12/7/09

Un univers de bits

Aprofito que he d'explicar l'experiència d'Edi.cat a la Universitat d'Estiu de la Rioja (Logroño) per seguir les ponències del curs "El libro electrònico: un universo de bits", que es van realitzar en la sessió del dijous dia 9 de juliol i en trec algunes informacions interessants.

Arantxa Mellado, fundadora de la xarxa Ediciona, parla sobretot de les webs 2.0. Explica els concepte de blognovel·la "en la que l'autor crea una relació directa amb els autors i canvia i dirigeix la història en funció dels comentaris que li fan". Presenta el web SoopBook que permet fer novel·les col·laboratives en les quals a partir d'un primer capítol els diferents autors fan un segon i successius capítols i s'escull la línia principal de la novel·la en funció de les votacions dels lectors. Comenta experiències com Book and you en la qual els lectors voten la novel·la que sortirà publicada, cosa que canvia el concepte de l'editor "que cedeix la feina de filtre als lectors" i dóna els nom de diverses webs en les quals es prescriuen llibres com quelibroleo.com o bookaffinity.

De les altres ponències en retinc algunes de les afirmacions que es van fer. L'advocat Javier Prenafeta, especialista en Tecnologies de la Informació i la Comunicació va dir que "o es fa una oferta competitiva de llibres electrònics o hi haurà pirateria". Sobre la inconcreció de si el llibre electrònic ha de tenir un IVA del 16% o el reduït del 4%, va apostar per la tarifa reduïda.

Luís Collado, responsable de Google Book Search va explicar el nou concepte de Google Book que funcionarà segons anuncia a partir de desembre en el que un usuari podrà comprar el dret de visualització d'un llibre i el podrà llegir des de qualsevol aparell que tingui connexio a internet. És un nou concepte de llibre digital ja que no es produeix cap descàrrega sinó que es compra l'accés al llibre.

Juan González de la Cámara va presentar el lector Papyre, del qual em comenta que en venen 3.000 unitats cada mes, i va vaticinar que "en deu anys el negoci en paper del llibre només serà un 10% del què és ara, la resta serà pel format digital".

Antonio Quirós va presentar l'editorial de continguts digital Luarna. Digué que aquesta és la segona experiència que fan amb el llibre digital. Fa uns deu anys ja ho van intentar, com també ho va fer Planeta, però "la falta de bons dispositius de lectura va arruïnar aquests projectes." Quirós pensa que ara amb els nous aparells de lectura la situació ha canviat ja que no és el mateix llegir en la pantalla d'un ordinador que amb tinta electrònica. Finalment, Jesús Peralta va explicar DILVE i el projecte Enclave que permet que els editors poguem tenir ajudes per a la transformació de llibres en format digital.