13/4/08

La narrativa de muntanya

Catalunya és una terra amb una gran afició a l'excursionisme i a les modalitats esportives relacionades amb la muntanya com l'escalada, l'alpinisme, etc. A més a més, l'alpinisme català ha escrit pàgines llegendàries al llarg del temps. De tota manera, no es fàcil trobar en català llibres de narrativa muntanyenca, un gènere literari propi i de gran tradició en cultures com la francesa o l'anglosaxona. Amb la voluntat d'oferir llibres de narrativa de muntanya als nostres lectors que ja ens coneixen per la col·lecció Azimut de guies d'excursionisme i també amb la idea d'ampliar els nostres productes relacionats amb la muntanya i la natura vam crear la col·lecció Annapurna, dirigida per Enric Faura.
El primer llibre que vam publicar va ser Els vuitmils d'Erhard Loretan; un llibre apassionant on aquest alpinista suïs, que va ser la tercera persona del món en aconseguir completar els 14 cims de mes de vuit mil metres, explica la seva experiència en aquestes mítiques muntanyes. No ens és fàcil aconseguir llibres d'autors estrangers de narrativa de muntanya per a traduïr-los al català, ja que ens trobem que a l'estat espanyol hi ha diverses editorials que es dediquen a publicar llibres de narrativa de muntanya en castellà i que, si aconsegueixen els drets en castellà d'una obra que a nosaltres ens interessa, acaben per frustrar les nostres intencions. La venda d'aquestes obres no és de masses i haver de competir en un mateix títol amb l'edició en llengua castellana fa molt difícil poder rendibilitzar econòmicament l'obra. En aquest cas, però es va aconseguir la traducció d'una obra interessant i esperem poder-ne aconseguir més en el futur.
La voluntat és alternar traduccions d'autors estrangers amb llibres d'autors catalans. D'aquesta manera, Enric Faura va a tenir la idea de fer un recull de les expedicions catalanes més emblemàtiques a cadascun dels 14 cims de més de vuit mil metres i tingué l'encert de pensar amb l'Eduard Sallent com autor de l'obra. Sallent ja havia escrit altres llibres de narrativa de muntanya. Al final ha resultat un treball excel·lent en el que l'autor ha sabut narrar les més emblemàtiques expedicions catalanes als cims de més de vuit mil metres amb un estil propi i aconseguint posar-se dins la pell de cadascun dels alpinistes. Cels de safir. Les expedicions catalanes més emblemàtics als 14 vuitmils és un llibre distès, de bona lectura, i que a més a més fa justícia a la tradició catalana d'expedicions a l'Himalaia. Aquesta setmana vam presentar l'obra a la llibreria Altaïr de Barcelona (es pot llegir la crònica en aquest post de la Sala de Premsa de Cossetània). La presentació aplegà bona part dels alpinistes protagonistes dels llibre. En aquest vídeo que acompanya el post es pot veure la presentació de l'obra que va fer el propi autor.

1 comentari:

Anònim ha dit...

M'agrada molt, aquesta idea. Li tinc ganes a aquest llibre, em smebla una bona tria per al meu llibre auto-regalat de Sant Jordi!