12/2/09

Sobre crisis i retallades

El qui fou ministre de Comerç i Turisme, Javier Gómez Navarro, va venir la setmana passada a Valls en motiu del centenari de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls. Javier Gómez va pronuncià la conferència "Polítiques per sortir d'una crisi", que va resultar ser una xerrada brillant, amena i molt clarificadora. 
Gómez Navarro féu una crítica als gestors polítics de qui digué que "tenen tendència a aillar-se de la realitat". Digué que la crisi es propicià per l'existència d'un excés de diner i "quan hi ha excés de qualsevol cosa, l'excés s'acaba gestionant malament, que és el que ha passat ara, en què hi ha hagut una molt mala gestió de la liquidesa."
Afegí que assistirem a un "procés d'intervenció pública del sistema financer" i posà el dit a la llaga en el sistema bancari en explicar el fet que com que en els darrers anys donaven crèdit a pràcticament tothom sense mirar gairebé res, "ara els bancs no tenen equips per analitzar els riscos i no saben valorar els projectes empresarials que són viables i els que no. Resultat: han tancat l'aixeta per a tothom".
L'exministre insistí en què cal millorar la competitivitat per poder sortir de la crisis i "caldrà un esforç col·lectiu de tots. En primer lloc, hem d'assumir que som més pobres que abans." Assegurà que per tenir una millor competitivitat caldrà fer canvis estructurals importants, d'altra manera serà difícil de sortir-se'n. Per exemple, indicà que "fa un any i mig estàvem en plena ocupació; però com es pot estar en aquesta situació i a la vegada tenir un 8% d'aturats?". Digué que el sistema educatiu haurà d'incidir més en els valors i en les habilitats i que la societat haurà de tenir un paper més actiu.

S'anuncien retallades en les subvencions
Com si fos una premonició del què escoltaria l'endemà, l'exministre indicà que tothom està necessitat de diners i l'administració també. Serà doncs per això que en la reunió de la junta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana que es féu l'endemà dijous, s'anunciava que es preveuen retallades en les subvencions al llibre. Cal veure com es concreten. De totes maneres, l'administració, que ha d'adequar els pressupostos a la nova situació econòmica, cal que analitzi en detall d'on ha d'estalviar els diners i penso que ha d'anar molt en compte en no minvar els recursos que van cap a l'economia productiva, cap a la indústria, ja que aquests a la fi el que fan és fomentar la creació d'activitat, riquesa i, en definitiva, llocs de treball. Per tant més enllà de les conseqüències que pot tenir a la normalització de productes culturals en la nostra llengua, una retallada dels ajuts a la producció en català, cal mesurar també les conseqüències econòmiques que això pot comportar.

Pere Català Roca
El dimarts rebia de notícia de la mort de Pere Català Roca a qui havia conegut i amb qui havia parlat en diverses ocasions de temes relacionats amb el món casteller i amb Valls. Pere Català a més tenia una relació directe al món editorial a través de Rafael Dalmau Editor. En aquest post del bloc Del Tomb del Balcó, Jordi Castells aporta més informació sobre Pere Català Roca.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo també hi vaig assistir a la xerrada, i la veritat és que em vaig quedar amb ganes d'escoltar solucions al problema, que em sembla que tothom amb més o menys encert, sabem. No nego, en cap moment, que la descripció de la realitat que va fer va ser molt clara i amena, però el títol de la xerrada prometia molt més que una simple radiografia de la situació de recessió actual.

Joan ha dit...

penso que encara no han arribat al poder polític els líders amb el cap preparat per aplicar solucions de futur. Els que hi ha ara repeteixen esquemes caducs que no porten a res (si, a collar més als treballadors). Com a societat també estem una mica encallats perquè no sabem ben bé cap on anar i continuem posant als governs gent que va estudiar uns llibres que ja han estat superats. Tinc la sensació que hi ha com una mena de tap. Potser ens passarà com a una ampolla de cava massa remenada.