2/8/08

Subvenció per a la digilitalització de continguts editorials

En una nota de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana m'han arribat aquesta setmana les bases de la nova línia de subvencions que l'Institut Català de les Indústries Culturals obre per a la digitalització de continguts editorials. Em sembla una excel·lent iniciativa que el Departament de Cultura vulgui fomentar que els editors invertim en el mercat del llibre digital. Ho he tractat en el bloc en diverses ocasions i ja hem comentat que hem d'estar molt atents tant als nous sistemes de lectors digitals de llibres que poden transformar el món editorial, com a les noves formes de literatura que es crein a la xarxa. La convocatòria de la Generalitat hauria de ser un incentiu perquè els editors catalans inverteixin en aquest camp i, ara que tot plegat és bastant incipient, pugin al tren de les editorials digitals. Parlant amb altres editors i llegint en blocs com beat.cat o El blog del futuro del libro em sembla que et va quedant la idea que el viatge que s'està iniciant amb els llibres electrònics i el món editorial digital no se sap ben bé cap a on va i quines possibilitats de negoci hi haurà; el que no obstant sembla clar que en algun lloc anirà a parar i per saber cap a on va la única manera és pujar al tren i a poc a poc anar introduir-se, amb totes les precaucions que es vulguin, en el món digital.
Els ajuts de la Generalitat semblen força oberts ja que malgrat que la subvenció porti per títol la digitalització de continguts editorials, llegeixo a les bases que es poden presentar projectes que contemplin inversions en algun d'aquests camps:
- Digitalització de continguts editorials.
- Edició electrònica de llibres en suport informàtic (CD-ROM, DVD, CD-I i arxiu d’Internet, entre d’altres) i d’audiollibres.
- Difusió i comercialització.
- Adscripció i ús del DILVE (Distribuidor de Información del Libro en Venta en España) i el SINLI (Sistema de Información Normalizada para el Libro).
La dotació que s'ha previst és de 250.000,00 ampliables, una quantitat que en ser el primer any que es fa la convocatòria i tal vegada que no se sap l'acceptació que tindrà del sector em sembla molt correcte.
Els destinataris dels ajuts són: empreses editores, llibreries i altres punts de venda, i entitats corporatives o representatives del sector editorial i altres entitats privades productores de continguts per a la indústria editorial.