28/11/10

Els viatges de Narcís Oller

Assisteixo dissabte al matí a les II Jornades sobre Narcís Oller que organitzades per la Societat Narcís Oller es van portar a terme a la Sala d'Actes de l'Institut d'Estudis Vallencs. De l'agenda programada puc assistir als dos primers actes.
Montserrat Comas va presentar en primer lloc el Mapa Literari Català d'Espais Escrits i explicà totes les possibilitats que ofereix aquesta excel·lent pàgina d'Internet. Coneixia la seva existència però no hi havia entrat en profunditat i l'eina em va sembla excel·lent. El contingut que hi ha és important i ara cal poc a poc ampliar-ho de manera que utilitzant-lo un podrà conèixer no únicament el nostre país sinó molts indrets del món a partir de textos dels nostres escriptors. Una iniciativa extraordinària, original, moderna i de primera línia.
Posteriorment, Jordina Gort oferí una conferència sobre els viatges de Narcís Oller que aportà molta més informació de la que en principi un podia imaginar. Es va fer palès com l'escriptor utilitza les seves experiències personals per a l'elaboració de les seves obres. En aquest cas, la conferenciant ens mostrà de quina manera els viatges que va fer Narcís Oller van influenciar en la seva carrera literària i com el que va viure i veure també va estar present en la seva obra.
Ara, tot plegat ens pot semblar molt minso, hem de situar-nos en el moment històric de finals del segle XIX i inicis el XX i valorar els mitjans de transport de llavors, ja que Oller que formava part de la burgesia catalana va fer en tota la seva vida sis viatges fora de Catalunya (tres a París, un a Vichy, un a la nord de la península ibèrica i un a Itàlia). Viatjar, conèixer món estava a l'abast de pocs privilegiats i tot hi així no podien fer-ho amb assiduïtat, però quan es feien calia aprofitar-los al màxim, conèixer noves situacions, noves tendències, impregnar-se de noves realitats.
Oller va aprofitar els viatges a París per conèixer l'esplandor de la capital francesa que li serviran per madurar la idea de la Barcelona, ciutat que es trobava en transformació, que ell voldria (en el llibre La Barcelona de Narcís Oller, de Rosa Cabré, que vam editar a Cossetània es poden llegir aquestes idees de l'escriptor), per visitar l'exposició universal, per reunir-se amb Zola o amb Pavloski, entre d'altres, per moure's en l'ambient cultural i intel·lectual parisenc.
En el viatge que va fer per el nord de la península, l'escriptor vallenc va poder comprovar com la seva obra era valorada per importants autors espanyols. A Itàlia, Oller va poder admirar i contemplar l'art i l'arquitectura de ciutats com Gènova, Pisa, Roma, Florència o Venècia.
Gort assegurà que "els viatges van tenir transcendència en el món literari d'Oller que aprofità per fer aparèixer les ciutats que va visitar en la seva obra." També comentà que en l'anàlisi de les seves visites es pot comprovar "l'interès artístic de l'escriptor".

1 comentari:

Roger ha dit...

Hola, Jordi. La "Montserrat Comes" que comentes es diu Montserrat Corretger. Era tan sols una apreciació.