21/2/10

"Som un equip petit que juga contra un equip molt gran i que a més té els àrbitres comprats"

Amb aquesta frase definia el periodista Xavier Torres la situació del "partit" que juguen les seleccions catalanes per aconseguir reconeixement internacional. Torres ho digué a la presentació per al públic del llibre Catalunya contra Espanya. El partit interminable, que es va portar a terme dijous dia 18 a la llibreria Catalònia. Al migdia vam fer la presentació per als mitjans de comunicació.
A la presentació per al públic van assistir-hi moltes de les persones que han treballat de manera dura i incansable per aconseguir reconeixament esportiu internacional entre les quals destacava l'exsecretari General de l'Esport de la Generalitat Rafael Niubó; també hi havia presidents de federacions catalanes com la de rugbi, que té el procés en litigi judicial, o de bitlles, entre altres; també hi assistí David Munner, president de la UFEC; el president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals, i entre altres, el director de la Volta a Catalunya, Ruben Peris.
A la taula tres periodistes: Josep Riera, director de la col·lecció Fora de Joc i director d'El 9 esportiu; Lluís Simon, autor del llibre, i el periodista de TV3, Xavier Torres. Tots tres amb les idees clares sobre aquest tema, valents i sense por per dir les coses pel seu nom, i és que com va dir Riera en la presentació del matí per la premsa, "la millor manera de denunciar complots és demostrar-los i documentar-los com es fa en aquest llibre." I la millor manera és fer-ho com ho fan els tres amb serietat, rigor però també amb valentia i sobretot sense tota la parafernàlia de tergiversacions, exageracions, falsedats, males interpretacions intencionades i fins i tot insults que ens té acostumada la "brunete" mediàtica espanyola sobre aquest tema i els que fan referència a les aspiracions sobiranistes de Catalunya.
El llibre de Simon és un llibre valent, que parla de fets i de noms persones que han treballat pel reconeixement de les seleccions catalanes, i parla també dels catalans que han tingut un lloc de rellevància esportiva però han fet el joc a les instruccions del govern d'Espanya, començant, tal com Simon i Torres van recordar, per l'expresident del COI, Joan Antoni Samaranch, organisme que presidit per ell va aprovar una norma per la qual només es permet que els estats reconeguts per l'ONU puguin tenir comitè olímpic, cosa que va dinamitar les aspiracions del Comitè Olímpic Català. Torres va enumerar Samaranch i tot una sèrie d'altres catalans que han actuat en contra d'aquestes aspiracions. I va demanar unió per treballar amb més força per l'objectiu, unió que en el col·loqui posterior a la presentació va quedar palesa que de moment és molt llunyana ja que es van evidenciar els enfrontaments entre la UFEC i la Plataforma. Tot i així, Xavier Torres va assegurar però que era optimista.