22/4/11

Mirant el cel

Després de molts dies atrafagats i d'anar amunt i avall i de no tenir temps ni de pensar en el blog, avui arriba una jornada de descans que ens el passarem com el pagesos fan tot l'any, mirant el cel, tot intentant endevinar si demà plourà o no. Com diu la dita "no plou mai a gust de tothom", ja que aquesta pluja que ens fa anar de corcoll és molt beneficiosa pels qui viuen de la terra. L'aigua a l'abril és un regal per als pagesos per allò de "abril mullat, de pa en ve carregat", mentre que pels editors i llibreters ens fa més por allò de "carrers mullats, calaixos eixuts".
De totes les entrevistes que m'han fet aquests dies els mitjans de comunicació, la climatologia ha estat la temàtica que ha sortit sempre. Hem estat pendents del Meteocat i de les previsions que dia a dia actualitzava respecte la diada de Sant Jordi, com si el fet d'estar-hi a sobre i d'estar pendent de les notícies meteorològiques de la ràdio i la televisió servís per alguna cosa.
En tot cas, el que havíem de fer ja s'ha fet. Hem editat els llibres, els hem distribuït, hem fet les presentacions, s'han promocionat, hem editat un catàleg amb les novetats, l'hem enviat i ara la única cosa que podem fer es esperar amb il·lusió la diada de Sant Jordi.
El dia del llibre i tot el que hi ha al seu voltant és esgotador, però és un invent extraordinari que si no existís l'hauríem de crear. Ara toca gaudir-lo.
Que demà tingueu tots una bona diada de Sant Jordi! Faci el temps que faci.

3/4/11

Les postres de l'Àvia Remei

L'autora de Cossetània que més llibres ha venut és sens dubte l'Àvia Remei. Del primer llibre, La cuina de l'Àvia Remei se n'han venut gairebé 50.000 exemplars, que és una barbaritat en el món del llibre en català. Aquest volum i Plats i secrets de l'Àvia Remei formen part de la primera etapa dels llibres que vam publicar de Remei Ribas. Posteriorment a aquests, l'Àvia Remei conjuntament amb la seva filla Cristina Martí va escriure Àvia Remei, vull cuinar! i posteriorment un llibre dedicat únicament al bacallà, L'Àvia Remei talla el bacallà. A excepció del llibre per la mainada, que portava il·lustracions de Cristina Martí, la resta eren llibres sense fotografies, cosa que hem variat en els dos darrers títols de Remei Ribas. En Els millors plats de l'Àvia Remei vam evolucionar cap a un nou disseny. El llibre és de format més gran i disposa en cada doble pàgina d'una espectacular fotografia a tot color, realitzada per Josep Borrell. El resultat és excel·lent. Seguint aquest mateix model ara publiquem Les millors postres de l'Àvia Remei, on la popular cuinera ens acosta a les seves millors receptes per acabar un àpat, amb sabors de tota la vida i amb gustos que ens són familiars. En la presentació, Remei Ribas va estar acompanyada per cares conegudes de la televisió que comparteixen plató en el programa Divendres de TV3. Xavier Coral va ser el presentador, però l'actor Pep Anton Muñoz i el periodista Pere Mas van acompanyar a l'Àvia Remei en la presentació que es va portar a terme el dia 29 de març a la llibreria Bertrand de Barcelona.

1/4/11

El diccionari del Barça triomfant

En els primers 27 anys de la meva vida vaig veure guanyar només una lliga pel Barça, la del 1973-75, la de Joahan Cruyff, i la del 1984-85, la del Terry Venables. Ens els 20 anys següents n'he vist guanyar deu, a més de tres copes d'Europa, copes del Rei, etc. Hi ha tota una generació que només coneix el Barça guanyant-ho tot, una generació que té una confiança absoluta en la victòria i a la que no li venen els dubtes dels que ens costava anys i panys veure guanyar grans títols. Aquests culés acostumats a la victòria tenen el seu propi diccionari del Barça, han fet seus tot una sèrie d'expressions i paraules que van lligades a aquests anys gloriosos de la història blaugrana. Són mots i expressions i nom propis diferents als "aquest any si", Guruceta, Goicoechea (aquell defensa del Bilbao que va lesionar Maradona i Shuster), segrest (el de Quini), etc. que formen part del diccionari del Barça de la major part de la meva vida, la de quan el Barça no tenia encara cap copa d'Europa. Darío Porras en l'Abarçadari ens detalla les frases, els noms propis, les expressions, les exclamacions, els crits de victòria, etc. que configuren el vocabulari de la generació del Barça triomfant. En aquest vídeo podem veure un resum de la presentació que es va portar a terme divendres dia 25 de març a la Casa del Llibre.