7/11/10

Les solucions de distribució de les editorials afectades pel tancament d'Arc de Berà

El tancament de l'Arc de Berà i les conseqüències que ha portat a l'empresa logística associada ArcLogi ha comportat canvis en el mapa de la distribució de llibres en català. Les diferents editorials afectades pel tancament d'Arc han hagut de concretar a correcuita diferents solucions de distribució per poder encarar la campanya de Nadal.
Per poder entendre la distribució de llibres cal distingir dos models: el més nou, el que s'està imposant a Europa, i que diferencia la comercialització (la promoció de llibres a les llibreries i la generació de les comandes) de la logística (emgatzamantge, recepció de les comandes, empaquetar els llibres, servir-los a les llibreries, facturar-los i cobrar-los), i el clàssic, la mateixa empresa fa les tasques de comercialització i de logística. Les editorials afectades pel tancament de l'Arc de Berà han trobat solucions en els dos models.
En primer lloc cal destacar que la logística Àgora Solucions Logístiques, participada accionarialment per Edicions 62 i Enciclopèdia Catalana, ha sortit enfortida en incorporar en el seu fons logístic Eumo Editorial i les editorials comercialitzades per Xarxa de Llibres. D'aquesta manera, Àgora ha consolidat la seva posició de principal logística del llibre en català. La comercial d'Edicions 62 Un x 1, que utilitza òbviament Àgora com a empresa logística ha incorporat Eumo Editorial entre els segells que comercialitza en els que hi ha els del Grup 62, d'Enciclòpeda i, entre altres, Ara Llibres.
La comercial Xarxa de llibres formada inicialment per Angle, Bromera i Cossetània ha enfortit la seva posició en incorporar Viena, Base, Símbol i Albertí. Una novetat rellevant és la creació de la comercial Nus de Llibre, liderada per Pagès Editors, i que comercialitzarà altres segells editorials de facturació més petita. La logística de Nus de Llibres la portarà a terme Arc Logi.
Altres editors han optat per a distribuïdores tradicionals. Cal destacar que Oriol Serrano de Les Punxes, que distribueix entre altres segells en català Quaderns Crema, La Campana o Edicions de 1984 va anunciar que no incorporaria cap editorial de les afectades pel tancament d'Arc de Berà. Les Punxes és una distribuïdora sobre la qual els editors que tenen el seu servei en tenen un alt grau de satisfacció. Publicacions de l'Abadia de Montserrat va ser de les primeres en prendre una decisió després del tancament d'Arc i ha optat per ser distribuïda per Lyra, una distribuïdora que va néixer al País Valencià però que entra amb interès a Catalunya i que disposa d'un equip directiu molt dinàmic. Editorials com Arola Editors o Barcino, entre alguna altra, han optat per Firex 21, empresa que havia estat aproximadament durant un any associada amb Arc de Berà per a la distribució de llibres a l'Estat Espanyol. També hi ha hagut algun segell que ha optat per Made Distribuciones o l'editorial Coco Books per exemple que serà distribuïda per Enlace, entre d'altres solucions que han adoptat els editors.
Tot plegat ha produït una tardor calenta en el món editorial català i plena de moviments i de rumors. Ara seria desitjable una etapa de tranquil·litat ja que al tancament d'Arc cal afegir-hi el de Prólogo, que es va produir fa cosa d'un parell d'anys. Hi ha segells editorials que s'han vist afectats per ambdós. La situació del mercat editorial en català és massa dèbil perquè a més hagi de sofrir aquests entrebancs.