11/9/08

Què se'n pot esperar del llibre electrònic?

La revista de biblioteconomia i documentació El professional de la información dedica el seu número de juliol-agost al llibre electrònic, temàtica que com he comentat diverses vegades m'és d'interes. L'índex de la revista em sembla interessantíssim. Com que no en soc subscriptor, he comprat aquest exemplar a través dela seva pàgina web i ara espero rebre'l. De totes maneres, com a tastet, es pot llegir a la xarxa l'article de José Antonio Millán, autor del blog El futuro del libro, que habitualment consulto. El seu article "El polimorfo libro electrónico" es pot llegir íntegrament aquí. És un excel·lent text que analitza les diferents formes de llibres electrònics, marques, aventatges, inconvenients, etc. I arriba a la concluió que el seu futur és encara incert. Al final de l'article es fa tot una sèrie de preguntes, com a conclusió, que tan sols el pas del temps en donarà la resposta:
¿Qué venden exactamente los e-books? ¿Almacenamiento y portabilidad? ¿Acceso inmediato para venta de impulso? ¿Ahorro para la gente que lee mucho? ¿Interacción entre grupos de usuarios? ¿Plataformas para la enseñanza (un creciente número de instituciones superiores anuncian su uso)? ¿Usos privados? (un nicho creciente de usuarios son los propios editores y agentes, que prefieren llevar un e-book con los manuscritos y obras sobre las que tienen que decidir, mejor que una pila de papeles).
No tenemos aún elementos para decidir si el libro-e es (adaptando una cínica definición que proviene de otro campo) una solución para un problema que nadie tiene, o bien la mayor revolución contemporánea del mundo de la edición.
O algo entre medias, por supuesto...

3 comentaris:

Doe ha dit...

A mi m'agrada això del llibre electrònic, l'usaria. Però no sé el motiu de que, sent jo tan jove, prefereixi llegir paper i escriure a mà. Sóc un vell jove suposo.

Malgrat això, compraria llibres-e. Crec que com a suplement són una cosa bona. Per portar moltes coses en poc espai, molts volums a la butxaca i els teus escrits i treballs si cal.

Però mai els acceptaré si substitueixen el format paper. Mai.

Sadurní ha dit...

Realment és un trencaclosques que el temps dirà... Sí que seria molt pràctic tenir un lector de butxaca eficient, amb una bateria amb moltes hores d'autonomia -això seria essencial-, on poguéssim tenir enregistrades totes les obres que més ens agraden. Clar que primer haurien de digitalitzar totes aquestes obres, cosa que ja veig més difícil.

Salutacions.

Anònim ha dit...

sv, ja és molt pràctic, existeix i es pot considerar eficient per a llibres de text. el que tira enrrere són els preus, 300 € el lector de sony, i l'iLiad 600. I pel que fa a les obres, les que estan lliures de drets d'autor ja es poden trobar en alguna de les biblioteques digitals, com la Biblioteca Gutemberg, la Cervantes o la Vives... temps al temps!

@doe: els llibres-e funcionen molt bé en substitució dels llibres de butxaca actual... ara, per veure-ho implantat cal anar al Japó! Crec que cal que els dispositius baixen de preu per a que comence a ser atractiu per al lector, i de retruc per a l'editor!