19/7/07

Sobre l'entrevista d'Eduard Voltas al Singulardigital.cat

ElSingulardigital.cat publica avui una interessant entrevista a Eduard Voltas, Secretari de Cultura de la Generalitat de Catalunya. En opinió meva, les respostes sobre què se n'espera de la Fira de Frankfurt i de què parlem quan parlem de cultura catalana i de la literatura catalana estan ben plantejades. Les reprodueixo:
"Frankfurt no és una fira de literatura, és una fira del llibre. El que hem d’esperar de Frankfurt és que la indústria cultural surti reforçada, i des del punt de vista estrictament literari, el que hem d’esperar de Frankfurt és que surtin contractes de traduccions, que surtin compres de drets d’obres catalanes literàries, que els nostres autors que encara no han estat traduïts, gràcies a Frankfurt, aconseguim que es fixin en ells. Hem d’intentar posar en circulació molt més del que tenim ara, aquest és el indicador que hem d’atendre per saber si Frankfurt ha servit o no per alguna cosa."
"Cultura catalana és aquella que fan els ciutadans de Catalunya, del País Valencià, de les Illes Balears i de la Catalunya Nord i que volen formar-ne part. El conjunt de manifestacions culturals que fan tota aquesta gent formen la cultura catalana, una cultura diversa i plural que té un tronc comú lingüístic molt clar que és la llengua catalana. Però que no té perquè estar necessàriament expressada en català. Si parlem només de literatura veiem que a tot el món les literatures es configuren a partir de la llengua. Un català que viu a Catalunya i escriu en castellà forma part de la literatura castellana, un català que viu a Mèxic i escriu en català forma part de la literatura catalana."