El periodista Toni Orensanz fa la seva primera incursió en el món de la narrativa amb la publicació del recull de contes El falsari, que comencem a distribuir aquesta setmana. Després de l'èxit de L'òmnibus de la mort ara podem llegir Orensanz en un nou registre.
Els relats d'Orensanz tenen el marc on viu l'autor, Falset, i la comarca del Priorat. A partir de fets transcorreguts alguns reals i altres més propis de les llegendes que construeixen el boca-orella entre els verins del Priorat, l'autor elabora unes narracions plenes d'intensitat i riques de descripcions de personatges i de situacions peculiars.
El Falset d'Orensanz esdevé el Mequinensa de Montcada i com aquest utilitza l'espai que ell tant coneix en trepitjar-lo cada dia per situar-hi els personatges i les trames de les narracions. Desperta el somriure en molts moments i ens trasllada a un escenari que els temps de la modernitat ens allunya. Ens situa en aquelles converses de cafè o en les trobades diàries de la gent d'abans pel carrer, quan la gent parlava, quan el temps a què dediquem a veure la televisió el destinaven a compartir-lo en conversar amb els veïns dels pobles, quan a partir d'un fet més o menys real el boca-orella construïa una història inversemblant que al final s'assemblava o no a la realitat però que servia per poder despertar el somriure o la rialla d'aquell qui l'escoltava o de qui l'explicava. D'un temps on la gent es coneixia pel renom de la seva casa o pel renom que un obtenia per algun dels seus actes, d'un temps que la modernitat no ens tornarà, que les noves tecnologies que tant m'agraden han apartat, d'un temps d'on es xerrava, es xalava i com diu la dita d'on mig món se n'enfotia de l'altra mig. Orensanz ens hi sap acostar i ens demostra que a més de ser un excel·lent periodista és també un extraordinari narrador.I com la bona narrativa no té perquè estar barallada amb les noves tecnologies, l'autor ha obert un blog per seguir les aventures d'El falsari.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada