11/1/09

Ja hi ha qui mou peça en el món dels e-books

Ens ho deia Javier Celaya (Dosdoce.com) en el curs sobre edició digital que vaig anar abans de Nadal i que vaig tractar en aquest post: el que no fem els editors en el món digital, en el món dels e-books, hi haurà altres agents que ho faran. I com una premonició ens trobem amb aquesta notícia que va aparèixer fa uns dies en que s'indica que la totpoderosa agent literària Carmen Balcells es posa a editar e-books saltant-se els editors, directament, i amb un acord amb Leer-e, empresa navarresa que es dedica a la venda de e-readers i a la qual hi vaig comprar el meu primer e-reader.
Aquesta setmana a l'interessantíssim Blog de Libros i bitios, escrit per José Antonio Millán, l'autor tracta aquesta qüestió i entrevista (podeu llegir-ho aquí) Ignacio Latasa, responsable de Leer-e, que diu en primer lloc:
"Durante mucho tiempo hemos estado intentado sin éxito que las editoriales entraran en el libro electrónico. Por eso nos hemos visto forzados a hacerlo nosotros mismos..."
El que deia Celaya, si els editors no estem al cas del món dels e-books, altres faran la feina que nosaltres hauríem de fer. Per tant, és important que estem alerta si no volem perdre un tren que ha començat a córrer i que quan vagi a alta velocitat ja serà molt difícil de pujar-hi.
Latasa ens aporta també una altra dada sobre la venda d'e-readers:
"En el último año hemos vendido casi 3.000 dispositivos lectores de marcas como Iliad y también Sony; este último lo importamos de Estados Unidos, porque oficialmente no está a la venta aquí".
De moment, Carmen Balcells ha entrat directament en el món de l'edició digital, gràcies a l'acord arribat amb Leer-e. Segons diu Latasa a El Periódico, els llibres que han començat a comercialitzar, d'autors de Balcells:
"Es una avanzadilla de un proyecto muy ambicioso de lanzamiento del libro electrónico. El acuerdo con la señora Balcells incluye otros 120 títulos que están en cartera para después de Navidad".
Que Carmen Balcells hagi decidit tirar pel dret sense comptar amb els editors té molta significació ja que és l'agent literària amb els principals autors en llengua castellana. Tot plegat, desperta moltes incògnites. Balcells ja ha mogut peça. Perquè ho ha fet? Per establir unes noves bases del joc? Per fer reaccionar els editors de p-books perquè entrin ja en el mon dels e-books? Altres agents literaris la seguiran? Les respostes a aquestes preguntes se sabran amb el temps. Està clar que entrem en un nou món ple d'incògnites i que variarà les intervencions en el món del llibres dels tots els agents que hi prenem part. Ja podem estar ben alerta, tant editors com llibreters.
I una darrera qüestió, he comentat diverses vegades que el model de venda de iTunes era un via a seguir en món del llibre. En aquest moments, mentre preparem el portal Edi.cat per la venda de llibres electrònics, una de les qüestions que més maldecaps ens crea és la protecció anticòpia (DRM). iTunes fins ara tenia força dels seu productes amb aquesta protecció, però aquesta setmana, en la presentació de les novetats d'Apple, ha anunciat que elimina els DRM en les cançons venudes per aquesta botiga online d'Apple, que ja ha comercialitzat 6.000.000 de cançons. Cap a on va a parar tot plegat? Això marcarà una tendència?
En definitiva, com ens va dir Javier Celaya: féu el que féu en aquest moment en el món del e-books estarà ben fet, ja que com que és un món nou, molt possiblement els plantejaments que fem ara caldrà que els revisem i els actualitzem amb poc temps per adaptar-nos a les tendències de cada moment. O sigui avançar, experimentar en aquest nou món, adquirir experiència, però fer-ho des de dalt del tren.

1 comentari:

Rafael Vallbona ha dit...

Divendres vaig publicar aquest article al suplement Tendències de El Mundo:

09, ANY ELECTRÒNIC
Aquest serà l’any del llibre electrònic. Per Nadal Happy books i la Llibreria 22 han posat a la venda els primers aparells lectors, e-reader per anar-vos familiaritzant amb l’argot, a la vegada que s’han llençat els primers títols en castellà. D’aquí a tres setmanes ja estaran disponibles els primers llibres en català. Seran Angle editorial, Bromera i Cossetània, tots tres agrupats a la plataforma Edi.Cat els que tindran el mèrit de ser pioners en l’e-book català. Cada editorial posarà 15 títols a la plataforma CyBook en una clara aposta de futur. Quan a l’abril El Corte Inglés inundi el mercat amb el lector de Sony,a uns 350 euros, ells ja volen tenir un peu a cada maquineta. L’operació no és senzilla, els canvis constants de l’electrònica faran que, d’entrada, fer negoci sigui complicat, però l’e-book és una eina que fomentarà la lectura i, per tant, la difusió dels llibres en paper que seguiran dominant el mercat.
Qui ha de millorar per mantenir l’hegemonia a les noves plataformes és Google. A hores d’ara la seva famosa biblioteca digital no rutlla. Els llibres estan escanejats en PDF, la descàrrega es fa lenta i feixuga i no hi ha manera de tocar la lletra ni la mida. Així de poc serveix la virtualitat.
I parlant de mitjans electrònics, TV3 està preparant el programa cultural tant reclamat des d’aquestes pàgines. Antoni Tortajada (Històries de Catalunya) i Jordi Punti en seran els responsables. Per la seva banda, Catalunya Ràdio havia d’editar un llibre commemoratiu dels 25 anys. El llibre està escrit i lliurat als responsables de l’emissora, però les celebracions ja han acabat i no hi ha noticies del llibre. Estarà a la xarxa? Que deia inconveniències?

Per cert, et voldria demanar d'incloure el meu bloc d'articles al teu llistat.
www.casavbn.blogspot.com