Recordo que en la presentació del llibre Blocs de ciència, el seu autor Daniel Closa explicava que els científics han de fer l'esforç per explicar les coses amb claredat, amb un llenguatge que s'entengui, de forma divulgativa, tal com ell fa en el bloc Centpeus. I és que quan els científics es proposen explicar les coses de forma planera i se'n surten, els seus missatges són seguits. Personalment, m'agraden aquest tipus de llibres, m'agrada que m'expliquin curiositats de la natura, fenòmens difícils d'entendre i gaudeixo llegint llibres d'aquesta mena.
A començaments d'any vam publicar a Cossetània 100 qüestions per entendre l'atmosfera, de Jordi Mazon i Marcel Costa. N'havia llegit fragments, els primers per decidir tirar endavant el llibre; però ara amb més tranquil·litat l'he pogut llegit tot. És un llibre excel·lent que explica molt didàcticament els fenòmens de l'atmosfera. I també hi ha curiositats que jo no sabia. Per exemple, potser perquè no hi he estat mai, no sabia que per viatjar de Nova York a Barcelona es tarda menys que fent l'itinerari al revés. El perquè a la pàgina 74 del llibre:
Els avions comercials aprofiten els forts corrents en jet per estalviar combustible i guanyar velocitat, ja que són corrents d'aire molt fort, constants i laminars, amb poques turbulències. Així, en volar de Nova York a Barcelona, les aeronaus aprofiten el corrent en jet polar de l'oest, que pot assolit fins a 300 km/h de vent sostingut, raó per la qual el temps de viatge es redueix considerablement. En canvi, en el trajecte de Barcelona a Nova York, les aeronaus no poden evitar un cert vent de l'oest i, per tant, de cara, que incrementa el consum de combustible i el temps de vol.
Serà qüestió d'anar a Nova York per comprovar-ho, un motiu més per fer una visita a la ciutat dels gratacels.
2 comentaris:
M'agrada aquesta idea de comprovar "in situ" el que diu la qüestio 74 sobre el temps de vol entre Barcelonai Nova York.... Aprofiteu que l'euro esta fort per anar-hi, i de cami llegiu-vos el llibre. En arribar a Nova York comprovareu tambre "in situ" una altra de les qüestions: com tot i estar Barcelona i Nova York a la mateixa latitud, la corrent del Labrador fa que el clima de la ciutat americana sigui ben diferent de la catalana.
Siau.
Sempre hi ha bons motius per a visitar la ciutat de línies verticals.
I estic ben d'acord amb en jordi, el clima d'aquesta ciutat, tant a l'hivern com a l'estiu és de bojos; i ben diferent del de Barcelona.
Salut.
Publica un comentari a l'entrada