28/2/08

Enquesta sobre el futur del llibre

Blogger ens ofereix la possibilitat, amb una funció incorporada recentment, de fer enquestes amb els lectors dels nostres blocs. Després que darrerament en aquest bloc hem comentat diferents opinions sobre què li pot passar en el futur al llibre en format paper, m'ha semblat oportú realizar una enquesta sobre aquesta qüestió. La pregunta que faig és si creieu que els llibres electrònics substituiran els llibres en format paper. Hi proposo tres respostes: sí, no i que conviuran els dos formats en harmonia, o sigui que s'arribarà a un punt d'equilibri en què hi haurà mercat per ambdós tipus de llibre. A veure doncs què penseu.
Per recordar opinions sobre aquesta qüestió torno a enllaçar en aquesta adreça un vídeo de l'edició digital de La Vanguardia en què es pot veure una interessant conversa entre Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Culturas de La Vanguardia i el sociòleg Joaquín Rodríguez, autor del llibre Edición 2.0 (Editorial Melusina). Rodríguez pensa que amb dues generacions, uns cinquanta anys, la substitució del format paper dels llibres pel format digital pot ser completa. Vila-Sanjuán no es d'aquesta opinió. També val la pena visualitzar en aquesta altra adreça un altre vídeo que ja vam reproduir en aquest bloc en què es realitza una ficció de com poden ser els llibres del futur. També a la taula rodona sobre "Els blocs i la literatura", que es va portar a terme en les Jornades de la Catosfera, es va tractar sobre aquesta qüestió. El vídeo de la taula rodona es pot descarregar aquí. És molt interessant l'exposició que hi va fer la professora de la UOC Laura Borràs. I també, com que penso que una problemàtica similar a la dels llibres, és la que tenen i tindran els mitjans de comunicació en format paper, recordo també l'adreça d'un altre vídeo que analitzava la situació amb un horitzó de l'any 2015.
Finalment, indico dos enllaços on es poden veure dos videos de demostració on es visualitza com funcionen els e-books d'Amazon (Amazon Kindle) i el Sony (Sony Reader).

Guerres de plàstic
El bloc El Llibreter en un post de fa uns dies publica una crítica del llibre Guerres de plàstic. El conflicte quotidià entre palestins i israelians de Jordi Raich, que hem publicat recentment a Cossetània. L'escrit d'El Llibreter és com habitualment molt interessant. En reprodueixo un fragment:

Jordi Raich no pren partit, que en aquest cas no significa fugir d’estudi sinó adoptar una forma de compromís realment valuosa. Escriu i diu, doncs, la seva experiència i elabora unes cròniques que defugen les grans paraules o les grans solucions: parteix del convenciment que, d’aquí a seixanta anys, israelians i palestins continuaran matant-se, i ho destaca a la contraportada del llibre. O alguns israelians i alguns palestins, perquè n’hi ha que a banda i banda s’entesten a batre’s per la convivència. Perquè el conflicte s’ha convertit, malauradament, en la forma natural de conviure, o de malviure en aquell recó de la Terra. Guerres de plàstic és la mirada de l’estranger vol entendre alguna cosa, amb unes cròniques on sovint una anècdota o una frase resumeixen amb exactitud el punt de vista de l’autor.


De moment no hem pogut realitzar la presentació pública del llibre ja que l'autor és al Liban, però és previst que la setmana de Sant Jordi es desplaci a Catalunya i en aquests moments treballem per organitzar una presentació per aquells dies.