22/10/09

Quatre generacions d'editors

"No pot ser sempre començar de nou i entrebancar-se en el mateixos llocs que els nostres avis". Aquesta va ser una de les frases pronunciades per Rafael Català Dalmau en l'emotiu acte de celebració del 50è aniversari de Rafael Dalmau Editor que es va celebrar diumenge dia 18 d'octubre al Museu d'Història de Catalunya. Amb aquesta frase, Rafael Català justifica un dels pros d'una editorial familiar: aprendre de les generacions anteriors, no caure en errors ja comesos. I és que l'editorial Rafael Dalmau Editor està ja a la seva quarta generació.
L'any 1959, Rafael Dalmau Ferreres i la seva filla Maria Carme van crear aquest segell editorial. El fill del matrimoni Maria Carme Dalmau i Pere Català Roca (un puntal bàsic de l'editorial), Rafael Català és qui ara dirigeix l'editorial, on també hi treballa un nebot seu, en Jaume, fill de la seva germana l'Anna, que fins a la seva mort, enguany, també treballava a l'editorial.
L'editorial Rafael Dalmau Editor és un exemple a seguir i una peça important de la història cultural contemporània del nostre país. Són com va dir el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoverro, "una editorial compromesa amb una Catalunya que treballa", amb una Catalunya que fa feina des que surt al sol i fins més tard que aquest s'ha post.
Enguany, l'any del cinquantenari, ha estat un any dur per a can Dalmau. Pere Català va morir i uns mesos més tard ho va fer la seva filla i germana de Rafael Català, l'Anna. Tot plegat ha estat un sotrac important per la família Català-Dalmau. No obstant era i és important fer la celebració, per poder recordar l'important treball fet per la família Dalmau i per tots els seus col·laboradors, i també per encarar el futur; i era important que l'editorial celebrés un lluit acte d'aniversari i que se sentissin acompanyats per una multitud de persones (la sala d'actes va queda petita) relacionades amb l'editorial (autors, historiadors, llibreters, impressors, amics, editors -massa pocs-, etc.) que han volgut estar al seu costat i encoratjar-los a seguir endavant amb la seva tasca i amb la seva missió i raó de ser, que segons Agustí Alcoverro es podria sintetitzar en tres eixos: "ser un punt de trobada entre la història acadèmica i la història patriòtica del nostre país, combinar el rigor científic i la divulgació, i fer de pont entre la historiografia dels anys trenta i la de la represa cultural dels anys seixanta".
I és que com va dir Rafael Català, "aquesta és una editorial familiar a la que ens hi dediquem amb cos i ànima." Tan sols d'aquesta manera s'ha pogut fer tota la feinada que han fet en aquests cinquanta anys del segell Rafael Dalmau Editor. Tot aquest treball queda en part documentat en l'excel·lent exposició que es pot veure al Museu d'Història de Catalunya. Val la pena anar-hi.
A la família Dalmau - Català i a tots els col·laboradors de l'editorial, la més sincera enhorabona pels cinquantè aniversari! Ànims i a seguir endavant, amics!!!

1 comentari:

Margarida Aritzeta ha dit...

M'afegeixo a l'enhorabona a la família Català-Dalmau, a Dalmau editors i a totes aquelles persones que, tal com diu l'Alcoverro, treballen/treballeu des del matí a la nit per construir dia a dia el país