La inauguració de l'espectacular Llibreria Bertrand el dimarts el vespre a Barcelona va ser un acte que va congregar el sector editorial català i que em va permetre conversar de forma distesa amb editors, llibreters i autors.
La nova llibreria ubicada al número 37 de la Rambla de Catalunya, a l'antic local del cinema Alcázar, és imponent, àmplia i molt acollidora. La multinacional alemanya Bertelsmann, propietària de la cadena de llibreries portugueses Bertrand, ha fet una important inversió per adequar el local i deixar-lo preparat per acollir-hi els llibres. En total són 1.500 metres quadrats destinats a la venda.
Aquest establiment resituarà la venda de llibres a Barcelona i cal veure de qui agafarà quota de mercat. Tot parlant en diverses persones del sector hi havia opinions diverses en aquest sentit sobre si afectarà o no a altres establiments similars o a les llibreries petites. En tot cas, el més interessant que vaig sentit, ho va comentar un dels grans de l'edició en català, que em va dir: "el que seria bo és que aquest establiment augmentés el nombre de compradors i de lectors de llibres, especialment en català".
També vaig tenir temps per parlar amb altres editors sobre la crisi econòmica. Un directiu d'un gran grup em va comentar que "el best-seller no està en crisi; és més el llibre que es ven cada vegada és ven més." Cosa que corrobora el que hem comentat altres vegades en aquest blog que la tendència és que cada vegada més tots els lectors del món llegiran els mateixos llibres. Per tant, els grans èxits seran encara més grans que ara però, per contra, perdran força els llibres que podríem dir de "classe mitja". Dit d'una altre manera, en el món també de la literatura, els autors rics cada vegada seran més rics i els pobres més pobres. El temps dirà.
També va servir per poder parlar de la Setmana del Llibre en Català que s'inaugura aquest divendres a Sant Cugat i de les expectatives que s'han creat amb el canvi d'ubicació i de model. D'aquí uns dies podrem valorar-ho, tot i que personalment la seva ubicació fora de la capital catalana em fa certa por.
I tot això passava el mateix dia que m'informaven que una llibreria de comarques, amb la qual hi hagut molt bona relació i amb la que hem col·laborat amb presentacions en diverses ocasions, clausura la seva activitat ben aviat. El principal problema ha estat la tancada de l'aixeta del finançament dels bancs, cosa que em consta també està creant seriosos problemes a altres establiments d'aquest tipus. El país necessita una xarxa de llibreries, de llibreters de capçalera, que estimin el llibre i que puguin treballar i viure d'aquesta feina. El tancament de qualsevol d'aquests establiments ens afebleix culturalment i és una mala notícia per la nostra cultura i la nostra llengua.
L'Àvia Remei
I finalment, avui dijous dia 5 de març, a les 7 de la tarda, serà un dia important per a Cossetània ja que a la llibreria Robafaves de Mataró presentem el darrer llibre de l'Àvia Remei, l'autora que més llibres ha venut de l'editorial. El llibre Els millors plats de l'Àvia Remei ja es troba a les llibreries des de fa uns dies. És un llibre molt atractiu, amb fotografies espectaculars a tot color realitzades per Josep Borrell, i amb l'interès de les receptes i els consells de l'Àvia Remei. Els qui vinguin a la presentació podran degustar, de la manera que sempre ens sorprèn l'Àvia Remei, algun dels seus exquisits tastets.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada