18/9/10

Crònica d'una crisi

Amb tota seguretat aquesta setmana, o millor dit, des de dijous dia 9 de setembre quan se'ns anuncià el tancament d'Arc de Berà, ha estat la més intensa de totes les viscudes a Cossetània. Després que ens anunciessin la sotragada vam haver d'assumir el problema en hores perquè calia respondre ràpidament a la pregunta: I ara que?
La creació de Xarxa de Llibres, la comercial que des de l'1 de gener comercialitza els segells Angle, Bromera i Cossetània ha estat una autèntica xarxa que ens ha permès no caure en el buit i que ens permet encarar el futur amb garanties. D'altra manera, la situació fora més complicada. L'intens i exhaust treball que s'ha fet i en la que hi han participat també altres editors de forma incansable, com els editors de Viena Edicions, s'ha dirigit en dues direccions: intentar donar liquidesa a les empreses afectades quan abans millor i poder tornar a la normalitat de distribució dels nostres llibres de manera immediata.
Per resoldre la primera situació, aviat es va dibuixar una possible solució: donat que els accionistes d'Arc de Berà estaven disposats a respondre amb patrimoni els deutes amb els editors, s'ha treballat en buscar una fórmula financera sota el paraigua de l'administració (la Generalitat) que permeti reduir el temps de cobrament de les editorials. Els contactes han estat múltiples i van culminar ahir divendres en una reunió amb el Secretari de Cultura de la Generalitat, Eduard Voltes, i amb el director de l'ICIC, Anton Lladó. Se'ns va dir que la crisi d'Arc de Berà els preocupa i que es posaven a treballar de forma immediata per buscar una solució financera. Aquest punt és important ja que els editors no demanem cap tipus de subvenció sinó poder trobar una fórmula per avançar els diners que els accionistes d'Arc de Berà obtindrien en la venda d'un patrimoni immobiliari que han destinat per cobrir els deutes amb els editors. Estàvem convençuts que el Departament de Cultura seria sensible a aquesta qüestió i la seva resposta obre una porta a l'esperança de resoldre la liquiditat de les empreses en un temps raonable. Ara, de la seva mà ha de ser més senzill poder trobar la millor solució.
En el segon tema, en com resoldre el funcionament normal de la comercialització a partir de l'1 d'octubre, hi hem treballat també molt intensament. S'han fet molts contactes i reunions per trobar la millor fórmula que permeti tenir garantit el cobrament dels llibres que es comercialitzaran a partir de l'1 d'octubre. Tot plegat s'ha de fer molt, molt ràpid i amb encert. Estem segurs que l'esquema que s'ha dibuixat és correcte, però encara queda molta feina per fer. La propera setmana serà segurament tant intensa com la que ara acabem. Al final, estic convençut que s'aconseguirà un mètode de distribució molt més actual i modern. La llàstima que tot plegat ho haurem hagut de fer a correcuita i amb molta tensió.
Per altra part, hem hagut de treballar també durament per resoldre els problemes més immediats que el tancament d'Arc creaven a Cossetània. Tot plegat va per bon camí i en aquest sentit és d'agraïr l'excel·lent predisposició que hem trobat en primer lloc en tot l'equip de persones que treballen i que col·laboren amb l'editorial, també amb els socis de l'empresa, i també amb tots els nostres proveïdors, impremtes, papereres, empreses de fotomecànica, etc. que han entès perfectament la situació en què ens trobem i ens han ofert la seva ajuda. Finalment, hem rebut e-mails, sms, trucades i molts ànims d'autors de l'editorial que s'han interessat pel problema i que sovint no els hem pogut atendre personalment com calia i també hem rebut moltes mostres de suport d'amics i persones que aprecien Cossetània. A tots, els voldríem agrair el seu càlid suport. Tot plegat ens fa treballar i gastar totes les energies possibles en fer totes les gestions que cal fer amb el convenciment que no estem sols. Com deia en l'anterior post, la situació no és ni fàcil ni agradable, però estem en camí de resoldre-la i segur que ens en sortirem i que podrem encarar un futur amb millor perspectives. Tinc clar que a la nova situació hi arribarem gràcies al treball i al caliu de moltes, de moltes persones. A tots, moltes, moltes gràcies.

7 comentaris:

Tirant al cap ha dit...

És una llàstima que l'evolució cap al nou model de distribució s'haja de fer empesos per les circumstàncies, però de segur que a la llarga els resultats són positius. Molts ànims, Jordi!!!

Tirant al cap ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

I tant que ens en sortirem, amb gent amb la teva empenta tot es veu més clar.
També és d'agraïr tot l'esforç que estàs fent tu durant aquestes setmanes tot i la pressió i tensió a la que estàs sotmès.
Segur que tirarem endavant!

Judit

Anònim ha dit...

Jordi, rep tot el meu suport i a la teva disposició pel que faci falta.
Salut i moral de victòria!
Frederic Ràfols

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Haurem de cercar noves fòrmules per distribuir llibres; no sé quines, però hauran de ser originals i novedoses.
Hi ha massa feina al darrera d'un llibre com perquè posteriorment no es pugui fer arribar al públic.

Muntanya de Llibres ha dit...

Estic segur que Cossetània serà el motor d'un canvi necesari en aquest sector. Aquesta mala noticia d'aquí uns mesos la veure'm com la millor cosa que ens podia passar. N'estic segur. Ens veiem a Tavertet!

Marcel Banús ha dit...

Des de la Masó, us encoratgem a tirar endavant en aquest moment tan complicadíssim. Molts ànims, Cossetània, i endavant!!