16/1/11

Sobre Iquino

El 2010 s'ha celebrat el centenari del naixement del director i productor de cinema Ignasi Ferrés Iquino, qui va néixer a Valls el 25 de juny de 2010. Divendres el col·lectiu Sal Grossa, que ha realitzat diverses activitats per commemorar-ho, va organitzar una taula rodona que em van demanar que moderés.
Iquino va ser tot un personatge en el món del cinema, emprenedor nat va realitzar moltíssima feina com a director, productor, guionista, va escriure teatre, sabia dibuixar, música. Sobre ell Àngel Comas va escriure una completa biografia publicada per Laertes. En la taula rodona es va poder escoltar els testimoni de diversos vallencs que d'alguna manera o altre van estar en contacte amb Iquino.
En primer lloc Pere Cano va situar Iquino en el món del cinema. Cano va destacar el poder d'adaptació que va tenir al llarg de la seva vida. Digué que "tenia una tècnica que va crear escola. Sabia treure partit de qualsevol limitació i s'apuntà a totes les modes en el món del cinema i fins i tot s'anticipà a algunes. El problema és que va fer massa pel·lícules".
Molt interessant va ser el testimoni del director de cinema vallenc Ignasi P. Farré qui en els inicis de la seva carrera com a cineasta va fer d'ajudant de direcció de la penúltima pel·lícula que va dirigir Iquino, Hombres que rugen. Farré va comentar que Iquino va morir desenganyat pel poc reconeixement del sector. I és que l'etapa de la transició en què Iquino es dedicà a les pel·lícules S va fer oblidar un Iquino que els anys quaranta i cinquanta dirigí llargsmetratges reconeguts com Brigada Criminal o entre d'altres El Judas, alguns dels quals han esdevingut de culte. Farré va destacar que mentre les productores de cinema deixaven Barcelona per instal.lar-se a Madrid, "Iquino aguantà incombustiblement a Catalunya".
Recordar des de Valls la tasca d'Iquino ha estat possible en gran part gràcies a la feina feta per Manuel Fernández qui s'ha dedicat en cos i ànima els darrers anys a recopilar la màxima documentació possible de quatre directors de cinema nascuts a Valls: Ignasi Farrés Iquino, Pedro Lazaga, Joan Bosch de qui a Cossetània vam publicar una biografia escrita per Àngel Comas, i Ignasi Farré. Fernández digué que Iquino a "se'l va tractar injustament"' i que "en totes les seves pel·lícules va demostrar el seu mestratge".

1 comentari:

Anònim ha dit...

I'm Glad i discovered this blog.Added detardentard.blogspot.com to my bookmark!