El secretari de Cultura Eduard Voltas, proposa constituir una taula de crisi del sector per concertar accions per “remuntar una situació molt preocupant i que pot anar a pitjor”
Aquest matí s’ha celebrat la jornada “El futur de l’edició independent” organitzada per Edi.cat, Xarxa d’Editors Independents. La jornada ha volgut reunir en un mateix fòrum experts de diferents àmbits de l’edició per tal de reflexionar i trobar les claus de futur del món de l’edició independent en català.
Durant la ponència inaugural “Els editors del futur”, Vicent Partal periodista i director de Vilaweb, ha remarcat que cal relativitzar el pànic davant el canvi tecnològic:“el que és més substancial és el canvi dels hàbits del consum i el canvi del model econòmic”.
Referint-se al sector editorial, Partal ha recordat que l’i-pod dels llibres està a punt d’arribar. Segons Partal les empreses pioneres que estan treballant el tema dels llibres digitals “perden temps en camins que acaben tancant-se però és un risc que cal assumir”. Partal ha explicat que la pressa és l’enemic més perillós que tenen les empreses editorials que estan innovant en aquest camp i que cal aprendre a jugar-hi: “Cal trobar l’equilibri entre no trigar massa i no equivocar-te”.
En el nou panorama editorial, Vicent Partal ha destacat la importància de la qualitat de les obres que es publiquen: “En el món editorial actual en el que han desaparegut les barreres d’entrada, la qualitat és fonamental”. Partal també ha posat sobre la taula el futur paper de les llibreries, un debat que ha qualificat de “fonamental”. Partal ha opinat que considera que el futur passa pel fet que les llibreries es converteixin en centres culturals.
Julián Viñuales, editor de Global Rhythm Press, en la conferència “Tecnologia tribal i cooperativisme multicel·lular (o com sobreviure al mercat)”, ha explicat l’experiència pionera de Contexto, de la qual forma part juntament amb d’altres sis editorials independents. Viñuales ha explicat els avantatges que els ha comportat la creació d’aquest col·lectiu que els ha permès “arribar al lector i garantir una pluralitat d’oferta”. L’editor ha afegit que la revista semestral que editen, Contexto, ha esdevingut una eina de promoció molt important. Viñuales ha explicat que el futur dels que formen Contexto no és la fusió sinó la col·laboració o, en tot cas, la confederació.
A la ponència “El nuevo paradigma del libro”, Francisco Javier Jiménez ha centrat la seva intervenció en el canvi de paradigma editorial. Segons ell, el nou ecosistema fa que l’actual model de negoci basat en l’editorial, la distribució i la llibreria ja no se sustenti. “El món editorial ha d’estar al dia dels canvis i saber adaptar-se, l’immobilisme passarà factura”.
Jiménez ha destacat la importància del nou editor ‘wiki’ metàfora que utilitza per referir-se als nous models i que haurà de tenir molt en compte quatre ítems: l’obertura, la interacció entre iguals, el compartir i l’actuar globalment.
En aquest sentit, ha destacat la importància de conèixer i tenir en compte les noves tendències “aplanadores” (globals) de caràcter social i econòmic; de mercat i les tendències del sector del llibre que ha descrit exhaustivament.
Segons ell, l’adjectiu independent en l’editor no ha de ser sempre sinònim de creador i molt menys d’independència ja que depèn del distribuïdor, de les llibreries i del mercat. “Independència no és garantia de supervivència dins un canvi de paradigma global que, en termes de mercat suposa entrar en grups de consumidors segmentats i en nous llenguatges de consum (basats en plataformes tecnològiques)”. Dins aquest nou mapa, l’editor wiki és el que se sap adaptar a aquest nou mercat en el que el consumidor és qui estableix bona part de les regles. En el nou paradigma prima la interconnectivitat. No es tracta de crear nous valors, sinó de saber com transmetre’ls i fer-los arribar al segment que ens pertoca. L’edició digital, més que un nou model de negoci és un nou model d’explotació.
La taula rodona “El futur dels editors independents” on ha participat Ernest Folch, d’Ara Llibres; Jordi Fernando, d’Editorial Meteora; Rafel Català, de Rafel Dalmau editor i Josep Cots, d’Edicions de 1984 s’ha constatat la importància de tenir una associació d’editors en llengua catalana potent per pal·liar les dificultats en què es troba el sector. Segons Josep Cots, la poca fortalesa del llibre en català dificulta l’edició independent. En el mateix sentit, Ernest Folch ha destacat que davant la crisi econòmica actual, el llibre en català és especialment vulnerable ja que és el que te menys rotació.
En referència a l’e-book els editors independents han constatat la necessitat de posar-se al dia en aquesta qüestió.
La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del Secretari de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Eduard Voltas ha explicat que a l’administració li preocupa l’adaptació del món editorial català al nou paradigma del llibre. Voltas ha fet la proposta de constituir aquest any una taula de crisi del sector i compartir les preocupacions per concertar accions per “remuntar una situació molt preocupant i que pot anar a pitjor”.
Reproducció de la nota de premsa d'Edi.cat referent a la Jornada sobre "El futur de l'edició independent"
1 comentari:
La reingeniería, que está pidiendo a gritos el sector del libro ante los retos del cambio de paradigma, exigen de todos la proliferación de encuentros profesionales como el promovido exitosamente por EdiCat. Entre esos retos están: el futuro de la red de librerías independientes, la caída del actual modelo de distribución, y los nuevos entornos digitales Web 2.0 como oportunidad de visibilidad para los editores independientes. Enhorabuena y a perseverar.
Publica un comentari a l'entrada