En el darrer número de la revista Trama & Texturas, l'agent literari i editor Guillermo Schavelzon analitza la crisi del sector del llibre i parla també del llibre electrònic. Malgrat que hi ha algunes afirmacions sobre aquest darrer tema sobre les quals no hi estic d'acord, val la pena tenir-les en compte. Diu:
Altres reflexions que fa l'articulista sobre la necessitat d'especialització de les editorials, o sobre el paper de les editorials independents amb l'aportació d'idees originals com a elements per superar la crisi i sobre també la necessitat de les llibreries d'especialitzar-se per afrontar els nous reptes em semblen completament encertades.
"Las alternativas futuras del libro electrónico son poco claras todavía, y lo que finalmente unifique criterios y se imponga demorará unos años más. Hoy la gran pelea se está dando en el terreno del hardware, los dipositivos llamados e-readers, sean Kindle, Sony Reader y varios más aunque todavía no es significativa... ...los e-readers, en tres o cuatro años más, estarán cerca de la perfección y entonces será el momento de les contenidos. Antes, no".És cert que no està clar quin format de llibre electrònic serà el que s'imposarà, tot i que ara sembla que l'e-pub és el que té més possibilitats; però què hem de fer mentrestant, creuar-nos de braços esperant què passa en el sector mentre els grans prenen posicions. Llavors, quan nosaltres hi voldrem entrar, ja no podrem fer-ho en bones condicions i estarem a les mans dels poderosos. Una de les armes que tenim els petits és l'anticipació i si no l'usem sempre estarem sempre seguint el dictat dels més grans. No em sembla la reflexió encertada en aquest sentit. Tampoc penso que cal tornar-se bojos digitalitzant llibres a tota velocitat sinó que cal fer-ho pas a pas però sense parar i incrementar el ritme a mesura que augmenti la demanda de llibres digitals.
"Publicar libros electrónicos rápidamente no es una solución. Aunque tecnológicamente sea posible, hacerlo de manera doméstica no ofrece ninguna garantía de difusión y perjudicará a los escritores que cedan sus derechos, ya que en unos años más todos tendrán que vender sus desarrollos a uno de los grandes, el ganador..."
Altres reflexions que fa l'articulista sobre la necessitat d'especialització de les editorials, o sobre el paper de les editorials independents amb l'aportació d'idees originals com a elements per superar la crisi i sobre també la necessitat de les llibreries d'especialitzar-se per afrontar els nous reptes em semblen completament encertades.
3 comentaris:
Hi estic d'acord: passa una mica el que va passar amb els primers ordinadors o als inicis de la fotografia digital. Cal deixar passar uns anys (pocs) per saber cap a on es decantarà la qüestió. En tot cas, és un pas més per a la difusió de la cultura, que no ha de marginar de cap manera el llibre tradicional, aquell que "es toca" i es guarda a la biblioteca.
Només que es posi el llibre digital a un preu força més baix que el normal, en un mitjà-llarg termini pot esgarrapar mola quota al tradicional.
Quan parlem de llibres electrònics ens estem referint a: 1) dispositiu de lectura (kindle, sony reader...) 2) el llibre en format digital (e-pub, pdf...) Són batalles diferents, però en principi cap kindle ni similar aconseguiran imposar un format tancat de llibre digital (en la seva última versió han tingut de baixar del ruc i adoptar el pdf de manera nadiua), així que no té de suposar cap problema publicar ara en e-pub, pdf o el que sigui. Guanyi qui guanyi en el camp del hardware, sempre podrem adaptar els nostres e-books, perquè la mateixa comunitat lectora no permetrà formats tancats propietaris, com no ho ha permès fins ara.
D'altra banda, els preus dels ebooks tenen de baixar de veritat per a poder fer el gran salt de veritat, ja que fa anys que és massa evident que si a internet els costos tendexien a zero, el preu dels productes digitals també tenen de tendir a uns preus més raonables, i això no ha estat passant en els preus dels llibres digitals fins fa molt poc, almenys en aquest país. Sigui el que sigui, la societat digital avança i les editorials van seguint a distància, deu anys enrera, només fent un pas quan ja veuen que és inevitable. Esperem que mica en mica es vagi perdent la por a l'inevitable futur.
Felicitats per tanta feina feta i per un 2010 en la línia!
Publica un comentari a l'entrada