25/9/10

Amb neguit per retornar a la normalitat

Atrafegats en resoldre els problemes que ens ocasiona el tancament d'Arc de Berà, fa uns dies un dels editors afectats em dia: "vaig de bòlit però el que no faig ara és la feina d'editor". De raó no n'hi faltava, els dies són intensos i les jornades llargues i sovint per tot plegat fem de tot menys la feina que ens agrada: fer d'editors. Ara, més aviat fem de bombers apagant focs i un ja té neguit per poder retornar a la normalitat.
Les gestions avancen. Sabem que el Departament de Cultura ha treballat en diverses direccions per intentar trobar una solució financera per tal que els editors poguem tenir la liquidesa que ens manca en no fer front l'Arc de Berà els pagaments de setembre.
L'altra qüestió, la de retornar a la normalitat el servei a les llibreries (novetats, reposicions, etc.) és a hores d'ara el que em preocupa més. Hi ha diversos llibres que estan impresos a punt de portar a comercialitzar, alguns d'importants, com el de la sèrie de TV3 La Riera, i veure'ls aturats em treu de polleguera. Si la crisi financera de l'Arc de Berà hagués aparegut en l'anterior pagament, el del juliol, enlloc del d'ara, haguéssim perdut l'estiu, certament, però hauríem pogut afrontar la campanya de tardor amb plenes garanties. Per resoldre-ho, s'ha avançat molt i estic convençut que la setmana vinent tindrem resolta la solució definitiva i podrem reeleborar el calendari de novetats. Ens cal una mica més de paciència per acabar-ho de resoldre. De totes maneres, hem hagut de retocar el nostre calendari editorial. Hem hagut de reduir el nombre de novetats per adaptar-lo a les nostres disponibilitats econòmiques i hem retardat alguns dels llibres. Això segur que no agradarà els autors afectats, però estem segurs que entendran les mesures que hem pres, que no són desitjades per nosaltres ni produïdes a causa de la nostra gestió sinó obligades per circumstàncies que ens han vingut alienes.
De la crisi de l'Arc de Berà hem preocupa particularment la situació que poden viure moltes editorials petites que no tenen una estructura empresarial que en moments com aquests facilita en millor mesura resoldre els problemes. En el teixit editorial català és important la tasca que fan els segells grans però també l'aportació dels petits projectes editorials. Poder resoldre la seva necessitat de liquidesa i la comercialització futura dels seus llibres els és a hores d'ara en molts casos vital.
I tot plegat arriba amb el Liber a les portes i la Fira de Frankfurt al caure. Aquesta setmana a Barcelona es portarà a terme el Liber. No hi podrem destinar la concentració que hi prevèiem ja que en les darreres setmanes no hi hem pogut pensar gaire. L'any passat vam concretar un distribuïdor pel mercat en castellà dels EEUU dels llibres de Lectio i ara ja tenim les primeres comandes. Però hi ha tot un món per dedicar-hi esforços que podrien donar fruits i el Liber és una bona plataforma. Hi anirem un parell de dies amb la intenció d'intentar ampliar el mercat pels llibres que tenim editats en castellà per Lectio.
I el cap de setmana vinent, la Fira del Llibre de Muntanya, que enguany se celebra a Tavertet i per la que hem organitzat diverses presentacions. La tardor és sempre intensa en fires i en feines i enguany s'hi ha afegit un problema extra. La feina no em fa por el que em fa por i em neguiteja és la incertesa, els problemes no resolts, encara.

5 comentaris:

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Els autors, és clar, anem seguint les passes que feu els editors.
Ànim, sort, que la feina prou que la feu.

el llibreter ha dit...

Ànims, i endavant!

Anònim ha dit...

Jo sí que m'he dedicat a elaborar un horari de visites tant al Liber com a Frankfurt i sé que algunes d'aquestes donaran el seu fruit, ja veuràs com d'aquestes dues fires, encara que no hi hagis pogut estar a sobre en surten cosetes.
Judit

Tià ha dit...

Ànims Jordi, que feis una feina collonuda. Segur que aviat arribarà si no una solució un pal·liatiu. Una abraçada ben forta des de Lisboa

Jesús M. Tibau ha dit...

segur que us en sortireu, ànims