27/2/11

El drama humà sobre la platja d'Argelers

La meitat dels catalans han tingut o tenen algun parent que va estar al camp de concentració d'Argelers. Aquesta dada l'aporten Felip Solé i Grégory Tuban en el llibre Camp d'Argelers 1939-1942 que hem editat aquest mes de gener i que és producte del documental Argelers que va produir TV3 dirigit per Felip Solé. En el meu cas formo part d'aquesta meitat que hi va tenir parents, no un, sinó dos, i de cada branca familiar: un tiet-avi de la part familiar de la mare i un tiet-avi per la part familiar del pare. D'ells havia sentit com explicaven el seu pas per aquest camp de concentració. Un dels tiets va tornar cap a l'Estat espanyol en un penós viatge en tren que el va portar cap a la frontera entre els estats espanyol i francès per Euskadi, l'altre es va quedar a l'exili. Els dos però van sofrir la inhumanitat que es va viure a Argelers i a altres camps de la Catalunya Nord.
En altres llibres de testimonis de la retirada havia llegit les penúries que s'hi va passar però en aquest que acabem de publicar, el treball més complet que s'ha editat sobre Argelers, els autors ens aporten moltes dades i imatges inèdites sobre la magnitud del drama humà que s'hi va viure; i ens aporten també testimonis colpidors. A l'interior dels filats d'Argelers es va tractar els republicans que hi van fer cap de manera brutal. En el llibre s'explica la gana que s'hi va passar, la manca de salubritat, el fred, les malalties, el despreci dels guardians, el seus cops i maltractaments. A Argelers hi va haver violacions, morts per falta de condicions humanes per sobreviure-hi i per altres causes. Argelers va ser un infern humà, un drama que hem de recordar que es va iniciar en la retirada cap a un país amb un sistema democràtic, cap a un Estat, el francès, que es presumia que devia almenys garantir els mínims drets humans de les persones.
Argelers va ser un camp de concentració vergonyant. Els autors expliquen en l'obra l'inici del camp i la seva evolució i com va ser utilitzat pel govern de Vichy per controlar-hi a més de republicans catalans i espanyols, europeus ideològicament contraris al nazisme, gitanos o jueus. D'aquests n'hi van haver que després d'Argelers va fer cap als camps d'extermini nazis.
En les darreres frases del llibre, els autors en sintetitzen el significat d'aquest camp:
Sobre aquella platja àrida s'hi va jugar un drama en tres actes palpablement demostrats: la incapacitat d'endegar el flux de refugiats de la Retirada de l'hivern del 1939, "l'estranya guerra" entre setembre i maig del 1940 i, a partir del juny del 1940, la col·laboració de França amb l'Alemanya nazi, l'Espanya franquista i la Itàlia feixista convertida en croada contra l'enemic comú. El camp d'Argelers és un laboratori de mesures d'exclusió per a estrangers a cel obert del qual no subsisteix cap resta física si no són les ombres ardents d'una història enterrada en sorra batuda al vent.
Podeu veure el vídeo de la presentació del llibre que vam portar a terme a la llibreria Laie.

3 comentaris:

Rosa Maria ha dit...

He llegit el llibre i està molt bé. Jo trobo que és un relat després d'haver-lo "desinfectat" i "esterilitzat". Què ja està bé, oi?
El meu oncle, germà de la meva mare hi va ser. Tenia 20 anys i era de Granollers. No va voler mai parlar del camp. va morir al 82 anys i encara se li negaven els ulls quan sentia mencionar els camps france sos. Sempre va dir que eren camps d'extremini. No com els del nazis, però és ven c ert que la gent hi moria com puces, de disenteria, malalties, ferides mal curades,fam,sed,fred, anyorança i també pels cops de baionetes dels senegalesos i els tucicins (o tunecians, com es vulgui que di- guin). Mai un govern francès ha demanat perdó per aquella barbarie tan flagrant.
És ven trista la història del nostre poble. Ens falten mig milió de catalans més un minim de mig milió més (els seus descendents) i en canvi arreplaguem i donem de tot a tothom. ..i a canvi de què? Doncs de perdre la nostre identitat i la nostra llengua.
Seny o deixadesa?

Rosa Maria ha dit...

teniu més in formacuó sobre els camps? i sobre el cementiri dels catalans? sabeu si hi ha llistes?

Jordi Ferré ha dit...

No tenim més llibres publicats sobre "Argelers". No podem respondre a les qüestions que ens preguntes.