14/3/10

La nevada 2.0

Aquesta setmana feia broma amb l'Antoni Real tot demanant-li que em digués quin número de la loteria de Nadal jugaria enguany i és que la seva novel·la Sota la neu ha estat tota una premoció. Va tractar al llibre la candidatura de Barcelona als Jocs Olímpics d'Hivern abans que Jordi Hereu fes l'anunci. Ho vaig escriure en aquest post. El llibre el vam començar a distribuir a mitjans de gener i un mes i mig mes tard Barcelona viu un escenari similar al que Antoni Real narra en el llibre. No ha estat una nevada de tanta durada com la que l'autor narra en la seva novel·la però es van produir situacions que Real descriu perfectament en la seva obra: col·lapses circulatoris, cables elèctrics trencats i fins i tot, una escola bressol amb mainada que va quedar-se incomunicada, cosa que l'autor també descriu en la novel·la. Aquesta setmana a causa de la coincidència de la nevada, Toni Real ha estat sol·licitat per molts mitjans de comunicació perquè donés la seva versió de la nevada.
Toni Real en la seva novel·la dibuixa un escenari en el qual les principals informacions al voltant de l'esdeveniment meteorològic parteixen de les xarxes socials. I en certa manera aquesta premonició també es va complir, ja que a les principals xarxes com twiter o facebook o youtube (aquí hi ha alguns vídeos), la nevada va tenir un gran protagonisme, tant que en la multitudinària presentació el dimarts del llibre Política 2.0, d'Ernest Benach, el president del Parlament va assegurar que havíem viscut la primera nevada 2.0.
La presentació del llibre de Benach serví per constatar que les xarxes socials també han arribat a la política catalana i que com va demostrar la victòria d'Obama, no es podrà fer política sense ser present en les xarxes 2.0. En aquest sentit, Màrius Serra que va presentar l'obra va dir que "és el primer llibre que mentre el llegia tenia ganes de linkar." Serra va parlar de les xarxes, del seu valor com a prescripció i dels canvis que comporten. Ernest Benach va explicar els motius perquè ha escrit el llibre, insistí que no és un llibre de tecnologia i assegurà que "al segle XXI hi haurà una identitat digital i ara ens estem construint com un país amb una identitat digital." El llibre ha estat coeditat entre Angle, Bromera i Cossetània i s'ha fet una versió digital que es pot adquirir a Edi.cat.