28/12/08

Sobre literatura 2.0

Toni Ibàñez, que ha tingut el seu blog Entrellum en repòs una temporada però que des del 21 de desembre ha tornat a l'activitat blogaire, explica en aquest post que va rebre un encàrrec per fer un article sobre literatura 2.0, que s'ha de publicar en un llibre, en el qual fa un anàlisi del què és el concepte de literatura 2.0 i dels canvis que les eines 2.0 comporten en tots els actors que intervenen en la creació i la difusió literària: l'escriptor, l'editor, el lector... L'article té un total de 16 pàgines i el podeu llegir íntegrament aquí en un document PDF. Hi ha també un apartat molt interessant on detalla qui es qui a Catalunya en el món de la literatura digital i on aporta diverses adreces de pàgines webs o blogs que exemplifiquen el canvi que la xarxa ha produït en el món literari. Reprodueixo uns fragments de l'article de Toni Ibàñez, com a tast:

Sobre l'escriptor 2.0 diu:
Autoedició, autonomia, autofinançament, autocràcia. Independència total de l'escriptor que es deu únicament al seu públic, i no a un editor, a un jurat, etc.
A hores d’ara, qui no està al ciberespai és com si no existís. L’autor està patint una mutació que l’empeny a ser més interactiu i multimediàtic.
Sobre el lector 2.0:
El futur de la lectura és inseparable d’internet. A la xarxa es concentren les eines i materials més llegits de la societat de la informació. Internet ha canviat la manera de llegir.
...sorgeix un lector actiu que demanda que el text s’escrigui en funció del lector. El ciberlector tria com vol llegir l’obra i com vol comunicar-se amb l'autor, i ho pot fer directament, sense intermediaris, per exemple deixant comentaris al blog.
Sobre l'editor 2.0
Agents, editors i distribuïdors han de redefinir els seus papers.
Les editorials saben que la xarxa és una gran plataforma de promoció i llançament de llibres i autors.
Les editorials miren els blogs com a pedrera de futurs escriptors i com a part de la seva estratègia de comunicació.
Sobre el llibre 2.0
Dels primers lectors d’e-books com Rocket eBook i Softbook, fa deu anys, hem passat al Sony Reader o al Kindle, d’Amazon, que acaba d’incorporar l’audiollibre. I per aquest any s’espera un altre gran salt cap al futur amb el Readius (de Polymer Vision), un híbrid de mòbil i lector e-book amb una pantalla extensible i enrotllable de paper electrònic, o amb el prototip d’Asus Eee, o el de HP, o el que preparen Iriver y Philips
Han aparegut noves formes de lectura: dispositius de paper electrònic; webs que et van enviant els llibres en missatges de mòbil, a raó d'un per dia; llibres escrits totalment en un telèfon mòbil...