12/7/07

Comprar, vendre i aprendre

Fa sis anys el Gremi d'Editors de Catalunya i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana va organitzar per primera vegada l'activitat "Un dia a la Fira de Frankfurt" que ens va permetre a Cossetània tenir el primer contacte amb aquest esdeveniment. Recordo que llavors, el secretari general del Gremi, Segimon Borràs, per convèncer-nos que hi participéssim em va dir tres paraules que sempre recordaré. Em digué: "a les fires s'hi va a fer tres coses: comprar, vendre i aprendre". Amb aquests tres verbs en vaig tenir prou per tenir clar que aniria a Frankfurt. No sabia si compraria res, veia llavors molt difícil o impossible vendre-hi alguna cosa, però sabia que si era bon observador podria aprendre del que fan la resta d'editors del món. En aquests sis anys que fa que anem a Frankfurt hem fet bons els tres verbs que ens deia en Segimon: hem comprat drets, n'hem venut (pocs ja que costa molt) i hem intentat aprendre de la resta d'editors.
Enguany, serà, òbviament una Fira de Frankfurt especial, però malgrat tot no podem oblidar que els editors hi hem d'anar a treballar i que hem de reunir-nos amb altres editors, escoltar-los, veure el que fan, ensenyar el que fem nosaltres, etc. Des de fa unes setmanes hem començat a preparar l'agenda de cites per la Fira. Sembla lluny, però l'experiència d'anys anteriors ens ha demostrat que hem de deixar pràcticament tancada l'agenda de visites abans de les vacances d'agost ja que després, al setembre, costa molt trobar forats perquè tothom ja l'agenda molt completa.
A Frankfurt les cites duren com a molt mitja hora i els editors saben que poden tenir una reunió cada trenta minuts. Ara bé, hi ha dos tipus d'editors: els que són de referència i que no es mouen del seu estand i reben allà les visites (aquests sí que poden fer una agenda amb una cita cada mitja hora) i els que donem voltes amunt i avall per anar als estands on ens han concertat una entrevista. Nosaltres, evidentment, som d'aquests darrers i hem d'anar en compte a l'hora de preparar l'agenda ja que no podem tenir, per exemple, una cita al pavelló dels francesos i la següent, mitja hora més tard al pavelló dels americans que per arribar-hi, malgrat haver-hi cintes transportadores i petits autobusos per dins del recinte firal, tardem ben bé un quart d'hora. Per tant, de moment ens posem cites cada hora i quan ho tenim molt ple n'entrem alguna cada mitja hora però amb molt de compte que siguin amb editors del mateix pavelló o d'un pavelló proper.
Els darrers tres anys hem destinat dos dies, el dijous i el divendres, a les entrevistes amb altres editors. És interessant també deixar-se temps lliure per senzillament voltar i fer el xafarder pels diferents estands. Si tenim cites cada hora, ens dediquem a aquesta feina entre entrevista i entrevista, per això val la pena no tenir l'agenda massa atapeïda.
Per confecccionar l'agenda, una persona de l'editorial, Judit Juncosa, va començar al mes de juny a connectar amb els diferents editors. Primerament, concertem visites amb els editors amb els quals tenim algun projecte en dansa o als qui hi hem comprat o venut drets algun cop. Amb aquests, a vegades acabem de tancar un acord que portàvem embastat prèviament, o senzillament intercanviem informació dels llibres que ens semblen que poden interessar a l'altre. Si n'hi ha que ens poden interessar els demanem que ens els enviïn i ells fan el mateix amb nosaltres.
Una altra de les tasques que estem fent ara és intentar localitzar possibles clients de llibres nostres. Per exemple, a nosaltres ens sembla que la col·lecció de cuina Amb gust de Mediterrani té possibilitats. Per mitjà del Who's who? de la pàgina web de la Fira de Frankfurt localitzem els editors del Regne Unit –per posar un cas– que tenen col·lecció de cuina i els enviem un e-mail dient-los que tenim aquesta col·lecció, que ja hem publicat un llibre, que en tenim un altre en preparació i que ens sembla que els pot interessar, i els proposem veure'ns a la Fira. Enviem molts correus electrònics i rebem poques respostes. Fem aquesta feina una mica a cegues, però sempre amb aquest sistema concretem alguna cita i d'aquestes, alguna ens ha estat fructífera.
Enguany, destinarem el dijous i el divendres a la tasca de reunir-nos amb els altres editors i ens guardarem el dissabte per assistir a actes organitzats en motiu de ser la cultura catalana la convidada d'honor. De Cossetània ens hi desplacem tres persones: Josep M. Olivé (director editorial), Judit Juncosa (responsable de drets) i un servidor. Tenim els bitllets per marxar a la tarda del dimecres dia 10 d'octubre i l'hotel reservat des del gener. Cal reservar l'allotjament amb molta antelació ja que sempre està tot molt ple i a més els hotels són caríssims. El sector triplica o quadruplica, moltes vegades, la tarifa habitual i hi ha establiments que t'obliguen a reservar i pagar habitació per un mínim de quatre nits encara que només hi hagis de pernoctar dues o tres. De totes maneres, fa uns dies, he hagut de fer un petit canvi i avançar la meva marxa a dimarts a la tarda ja que m'han proposat de participar, el dimecres al migdia, en una taula rodona sobre "L'edició als territoris de parla catalana" on també hi participaran un editor valencià, un nordcatalà i un mallorquí. Per altra banda, el divendres dia 12 d'octubre al matí presentem a la Fira un llibre d'un professor alemany de la Universitat Pompeu Fabra sobre el qual en parlaré en un proper post.
La feina de la Fira no s'acaba quan hem fets les entrevistes. Si volem treure'n profit cal que de tornada en fem un seguiment. Hem d'enviar els llibres als editors que s'han interessat i hem de seguir en contacte amb la resta d'editors amb els quals hem iniciat negociacions o no les hem acabat de concretar. La Fira són pocs dies però cal fer un bon treball prèviament i posterior, per treure'n profit.

3 comentaris:

efaura@xtec.cat ha dit...

Bona sort!

Anònim ha dit...

Molt interessant aquesta mirada a Frankfurt des del punt de vista d'un editor. Amb aquest post he après més que amb tota la propaganda oficial que s'ha deixat anar sobre el tema (i el que queda...)

helena ha dit...

Felicitats pels comentaris sobre Frankfurt. He aprés i m'agradaria aprendre encara més tot aprofitant aquestes fantàstiques finestres que són els blogs.
Com a mínim fins FR.