15/1/09

Prediccions editorials per al 2009

En el portal dosdoce.com, Javier Celaya fa, pel sector del llibre de l'Estat espanyol, dotze prediccions per a l'any 2009. Podeu llegir tot l'article aquí. Aquestes són les dotze prediccions de Celaya:
1. La venta de libros descenderá en un 15%.
2. Dada la sensibilidad del mercado por los precios, apuesta en firme por la edición de bolsillo.
3. Varias editoriales iniciarán sus proyectos piloto de comercialización de libros electrónicos.
4. Sorpresas durante la negociación de la cesión derechos de edición digital.
5. Creación del puesto de Director de contenidos digitales en los grupos editoriales.
6. Rediseño de las webs de las editoriales con el fin de rentabilizar su presencia en la Red.
7. Apuesta en firme por la venta directa de libros (papel y digital) a través de las nuevas webs para incrementar los márgenes
8. Reducción de la inversión publicitaria y patrocinio en medios tradicionales (suplementos, revistas, etc.). Trasvase de una parte de esta partida “ahorrada” a medios digitales.
9. Presencia activa de las editoriales en las redes sociales. Alguna de ellas, hasta se convertirá en accionista…
10. Los soportes de lectura de libros electrónicos, los famosos e-readers, se convertirán en el regalo estrella de la Navidad 2009.
11. Un periódico de tirada nacional comercializará estos e-readers en los kioscos por 10 cupones y unos 125 euros.
12. Varios proveedores internacionales de digitalización de libros ofrecerán sus servicios en el mercado español.
Veurem d'aquí a un any quantes d'aquestes previsions s'acompleixen. N'hi ha algunes que les veig molt clares.

5 comentaris:

Rafael Vallbona ha dit...

D'acord amb les prediccions de Celaya, però crec que els directius de les editorials grans encara estan masa enganxats al paper (sobretot al dels bitllets dels seus seus sous) i són gent massa 'envellida' i carregada de tics per entendre el que representa l'era digital al negoci editorial. Heu de ser els petits els que empeneyu i us situeu en vanguàrdia tècnològica i comercial. Els grans vindran després...i potser us arrasaran, és clar, però pel seu mal cap i per lapoca agilitat, s'hauran de gastar molts i molts diners per situar-se enuna acceptablequota de mercat

subal ha dit...

Rafel, la predicció que potser em fa més angúnia és la 4 (sorpreses a l'hora de negociar els drets digitals). Això em fa pensar en un escenari, i ara veuràs per on vaig.

Imagina un Gran Grup Editorial 1, que té els drets en paper del Megavendes 1. Un Segon Gran Grup Editorial podria adquirir els drets digitals del Megavendes 1. Si aquest Gran Grup té un diari de tirada nacional, potser li convingui MOLT distribuir les plataformes per llegir en digital.

Ahir vaig veure el primer tio amb e-reader. Al metro. A mi em sembla que el GAP tecnológic separarà encara més els diferents mons editorials; els de les petites i els de les grans. Les editorials mitjanes: ull!! També poden ser preses fàcils dels drets digitals!! Planeta tindria prou fàcil adquirir tots els drets digitals dels autors d'Anagrama, per exemple... Per què barallar-se amb l'Herralde, si pots comprar-li tot el catàleg sense que se n'adoni? En aquests temps de crisi global i davant d'un canvi tecnológic tan gran, no crec que les diferents agents tinguin massa pietat a l'hora de revendre els drets digitals de les petites "estrelles" que tenim les petites editorials a les grans.

Dues prediccions meves per l'any 09:

1.- terratrémol a les distribuïdores tradicionals. I fort. Potser estem davant d'un canvi improtant en aquest Forat Negre que és la distribució.

2. Se m'ha anat el sant al cel ara mateix.

salut!!

Rafael Vallbona ha dit...

D'acord amb aquest temor, Subal, raó de més perquè els no us contractes editorials incloguin també els drets de reproducció digital. I així Anagrama o qui sigui pot lligar els drets de cada llibre en els dos suports.
Ah, però això voldrà dir més diners damunt la taula al'hora de negociar els avançaments.

Jordi Ferré ha dit...

Estic d'acord amb els dos en el sentit que tot el tema de drets digitals pot despertar un bon enrenou. De fet, als EEUU ja hi és. Per altra part, estic d'acord també amb subal que el tema de la distribució serà una de les qüestions sobre la qual el 2009 se'n parlarà

Sadurní ha dit...

Hola,

Les coses es mouen i això sempre és bo. Esperem que tots aquests canvis siguin en positiu. El més important, esclar, és que la difusió de la literatura en surti beneficiada.

Salutacions,
S.