent a l'any 2008 (podeu llegir-ho aquí). No hi ha grans canvis respecte l'any passat o variacions que marquin tendències. D'aquesta manera el nombre de lectors està estabilitzat al voltant del 57% de la població i continua sense canvis significatius el fet que tant sols 2 de cada 10 lectors de Catalunya llegeixen habitualment en català.
De la resta de dades, m'he fixat en el gràfic que reprodueixo en aquesta pàgina que fa referència als motius que fan decidir els lectors a l'hora d'escollir la compra d'un llibre o un altre, i concretament al fet que cada vegada té més pes l'impuls del propi lector, que a hores d'ara representa un 33,1 % molt lluny del 13,2% de l'any 2006. Per la compra per impuls és molt important el posicionament que tinguin els llibres al punt de venda, la seva visualització i en aquest sentit el llibre en català té força problemes especialment a les grans cadenes de llibreries i als grans magatzems. Per la seva banda, les referències obtingudes a Internet que el 2007 havien tingut un important augment respecte el 2006, queden ara estabilitzades al voltant del 10%. El boca-orella segueix sent la millor manera com arriben les referències als lectors.
Finalment en un altre gràfic es mostra una recuperació de la llibreria com a punt de venda preferit per a la compra dels productes per llegir i un increment de més del doble de les vendes per Internet; tot i que només un 3,7% dels compradors utilitzen aquest mitjà, aquesta forma de compra té una tendència a l'alça, cosa que nosaltres des del web de Cossetània també hem experimentat en el darrer any.

17/5/09

Autor i llibre en el laberint

La sala d'actes del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, al Palau Alenyà, serví com a marc per a la trobada d'autors de la Conca de Barberà que es va portar a terme dissabte dia 16 de maig a la tarda. En la trobada l'escriptor lleidatà Josep Vallverdú que resideix des de ja fa força anys a l'Espluga de Francolí realitzà una xerrada que titulà "Autor i llibre en el laberint", en la qual va fer un repàs de tots els actors que intervenen en la publicació d'una obra: l'autor, l'editor, el lector, els mitjans de comunicació, etc.
Vallverdú va indicar que "l'autor està condicionat per la necessitat de ser llegit, fet que darrerament a causa de la pressió del mercat encara s'ha accentuat més. Si un autor planteja la seva obra en la recerca obsessiva de l'èxit pot trobar-se amb imprevisibles resultats. La carrera d'un escriptor és un seguit d'encerts i d'altres que no ho són tant, però sobretot és una carrera de treball diari."
Va analitzar els canvis que poden suposar els llibres digitals i la incertesa que el futur planteja en aquest sentit. "El llibre tradicional no morirà de moment" -digué-, "però no sabem com anirà el seu futur. A més una desaparició ràpida del llibre de paper provocaria un col·lapse econòmic ja que hi ha tot un sector industrial que en depèn."
Respecte els editors, va fer una crítica a la ràpida descatalogació que algunes editorials fan dels seus llibres, "de manera que quasi que es pot afirmar que el que no és novetat no existeix. Les editorials devoren els seus propis productes. Per un autor és un xoc veure que un llibre seu es liquida a preu de saldo o que s'acaba destruint. Les editorials descataloguen a tort i dret a causa de la política que hi ha de publicar massa."
Referent els mitjans de comunicació, Josep Vallverdú va ser crític amb el poc espai que es dedica a la cultura i això es deu al convenciment que tenen els seus directius que "la cultura no ven diaris".

15/5/09

Activitats de promoció literària a comarques

Aquest cap de setmana se celebra a Montblanc (Conca de Barberà) la primera edició de la Festallibre 09, amb un programa d'actes divers en el què hi podem trobar un mercat de publicacions, una ruta literària, una trobada d'autors, una trobada de membres de clubs de lectura, entre d'altres activitats. Tot el programa d'actes el podeu llegir aquí. És molt interessant que es facin aquest tipus d'activitats en què els llibres i la lectura adquireixen protagonisme al carrer, i que a més es portin a terme en diferents indrets de la geografia catalana.
Això es produeix unes setmanes abans de la Fira del Llibre Ebrenc, que enguany arriba a la sisena edició. Aquesta activitat, que es portarà a terme el diumenge 7 de juny, està ja plenament consolidada i té un lloc destacat en el calendari cultural de les Terres de l'Ebre
El llibre protagonista a comarques. Recordo que sovint quan els editors catalans parlem de la Setmana en Llibre en Català, sempre es comenta la necessitat de portar aquesta activitat també a altres indrets de la geografia catalana. Diversos anys es va fer la Setmana també a Lleida o Tarragona, però no hem aconseguit consolidar actes de la Setmana a comarques. Després que enguany se celebrés a Sant Cugat, ara s'està reflexionant sobre el futur de la Setmana; per tant, serà interessant que altre cop es'analitzi la manera com fer arribar aquesta activitat de promoció del llibre en català al territori.

13/5/09

Trenta anys de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana

L'Associació d'Editors en Llengua Catalana vam celebrar el dimarts dia 12 de maig al Museu d'Història de Catalunya un acte per commemorar els trenta anys d'aquesta entitat que agrupa els editors que editem en català. En un acte senzill però adequat es va recordar la història de l'Associació i es va parlar també del present i del futur del món de l'edició en català.
Va ser molt interessant, especialment per als editors més joves, la glossa històrica que va fer l'expresident de l'Associació Carles Jordi Guardiola sobre els primers temps de l'entitat i sobre els objectius que en aquell moment es van proposar. Amb la perspectiva del temps vam poder comprovar que algunes coses han millorat, en altres queda molta feina per fer i també en algunes altres el discurs de fa trenta anys podria repetir-se actualment.
Guardiola va indicar que l'Associació pretenia que l'edició en català "deixés de ser una eina de resistència política per esdevenir un element clau de recuperació lingüística. Per tant, l'Associació havia de ser la base per participar activament en les polítiques culturals dels país i hi havíem de ser tots, cosa aquesta darrera que amb els anys pràcticament s'ha aconseguit completament."
Va explicar que es volia la visualització plena del llibre en català i que una de les primers lluites que es va haver de guanyar va ser negociar amb el Gremi d'Arts Gràfiques "que la fotocomposició de llibres en català valgués el mateix que la de llibres en castellà, ja que tenia una tarifa superior." Una situació que també es va haver de superar va ser que "el Gremi d'Editors de Catalunya es malfiava de l'Associació. Es va haver de fer un memoràndum per establir les relacions entre ambdues entitats. No obstant, va costar molt superar certes reticències personals." Guardiola va indicar també que "van caldre tres anys de picar pedra per poder tenir visualització a la Fira de Frankfurt" i que "les relacions amb el govern de la Generalitat no han estat sempre una bassa d'oli".
Per la seva part, l'actual president de l'Associació Lluís Pagès va indicar que "hem tingut un passat brillant, un present molt sòlit i un futur ple de reptes. Actualment, el llibre en català pateix la crisi d'una manera més sensible que altres llengües, a causa que el retorn de les llibreries, en tenir els nostres llibres menys rotació, ens afecta més." Pagès va indicar que "nosaltres no hem demanat mai ajuts innecessaris. Els ajuts que rep l'edició en català tant sols representen el 3% del total de la facturació. Ara, però, en la situació actual necessitem més que mai col·laborar junts amb l'administració. Necessitem una col·laboració forta i demanem a l'administració un marc estable de col·laboració permanent."
Finalment, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras va dir que "la nostra realitat cultural s'ha imposat moltes vegades en contra de la situació política. Les coses en trenta anys han canviat moltíssim. Ara cal fer un programa per a la nova generació d'editors en català tal com es va fer fa trenta anys. Per part de la Generalitat, hi la màxima disponibilitat i voluntat de col·laboració."
L'acte també serví per poder parlar amb la resta d'editors i per poder conversar sobre els temes que ens preocupen i intercanviar opinions de qüestions com la crisi econòmica, el nou món del llibre electrònic, etc.

10/5/09

Valors



La jornada de germanor del XV Memorial Josep Ramon López que es va portar a terme el dissabte 9 de maig al Pla de Santa Maria serví per reunir-nos com cada any un bon grapat d'amics de Josep Ramon López i recordar-lo en un acte lúdic.
La caminada (el Pla de Santa Maria, Figuerola del Camp, el pont del Diable, la Torre de la Mixerda i altre cop a l'església de Sant Ramon del Pla de Santa Maria) serví per poder gaudir d'un passeig per un espai de la comarca de l'Alt Camp que enguany a causa de la pluja abundosa està esplendorós, amb sembrats que fan goig de veure i, com no, per poder admirar construccions de pedra seca dels marges de les diferents parades cultivades.
Després, la jornada finalitza amb la tradicional paella d'arròs al Corral de Cal Branca. En el fons, el més important és recordar, però, el llegat de Josep Ramon López, el missatge de generositat, de lluita contra la injustícia, d'ajudar els que tenen menys oportunitats. Aquests valors que tal com va dir Lluís Foix en la seva conferència són vitals per poder sortir de la crisi econòmica i social a la qual estem immersos.
L'any vinent hi tornarem, possiblement a la Conca de Barberà, a Blancafort. L'any vinent farà vint anys de l'inici de les mobilitzacions contra el Pla de Residus Industrial que preveia una incineradora al Pla de Santa Maria i un abocador de residus industrials a Forès (Conca de Barberà). A ambdues comarques i especialment a la Conca hi va haver un abans i un després del Pla de Residus. De tot plegat farà 20 anys. Josep Ramon López no va dubtar en ser un dels líders del moviment. I ara, vint anys després del Pla de Residus i quinze després del desafortunat accident que s'emportà la vida de Josep Ramon López el seguim recordant i sobretot recordem i reivindiquem els seus valors.

7/5/09

"Hem viscut del crèdit i l'especulació enlloc de fer-ho de l'esforç i l'estalvi"

La xerrada del periodista i exdirector de La Vanguardia, Lluís Foix sobre la crisi econòmica que es portà a terme dimecres 5 de maig en el marc dels actes del XV Memorial Josep Ramon López va ser molt clarificadora en el sentit de poder interpretar perquè ens trobem en la situació actual de recessió. Foix que emprà un llenguatge didàctic i entenedor va iniciar el seu relat comentant que "l'inici de les actuacions que ens han portat a la crisi que ara vivim cal buscar-lo en l'arribada com a governants de Margaret Thatcher i Ronald Reagan, que provocà l'inici d'una nova era, la revolució conservadora basada en tres conceptes: menys govern és millor govern, el mercat per si sol posarà en marxa l'ascensor social i la llibertat econòmica crearà riquesa. Aquests tres eixos s'han aplicat des de l'exageració i les coses quan s'exageren fracassen."
L'exdirector de La Vanguardia assegurà que "el capitalisme ha caigut per no respectar el dret. Hem viscut amb uns diners que no existien. A més hi ha hagut una complicitat exagerada entre el poder polític, el financer i el mediàtic. La crisi s'ha construït doncs sobre mitges veritats i mitges mentides." Foix afirmà que la crisi econòmica portarà també una crisi social: "més inseguretat, més frustració, menys il·lusió, etc. i això comportarà també una crisi política. En el fons la victòria d'Obama és conseqüència de la crisi."
Lluís Foix digué que un dels errors dels darrers anys és que "hem viscut del crèdit i l'especulació enlloc de fer-ho de l'esforç i l'estalvi. Aquesta és una crisi de l'avarícia, de la qual no en sabem ni el diagnòstic ni l'abast."
Per sortir de la crisi caldrà, segons Foix, fer més visibles valors com el treball, l'esforç o la solidaritat. Digué també que "el futur està en l'educació, cal més coneixement, més innovació, i més responsabilitat personal i col·lectiva."
Per la seva part, el dimarts dia 5, el biolèg i investigador del CSIC, Daniel Closa, parlà sobre Darwim i la Teoria de l'Evolució en una conferència on apropà la figura d'aquest personatge, la seva teoria i com l'observació de la natura en el viatge que realitzà de jove i durant cinc anys per tot el món li va permetre arribar més tard a confeccionar la Teoria de l'Evolució i a idear el concepte de selecció natural.

3/5/09

Closa, Foix i Saladié, conferencians del Memorial Josep Ramon López

La setmana que demà comença se celebraran els actes del XV Memorial Josep Ramon López, que cada any organitza l'Associació Memorial Josep Ramon López, de la qual en formo part, per aquestes dades. Com habitualment, els actes se centren amb l'organització de diverses i interessants conferències i amb la diada de germanor. Aquest es el programa d'actes:

Conferències
Dimarts, 5 de maig, a les 19,30 h a la Sala d'Actes de l'Institut d'Estudis Vallencs
Daniel Closa (Doctor en Biologia i investigador del CSIC)
DARWIN I L'ORIGEN DE LA TEORIA DE L'EVOLUCIÓ
Dimecres, 6 de maig, a les 19,30 h a la Sala d'Actes de l'Institut d'Estudis Vallencs
Lluís Foix (Periodista, exdirector de La Vanguardia)
HI HA RESPOSTES A LA CRISI?
Divendres 8 de maig, a les 20,30 h a la Sala Parroquial del Pla de Santa Maria
Òscar Saladié (Doctor en Geografia i professor de la URV)
LA TERRA ESTÀ VIVA I EL TEMPS ESTÀ BOIG

Diada de germanor
Al Pla de Santa Maria, dissabte 9 de maig
A les 9,30 h a l'Església de Sant Ramon
Trobada, esmorzar i caminada pels voltants del Pla de Santa Maria
A les 13,30 h al Corral de Cal Branca
Dinar de germanor
A les 16,00 h al Corral de Cal Branca
Lliurament de premis i del record de la participació de la recollida d'aparells de música i so, i de la mostra de murals "La música també produeix residus"
El preu del dinar és de 10 euros per persona. Els telèfons per fer les reserves del dinar són: 977 604 100 - 977 631 164