26/3/09

De fira i de llibreries dinàmiques

Estada d'un dia, dilluns, a la Fira de Bolonya, temps justet però suficient per les expectatives que hi teníem. De fet, nosaltres, a Cossetània tractem molt poc les qüestions infantils, tant sols temàtiques que puguin tenir a veure amb la natura. Aquesta Fira és possiblement de les les més agradables de visitar. Té unes mides raonables i als estands hi dominen les il·lustracions. Volem des de Girona diumenge al migdia amb Ryanair, molt més econòmic que els vols d'Iberia, i tenim la tarda de diumenge per passejar per la preciosa ciutat de Bolonya; i per deformació professional si trobem alguna llibreria oberta, hi fem cap dins.
Prop de la Piazza Maggiore, a la Via Orefici hi trobem la Librerie.Coop Ambasciatori. És un establiment de tres plantes, molt ben decorat, gran, és diumenge a la tarda i està obert fins a ben tard. Té una explicació: a la planta baixa hi ha a més dels llibres, una cafeteria; a la primera, llibres, molts, un restaurant de pasta i una botiga de pasta; i a la segona planta, un restaurant bàsicament de formatges i embotits,i una botiga de vins. Tot això combinat amb els llibres i amb butaques i cadires on els compradors poden llegir tranquilament algun dels fragments dels llibres que s'hi venen. Hi ha força gent. Volem quedar-nos-hi a sopar però els dos restaurants ja estan plens. Estem una bona estona voltant per la llibreria i fem alguna petita compra. A la caixa hi ha cua tant de persones que han adquirit llibres com d'altres que porten vi o pasta a la bossa. Veig també que tenen programades moltes activitats. Moltes hores obertes, molta activitat, combinació amb activitats d'oci com menjar o beure...., tot plegat em fa pensar que aquest és un model que té futur, com també n'hi ha d'altres. Quan arribo a casa busco la llibreria per Internet i veig que forma part d'una cooperativa que té altres establiments a Itàlia (veure mapa).
En el nou paradigma del llibre que entre tots hem de construir, constantment sorgeixen opinions sobre cap on anirà tot plegat tant pel que fa a la feina dels editors, com dels llibreters o com dels autors. Dissabte, Andreu Teixidor un dels impulsor de la plataforma digital Buboc era entrevistat a l'Avui per Ada Castells. Sobre el futur dels llibreters hi deia:
"...En el nostre món, el més important és la prescripció perquè el volum d'informació és inabastable. El periodista literari, l'editor, el llibreter... són bàsics. El que no és bàsic és el distribuïdor, que actualment junt amb el llibreter suposa del 55% al 60% del cost del llibre. Les llibreries seran més dinàmiques. Hi aniràs a divertir-te, perquè l'experiència real serà més valorada en contrast amb la virtual."
"El contrast farà que valorem més el contacte humà amb el llibreter i els autors podran saber on és el seu públic, perquè serà fàcil detectar en quines llibreries venen."