14/6/07

Política cultural als ajuntaments

Després de les eleccions municipals venen temps de negociació de pactes i de repartiment de responsabilitats municipals. En el municipis no molt grans sovint una de les àrees de responsabilitat porta per nom "cultura i festes". Primer la paraula "cultura" que és la que millor sona. La veritat, però, és que moltes vegades aquestes regidories de "cultura i festes" podrien dir-se únicament de "festes", ja que el responsable de l'àrea en qüestió dedica el seu pressupost únicament a activitats com organitzar la festa major, el Carnaval, la cavalcada de Reis o la castanyada. Sincerament, penso que la cultura va més enllà que contractar una orquestra o organitzar una arrossada i que estaria molt bé que els molts municipis on això passa es dediquin, en la mesura de les seves possibilitats, a fer polítiques culturals de debò, per petites que siguin i per poc pressupost que disposin. I si no és així, si no tenen voluntat de fer-ne, com a mínim que treguin la paraula "cultura" de la seva regidoria i que l'anomenin únicament de "festes".
Des de la política municipal es pot fer molt per l'activitat cultural d'un municipi. Posaré tres exemples que em són propers i que a més són de tres partits polítics diferents. De les poblacions del Camp de Tarragona, en la meva opinió, la ciutat que més ha evolucionat culturalment ha estat Tarragona, que ha passat del quasi res al molt. A Tarragona, el govern de CiU va tenir el gran encert de contractar un excel·lent tècnic: l'escriptor Joan Cavallé. El regidor de Cultura ha estat el democristià Albert Vallvé qui ha deixat treballar Cavallé amb força llibertat. El resultat ha estat espectacular i a Tarragona l'activitat cultural, literària, artística, etc. té durant l'any un programa excel·lent i a més planificat amb molt de criteri.
Reus ha tingut històricament major activitat cultural. Per tant sortia de més amunt. No obstant, la gestió de Xavier Filella (PSC) com ha regidor de cultura ha seguit projectant culturalment la ciutat. Filella també ha tingut l'encert de rodejar-se d'excel·lents tècnics.
Finalment, la meva ciutat, Valls, també ha experimentat els darrers tres anys una gestió cultural molt encertada. Des de l'entrada del republicà Jordi de Bofarull al capdavant de la regidoria de cultura, la política municipal s'ha fet amb criteri i, entre d'altres encerts, s'ha implicat a diversos col·lectius ciutadans, cosa que ha provocat que a Valls, que ens havíem quedat enrere respecte els nostres veïns de Tarragona o Reus, poguem ara lluir de la política cultural de la nostra ciutat, amb menys diners i amb menys activitat, però el que es fa està pensat, raonat i té una línia coherent.
Ara, que es fan nous pactes espero i desitjo que en les negociacions, quan es plantegin les polítiques culturals, es facin les coses ben pensades, s'encomani les regidories de cultura a persones amb criteri i es deixi treballar còmodament a bons tècnics culturals.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquest comentari deu ser perquè t`hi guanyes a vida no? amb aquests "excel.lents tècnics. Amos, no jodamos....