2/1/11

El Dragon Khan del 2010

S'ha acabat el 2010 i un té un certa sensació d'haver viscut l'any en un Dragon Khan, la sensació d'haver passat els dies i els mesos amb pujades i baixades a velocitat vertiginosa sense tenir temps per a trobar moments per poder treballar en tranquil·litat. Ha estat un any intens, molt, intens potser el més des que vam crear Cossetània. Ha estat un any diferent, sense rutina, i del qual hem d'aprendre que és possible navegar i avançar amb el vent en contra. El resultat del viatge és poc previsible mentre aquest transcorre però si l'esforç és constant tard o d'hora trobarem una bona direcció.
El 2010 va començar amb un dels projectes pel que més esforços hi havíem dedicat el 2009, la creació d'una comercial, Xarxa de Llibres, impulsada per tres editorials independents Angle, Bromera i Cossetània. El repte era molt interessant i els interrogants grans. Van caldre els primers mesos de l'any per superar les incerteses i les sorpreses que esdevenen quan un s'inicia en una realitat nova. De totes formes, el que més trasbals ens va produir va ser el trasllat dels llibres que Arc de Berà va realitzar de les naus de Montigalà a Gualba. La mesura, que amb el pas del temps cal emmarcar-la amb la crisi que mesos més tard es va produir amb el tancament d'aquesta distribuïdora, va provocar-nos moments de gran tensió en veure que els llibres no arribaven a les llibreries amb la puntualitat desitjada. Vam salvar el Sant Jordi però amb massa desgast.
Semblava que al maig arribaria la normalitat i durant uns mesos vam treballar amb intensitat amb projectes com l'aparició de les guies Essencials, les úniques guies de turisme en català, i amb la preparació de les novetats per a la tardor amb les que estàvem molt esperançats. El mercat del llibre però estava i està tou, com tot el què depèn del consum privat, i els retorns de les llibreries van esdevenir més nombrosos dels desitjats. Eren i són les conseqüències d'una crisi econòmica severa que com no podia ser d'altra manera també ha arribat amb cruesa al món del llibre i com no pot ser d'altre manera, qualsevol situació de crisi afecta en més mesura els més dèbils i en aquest cas el llibre en català passava i passa més dificultats, ja que és el que té menys rotació al punt de venda i per tant és el que més ha estat castigat pel retorn.
La tornada de les vacances ens tenia preparada una sorpresa inesperada. El 9 de setembre, la data la tinc gravada al cervell, Arc de Berà ens anunciava el seu tancament i que no podra fer front als pagaments. De tot plegat, del trasbals que això ha suposat n'he parlat en diverses ocasions en aquest blog. He esmerçat moltes, moltíssimes hores, com altres editors afectats, en poder resoldre els problemes que ens ocasionava aquesta crisi. Hem resolt satisfactòriament un nou sistema logístic però encara no s'ha pogut establir una forma perquè els editors poguem tenir la tresoreria que ens manca des de l'impagament d'Arc de Berà. Aquest és una de les qüestions que hem de resoldre durant les primeres setmanes del 2011.
Tot i així, l'any 2010 també ha servit per avançar i per apostar per nous reptes. Entre d'altres qüestions, hem canviat el disseny del nostre web que s'havia quedat antiquat, hem creat una Sala de Premsa amb moltes més prestacions que el blog de premsa i hem creat un Club de Lectura digital com a eines de promoció a la xarxa dels nostres llibres. També hem iniciat projectes que ens són importants com la col·lecció El meu petit animalari, creada amb la voluntat d'ampliar l'oferta de llibres de natura i encaminada en aquest cas cap els més petits, o la que comentava, la col·lecció guies Essencials, les úniques guies de viatge en català, o també la col·lecció Physis de petites guies de natura. I hem editat llibres que han estat exitosos i que han aparegut al top ten de vendes de llibres en català com La primera guia del boletaire, Escoltant Cruyff, La Riera o el gran èxit d'aquesta tardor hivern Temps de neu, 25 anys.
Per altre part, el 2010 no ha estat l'any en què ha esclatat el llibre digital. Hem augmentat el nostre fons digitalitzat al portal www.edi.ca i fem els primers passos per vendre continguts fragmentats o per capítols. El sector digital ha crescut però menys del què molts esperàvem. Encara falta recorregut per arribar a la maduresa del mercat nordamericà. Caldrà doncs adaptar els nostres plantejaments a la velocitat de penetració al mercat del món digital.
Amb tot plegat hem arribat al 2011, un any que no es preveu mancat de dificultats. Com he comentat abans, hem d'acabar de resoldre urgentment la qüestió de l'impagament d'Arc de Berà. De totes maneres, el que hem d'esperar com a notícia més important és que la venda de llibres es torni a créixer No podem però, en qualsevol cas, està parats i en aquest sentit treballem amb nous projectes i amb noves idees per al futur amb la idea clara de millorar, d'avançar, d'intentar estar al dia i sobretot de saber adaptar el que oferim a les realitats i inquietuds del moment. El 2011, Cossetània complirà el seu quinzè aniversari. No ho celebrarem amb l'esplendor de quan vam fer deu anys. Les circumstàncies del moment recomanen prudència, però d'alguna manera recordarem que ja tenim quinze anys.

3 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

ànim, que la feina sempre dóna bons resultats.

Anònim ha dit...

Altres factors molt negatius han estat la pluja, el vent, la boira i l'estat de la gespa

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

La canya que millor s'adapta als embats del vent, no es trenca. De manera que, endavant amb el vostre entusiasme i capacitat ben demostrats durant quinze anys!
Us anoto les dades del meu blog per afegir a la llista de blogs dels autors de la casa:
http://elveldharmonia.blogspot.com