14/2/10

La situació del llibre digital a les editorials de l'Estat espanyol

Gràfic on es pot veure els preus que aplicaran les editorials als llibres electrònics respecte als llibres en paper

M'arriben els resultats de l'enquesta sobre el llibre digital promoguda per la Federación de Gremios d'Editores de España. S'ha enquestat a un total de 254 editorials i aquestes són les tendències principals del sector referent al llibre electrònic:
- El 80% de les editorials tenen previstes accions en el món digital per fer en el període entre 2009 i 2011.
- Tot i que en finalitzar el 2009 quasi la meitat de les editorials tenen menys del seu 5% del catàleg digitalitzat, el 2011 un terç de les editorials tindran digitalitzat entre el 50 % i la totalitat del seu catàleg.
- Al voltant del 20% de les editorials comercialitzarà entre el 50 i el 100% de les novetats en format digital, el 2010.
- Les editorials preveuen crear en els pròxims dos anys una oferta creixent d'obres creades exclusivament en versió digital.
- El 40% de les editorials contempla comercialitzar obra fragmentada (per capítols) el 2010.
- El PDF és el format predominant (un 80% el 2010), però creix l'e-pub que passa de ser utilitzat per un 24% el 2009 a un 60% el 2011. Mobipocket és usat per un terç de les editorials i Mobipocket per Kindle per aproximadament un 10%.
- Referent a preus aquesta és la tendència: un 8% de les editorials manté el mateix preu que en paper, un 35% fa un preu inferior en un 30% al preu en paper i un 24% fan un preu inferior en un 50% o més del preu de paper.
Conclusió referent a la situació de Cossetània:
- Estem en el grup capdavanter pel que fa a les editorials que tenen més llibres digitalitzats i el 2010 ampliarem la digitalització de llibres de fons.
- Cada mes analitzem les novetats mensuals que tenim i decidim quines són susceptibles de digitalitzar-se i coincideix l'aparició d'aquestes novetats en format paper i en format digital.
- Edi.cat va encertar el mes de desembre en incorporar a més del format Mobipocket que és amb el que vam començar, els altres dos formats, e-pub, que està en creixement, i PDF que encara és el més utilitzat.
- La línia de preus que tenim a Cossetània respecte el llibre digital de vendre'ls un 40% per sota del PVP del llibre en paper està en la tendència dels preus del sector.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Penso que les editorials haurieu de buscar la complicitat dels escriptors novells que us envien originals (sovint sento com us queixeu de la feinada i maldecaps que això us suposa) i als que soleu rebutjar amablement amb la clàssica carta de refús.
Aquest petit 'exèrcit' de persones apassionades per l'escriptura, sovint amb les esperances perdudes i les esxpectatives frustrades, i que somnien amb veure la seva obra al carrer, actualment ja, ho tenen molt fàcil per penjar la seva obra a la xarxa en versió electrònica. Potser alguns ho faran de manera barroera, però d'altres ho faran bé i d'altres ho faran realment bé i oferiran un producte ben atractiu, possiblement gratis (perdut per perdut, almenys que algú et llegeixi). Hi ha gent que escriu molt bé i cada cop en sap més de formats, presentació, ortografia i tot el que cal per fabricar un e-book. I la gent que s'hagi comprat lectors electrònics probablement buscarà continguts d'aquesta mena per provar i per entretenir-se, i segurament acabarà passant-s'ho bé a canvi de cap despesa.
Les editorials teniu molt mala premsa en aquest tema, i la fama de 'maltractar' qui us envia originals amb tota la il·lusió us ha creat força mala fama… ara teniu a les vostres mans de jugar una carta potent i donar oportunitats a canvi d'un risc zero! L'ebook no necessita paper i no perdeu res si no té èxit!!
Jo crec que els escriptors novells rebutjats per les editorials (a www.Bubok.com n'hi ha més de 23.000 de donats d'alta) seran qui començarà la veritable revolució digital i jo no veig per enlloc que ningú hi estigui fent referència. Vinga, va! Penseu idees per acollir aquests escriptors i tenir-los de la vostra banda!
Petons i sort