25/4/08

Després de Sant Jordi...

Després de Sant Jordi i la bogeria d'anar amunt i avall, avui dijous, dia 24 d'abril, ha estat un dia de més tranquil·litat. Hem viscut jornades intenses, de presentacions, d'atendre els mitjans de comunicació especialment del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre que cada any per aquestes dates ens pregunten per les nostres novetats, de córrer en fer arribar llibres a algun lloc que no en tenien i era necessari que hi fossin. En fi, d'anar de corcoll. Sant Jordi és una diada que sinó existís s'hauria d'inventar, tant perquè representa un bon moment per la venda de llibres com pel fet que bastants dies abans es parla de llibres, cosa que en un país en un índex baix de lectura convé. De totes maneres, com tot a la vida, tot té dues cares, i la diada de Sant Jordi també. L'altra dia en una tertúlia radiofònica un llibreter comentava que, segons el seu parer, el model de Sant Jordi ha tocat sostre i que potser fins i tot està esgotat, però que no s'havia com es podia canviar. A mi, també hi ha coses que no m'agraden de Sant Jordi, com per exemple que es fa un gran esforç, esgotador, per una venda que es concentra bàsicament en un dia, o el retorn de llibres que es produeix després de la diada que la distribuïdora ha de classificar de nou, o la poca presència de llibres en català en determinades parades de grans establiments o l'allau d'escriptors famosos en llengua castellana que agafen el Pont Aeri o l'AVE cap a Barcelona i que eclipsen els autors que escriuen en català, etc.
Després de comentar la jugada, cal posar ordre als papers de la taula, deixar Sant Jordi enrere i sense perdre temps dirigir els esforços cap als llibres que sortiran al que en diem la campanya d'estiu i que comprèn els llibres que comercialitzem els mesos de maig i juny entre els quals hi ha dues novetats sortides de la xarxa: el llibre de la Catosfera Literària, que ja té data de presentació, i el llibre Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos) que surt del bloc de la Mireia. També estem preparant altres novetats com el llibre Racons08, en el qual es publiquen itineraris que els espectadors han enviat al programa Temps d'Aventura de TV3, després del bon resultat que va tenir del llibre Racons que vam publicar l'any passat, o Els brigadistes entre nosaltres, d'Àngela Jackson, entre alguns altres. En fi, tot un munt de novetats, algunes de les quals ja hem imprès aquest abril, i que em deixat en repòs per comercialitzar tranquil·lament el maig.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

El llibre de la Catosfera sembla fet per eclipsar el de la Mireia. ¿Encara estan picats?

El veí de dalt ha dit...

I ara, hauries d'anar per les Històries veïnals! Felicitats! A veure si ens veiem a Vallromanes!

Anònim ha dit...

Salutacions

Amb tota sinceritat, seguia amb atenció els esdeveniments referents al llibre de LCL, des de que em va arribar que es feia, havent-me perdut tot el procés previ, que, arran d'una sèrie de comentaris llegits aquí i allí, van fer que dongués un cop d'ull a la realització de tan gran projecte, fet que comporta un bon nombre d'hores per poder saber quelcom més d'aquests "100 millors blogs", com en molts llocs s'ha escrit.

Primer de tot, es valorava un post puntual, que per l'autor era prou bo com per optar a la selecció, i es van presentar un total de 138, és a dir, que 38 serien eliminats, com cito textualment de la notificació de resultats a L'Entrellum: "S'havien presentat un total de 138 bloguistes i n'havíem de deixar 100. Cada membre del jurat portava fetes les seves valoracions i no va costar gaire que ens poséssim d'acord en la selecció final. El criteri principal va ser la qualitat literària dels textos. El jurat, per unaniminat, va escollir els següents blogs".
Aquí, hi ha quelcom en certa manera contradictori entre les notificacions al respecte que s'han difuminat per la Catosfera. S'ha escollit un POST CONCRET de cada blog presentat, fet que no implica que la resta de posts del blogger siguin del mateix nivell que el seleccionat, pel que tampoc es poden parlar dels 100 millors blogs, sinó dels 100 millors posts.

Segon, en tota mena de selecció, hi ha unes bases a partir de les quals, es segueixen els criteris de selecció, o si més no, en el moment de dir quins són els guanyadors, poden ser exposades una mica més implicitament que amb el comentari breu i poc clar de "qualitat literària".

Tercer, reconeixent l'esforç del jurat en la selecció i en l'organització, no deixa de sobtar que el propi jurat formi part d'aquests post escollits i que es publicaran en el LCL, que per qüestions de màrqueting, de ben segur tindrà un cert ressó en el món mediàtic del llibre, impulsat de manera fervent pel centenari d'autors i de l'editorial.

Quart, confio que, per educació i respecte dels 38 posts no seleccionats, alguns dels quals, francament pertanyen a blogs que sí tenen una excel.lent qualitat literària i estan a nivells de temàtica literària ben elevada, hagin tingut la corresponent notificació de no resultar escollits personalment, com sovint molts escriptors es queixen, reneguen de certs concursos i troben a faltar.

Cinquè, en cap moment, amb aquest comentari pretenc faltar al respecte de ningú, ni treure valor a la tasca realitzada, ni molt menys ofendre sensibilitats. Simplement volia fer comentari a una sèrie de punts que no han quedat prou clars i esdevenen origens de dubtes, a qui, i repeteixo, ha seguit el procés quan ja estava començat, i ha anat recuperant informació fragmentada en la Catosfera sobre el tema.

Sovint, perquè és un projecte nou o perquè no es té experiència, es diu que la propera vegada es farà millor, que no tothom pot estar content, etcètera, però espero que no es caigui amb aquests tòpics i es mantingui un nivell de responsabilitat i de coherència com el projecte i tothom es mereix.

Salutacions cordials.
Pere Mas

Toni Ros ha dit...

Aquí dic la meva: Jo no sóc la Mireia Galindo