28/5/09

No són els lectors joves els qui utilitzen més l'e-reader Kindle

El món dels e-books cada dia em porta noves sorpreses. Resulta que habitualment comentem respecte als llibres electrònics o la literatura 2.0 que seran les noves generacions, els nadius digitals, a qui els hi serà més fàcil acostumar-s'hi i que aquests estiraran la resta. Doncs pel que es veu de moment això no és així, llegeixo al blog Libro y bitios que amb informació obtinguda d'usuaris del Kindle han fet una gràfica sobre la franja d'usuaris i els que més utilitzen el Kindle són persones d'entre 50 i 59 anys, seguit del segment d'entre 40 i 49 anys, i del d'entre 60 i 69 anys, tal com es pot veure en el quadre que adjuntem. Com diu José Antonio Millán en el seu blog és molt possible que el fet que amb als llibres electrònics es pugui augmentar el cos de la lletra pot ser determinant perquè siguin els majors de 40 anys els qui més l'utilitzin. Curiós.

La Feria del Libro de Madrid i els e-books
I parlant de llibres electrònics resulta que la Feria del Libro de Madrid que se celebra a partir del dia 29 de maig no permet que es puguin vendre llibres electrònics. Tot plegat ha generat polèmica. Aquí en podeu llegir la notícia. Penso que és estrany que tractant-se d'una fira de llibres no es deixi que un dels seus formats hi sigui present. Els e-books són "llibres" en un format diferent al que estem acostumats però senzillament "llibres" per tant en una fira de "llibres" hi han de tenir cabuda. No podem oblidar que el més important dels llibres són el seu contingut, no el seu continent. En fi, tots els canvis necessiten temps per acostumar-s'hi. El que està clar que voler navegar contra el futur és un exercici absurd. Sovint comento que si jo personalment pogués parar el llibre electrònic ho faria sense pensar-m'ho dues vegades perquè la seva aparició em situa a un escenari que desconec i el desconegut sempre fa por i crea incerteses; però per molt que m'ho proposés no ho aconseguiria. Per tant, és millor posar-se al dia i si pot ser anticipar-se, que és el que intentem fer des d'Edi.cat.

Novetats amb els dos formats
A partir d'ara i des que es va posar en funcionament el portal d'Edi.cat el que farem sovint serà fer coincidir la novetat del llibre en paper i en format electrònic. Aquesta setmana hem començat a distribuïr per les llibreries el volum 100 trucs per arribar a final de mes (en temps de crisi) de David Escamilla i Humberto Salerno. Aquí hi ha l'edició en paper i aquí l'edició digital. De moment i mentre no es perfeccioni la tecnologia els llibres amb il·lustracions no els distribuirem en format e-book.