26/10/08

De Shakespeare a Beckham

Aquesta setmana he assistit a la presentació del llibre que acabem d'editar, Shakespeare i la natura, obra de Rosa Maria Martínez Ascaso, una estudiosa d'aquest escriptor que ha realitzat un treball excel·lent. Un llibre, que segons comentà Màrius Serra en la seva secció Lecturàlia del Mati Catalunya Ràdio, el dia 16 d'octubre, "és una mena de gran tractat, antologia també, dels llocs on Shakespeare, en la seva obra, té relació amb la natura. Però no és només una antologia, la Rosa Maria fa un discurs, fa assaig, i estructura molt endreçadament, en molts capítols, totes les relacions amb la natura, i també amb la naturalesa humana dels personatges de Shakespeare".
En la presentació que va fer a Valls Roman Galimany, també estudiós de Shakespeare, comentà, com anècdota, com en l'obra l'autora relaciona Shakespeare i Beckham. Heus aquí el fragment del llibre:
...segons va verificar l'any 1953 Martin Maurice a Master William Shakespeare, són 20.000 mots diferents els que empra l'autor anglès en les seves obres, un vocabulari d'excepció si el comparem amb d'altres autors. Com, per exemple, Milton, amb 8.000, Victor Hugo, 9.000, i la Bíblia anglesa 5.600. Sempre segons M. Maurice, podem comparar aquestes xifres amb el llenguatge d'un intel·lectual anglès, que l'any 1953 constava d'una mitjana de 3.200 paraules, i amb d'un camperol dels Midlands, que en feia servir 500. Xifres no gaire allunyades de les d'ara: "l'any 2006, el futbolista David Beckham no arriba a les 1.500" (Quim Aranda dixit).

2 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

un curiós estudi, aquest del nombre de paraules utilitzades. Segur que cada cop n'utilitzem menys, en una tendència a la simplificació que no sempre és bona.

Anònim ha dit...

Bona notícia la publicació d'aquest estudi. L'anècdota també és curiosa.