4/7/10

Quan les coses es fan malament...

La introducció del llibre electrònic a les escoles que es va iniciar al curs passat s'ha fet precipitadament, sense haver-ho consensuat ni amb el món editorial ni amb els docents i amb un calendari tant ajustat que al cap i a la fi només podia portar problemes. No s'ha debatut tampoc quin model volem. En opinió meva és un error plantejar un model en què tots els llibres d'estudi siguin electrònics perquè no reflecteix la realitat de la societat en què el paper encara és primordial. Seria més lògic un model mixt on els escolars s'acostumin a estudiar tant en paper com en format digital.
Ara amb la retallada de diners, el Departament d'Educació té problemes per seguir amb el projecte que trasllada als centres. A mitjans de juny, davant les incerteses, va enviar-los una carta on recomana entre altres coses que els centres ajornin els pagament dels treballs d'electrificació i d'instal·lació de projectors i pissarres digitals fins el moment de rebre els diners de la Generalitat, que no posa quan serà. També avisa que "alguns centres" (aquests "alguns" és tant indefinit que hom pensa que potser seran la majoria) "no disposaran des del primer dia del curs de la connectivitat necessària" i per tant no podran treballar amb els llibres digitals per la qual cosa s'aconsella "reutilitzar els llibres de text del curs que ara finalitza" i mantenir els tradicionals materials de paper.
Per altra part, estava previst que el Departament d'Ensenyament crearia una plataforma educativa on es desenvoluparien els processos d'ús de continguts digitals anomenada Agora, aquesta plataforma també anuncien en l'escrit que no es realitzarà. Suposo que deu ser per motius pressupostaris.
En definitiva, tot plegat és el resultat d'una mala planificació que aporta més problemes als centres educatius, a qui se'ls passa la responsabilitat de solucionar-ho ja que com és diu en l'escrit "les dificultats no s'han de convertir en obstacles insalvables i, en bona mesura, les podreu resoldre." I és que quan les coses es fan malament...