4/5/08

El bloc de la Mireia i tot recordant Josep Ramon López

Un dels secrets més ben guardats de la Catosfera era qui hi havia darrera el bloc de la Mireia. Aquest cap de setmana s'ha desvetllat la identitat. En aquest post es pot escoltar l'entrevista que Mònica López ha fet als autors del bloc i en aquest altre es pot veure la fotografia dels autors. El llibre que es publica a partir del bloc a hores d'ara s'està imprimint i estarà a les llibreries la segona quinzena del mes de maig. És un nou llibre que surt de la blogosfera. La presentació de l'obra està prevista pel dimecres dia 21 de maig a la llibreria Catalònia.
x
El Memorial Josep Ramon López
Josep Ramon López fou mestre, llicenciat en Història i un activista en defensa de persones amb necessitats i del medi ambient. Va ser director de l'Escola Eladi Homs de Valls i va dedicar molts esforços a la feina d'integració al món escolar dels joves amb disminucions psíquiques. A començaments del anys noranta quan la Generalitat tenia previst amb el Pla de Residus Industrials a Catalunya instal·lar un macroabocador de residus industrials a Forès (Conca de Barberà) i una incineradora al Pla de Santa Maria (Alt Camp), Josep Ramon López es posà al davant de les mobilitzacions. L'octubre del 1994 moria en un accident de circulació. Des de llavors, un grups d'amics seus integrats a l'Associació Memorial Josep Ramon López organitzem cada any activitats en memòria seva, entre les quals un cicle de conferències que tracten temes sobre els quals ell havia treballat com ensenyament, solidaritat, ecologia, mitjans de comunicació, història, etc. i una diada de germanor, entre altres. Cada any portem a terme l'activitat a començaments de maig. Aquest és el programa d'activitats per enguany:

Conferències
Dimecres 7 de maig, a les 19.30 hores a l'Institut d'Estudis Vallencs (Valls)
Enric Calpena, periodista i professor de la Universitat Ramon Llull "ÉS LA TELEVISIÓ UN VERÍ LETAL PER A LES NEURONES?"
Dijous 8 de maig, a les 20.30 hores Ajuntament del Pla de Santa Maria
Pedro García Brito, Enginyer Tècnic Industrial "Contaminació electromagnètica”
Divendres 9 de maig, a les 20.30 hores al local social municipal del Pont d'Armentera
Francesc Doménech, periodista i director de Canal Reus TV "LA TELE LOCAL QUE VE"
Diada de germanor. Al Pont d'Armentera, dissabte 10 de maig
9.30 hores. A la plaça de l’església.
Trobada, esmorzar i caminada pels voltants del Pont d'Armentera
13.30 hores. Al local social del Pont d'Armentera
Dinar de germanor
16 hores. Al local social del Pont d'Armentera
Lliurament de premis i del record de participació en el concurs de recollida de telèfons mòbils i de la mostra de composicions "Missatges al món".

El preu del dinar és de 10 euros per persona. Els telèfons per fer les reserves del dinar són: 977 604 100 - 977 631 164

1 comentari:

Anònim ha dit...

Article publicat a la revista local La Planenca del Pla de Santa Maria.

XIV MEMORIAL JOSEP RAMON LOPEZ

Entre el 7 i 10 de maig van tenir lloc els diferents actes organitzats cada any per la nostra associació.

L’eix principal d’enguany ha estat l’ampli mon de la comunicació. Sota el lema “comunicar-se també produeix residus”, els alumnes dels centres d’ESO, Batxillerats, Cicles Formatius de GM i GS de les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà han contribuït a la recollida selectiva feta enguany de telèfons mòbils i components com ara bateries. La quantitat final recollida va superar les 600 unitats.

Cal justificar aquest tipus de recollida que permet una recuperació important dels diferents materials dels que es composa un telèfon mòbil. A continuació, aprofitarem per fer un exercici didàctic sobre el reciclatge d’aquests aparells. El fet dels baixos índex de reciclatge actual d’aquests materials situats entre el 10 i 15% ens va impulsar a plantejar aquest tipus de recollida que quedava molt ben emmarcada dins la temàtica plantejada en aquesta ocasió.
Cal conèixer quin són els residus resultants de la desintegració de les parts d’un telèfon mòbil i quina part és pot reciclar. Els carregadors i terminals es trituren per obtenir plàstic, la pantalla de cristall líquid es fon i s’aprofita en processos metal•lúrgics, la carcassa i els teclats que representen un 50% del pes del residu també es trituren per obtenir plàstic de baixa qualitat per a la fabricació de contenidors, papereres..., del circuit electrònic que representa un 40% del total del residu es poden aprofitar els diferents metalls presents i finalment de la bateria s’aprofita una part i la resta s’emmagatzema en un dipòsit controlat.

La participació dels alumnes de primària va raure en una mostra de composicions titulada “Missatges al mon”. En aquest cas el tema de la comunicació va il•lustrar diversos murals des d’una perspectiva diferent.

El comú denominador de totes les conferències també van girar a l’entorn d’aquesta temàtica vista des de diferents àmbits.

El dia 7 de maig el periodista i professor a la Universitat Ramon Llull, Enric Calpena ens va fer endinsar dins el mon de la televisió. El nombrós públic assistent va poder participar, opinar i decidir si realment l’anomenada “caixa tonta” és un verí letal per a les neurones, tal com plantejava el mateix títol de la conferència.

El 8 de maig a la sala d’actes de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria, l’enginyer tècnic industrial Pedro Garcia Brito va parlar d’un tema innovador i complex que va permetre introduir-nos dins l’anomenada contaminació electromagnètica amb nombrosos exemples que van facilitar una aproximació a aquest desconegut terme.

El 9 de maig al local social del Pont d’Armentera, el director de Canal Reus TV Francesc Domènech va exposar la situació actual de les televisions locals, exposant situacions concretes i el paper que juguen les administracions en tot aquest afer.

La diada de germanor va tenir lloc al Pont d’Armentera on la pluja tan esperada va ser protagonista. Era la primera vegada en 14 anys que la pluja feia acte de presència coincidint amb la diada de germanor i el destí va voler que coincidís amb un temporal de llevant no recordat des de feia molt temps però a la vegada molt esperat i desitjat després de viure una llarga i forta sequera. Tot i el mal temps, es va realitzar igualment la trobada i esmorzar però es va haver d’aplaçar la caminada. Finalment com cada any, un centenar de persones van gaudir del típic dinar de germanor que va tenir lloc sota cobert al local social del Pont i en un ambient entranyable. També es van efectuar el lliurament de premis i records de participació als alumnes que van intervenir en el concurs de recollida de telèfons mòbils i en la mostra de composicions: “Missatges al mon”.

Una vegada mes, en nom de l’associació, tornar a donar un agraïment especial a totes les persones que d’una manera o altra, col•laboren en l’organització i participació dels actes i fan que sigui possible la consolidació d’aquest memorial.
L’any que ve ens retrobem al Pla de Santa Maria.

Us esperem!


Pep Baudés