20/9/07

La Ruta Literària Narcís Oller

Un dels objectius que es va proposar la Societat Narcís Oller quan es va crear a Valls fa cosa de dos anys era, per promocionar la figura d'aquest escriptor vallenc, crear una ruta per la ciutat. La ruta, gràcies en molta part a l'empenta de l'anterior regidor de cultura de l'Ajuntament Jordi de Bofarull, es va inaugurar per Sant Jordi. En els onze punt escollits s'hi va instal·lar una placa de metall a terra i un plafó a la paret on s'explica la importància de l'indret en qüestió en la vida o en l'obra d'Oller, i un petit text de l'autor. Ara, la Societat Narcís Oller acaba d'editar un tríptic per ajudar a aquelles persones que vulguin seguir la Ruta.
L'itinerari per Valls (el Vilaniu d'Oller) comença a la plaça del Quarter on hi ha un bust de l'escriptor i s'endinsa posteriorment pels carrers del barri antic de la ciutat. Transcorre cap al carrer de la Cort, on va néixer; la plaça del Blat, punt central de l'activitat de la festa major de Sant Joan, tal com Oller retrata a Vilaniu; l'església de Sant Joan; la plaça dels Escolans; el carrer Major, on Oller hi situà el Casino; el Portal Nou; la plaça del Carme, on l'autor hi narra accions tan a Vilaniu com a La Febre d'Or; el carrer Sant Antoni; la plaça dels Alls, indret on l'escriptor hi va viure molts anys i acaba al Pati, plaça principal de la ciutat.
A la portada del tríptic (imatge que acompanya el post) hi ha un petit text biogràfic de l'autor i a la contraportada un text d'Oller extret de la novel·la Vilaniu que hi diu el següent:
"Però, tornada i tot a la realitat, sempre quedava Vilaniu, amb aquells cels, amb els seus camps gemats, amb l'ordre plaent del seu panorama i la quietud dels seus carrers, on el sol s'adormia com en el seu llit desitjat; sempre quedava Vilaniu com un trosset de Paradís. I donya Isabel comprenia que els seus veïns arribessin a dir que, a l'altre món, l'enyorarien. Ah! que bé li esqueia, el nom! Era un niu, el niu més plaent de la terra".

1 comentari:

Roser Caño Valls ha dit...

Hola,

Justament, fa poc al meu bloc vaig fer referència a un llibre de Rutes literàries per la Xarxa de Parcs Naturals. I justament, amb els alumnes de primer de Batxillerat estem treballant Narcís Oller. Això de les rutes literàries s'ha de fomentar més perquè a més de descobrir indrets naturals també descobrim més coses dels nostres autors.