29/11/07

Assaig esportiu en català

Penso que per poder incorporar nous lectors en llengua catalana i també pel futur del projecte editorial de Cossetània, cal que explorem nous nínxols de negoci o busquem temàtiques en les quals es publiquen pocs llibres en català per tal d'experimentar si hi ha possibilitats d'obrir noves línies editorials.
A molts països d'Europa, és habitual trobar editorials amb col·leccions d'assaig esportiu que a més a més tenen xifres de vendes importants. Recordo en la passada Fira de Londres que vaig comprovar que hi havia molts llibres de biografies d'esportistes anglesos i molts d'altres que tractaven de temàtiques al voltant dels esports més populars. Això és interessant que succeeixi ja que incorpora al món del llibre persones que pot ser que no els interessi la literatura però que sí que estan disposats a llegir sobre la seva passió: l'esport. És important que incorporem aquests lectors al món del llibre. Necessitem més persones que llegeixin. Necessitem que el llibre sigui present en les vides dels ciutadans i una bona manera per entrar-hi és a partir de les seves aficions. A més una vegada creat l'hàbit de llegir a partir de les aficions que té una determinada persona és possible que aquesta vulgui experimentar en nous camps de la lectura i que la incorporem cap a més línies editorials.
D'aquesta forma, la passada primavera vam iniciar la col·lecció Fora de joc, dedicada exclusivament a assaig esportiu. No conec que n'hi hagi cap d'altra al panorama editorial català. La col·lecció està dirigida per Josep Riera, periodista que és a la vegada el director d'El 9 esportiu, l'únic diari esportiu en català a casa nostra. El primer llibre que vam publicar va ser Van Barça, obra del mateix Riera i de Miquel Roca. Aquest llibre analitza les vinculacions entre el FC Barcelona i Holanda, que han estat constants des dels anys setanta. En la presentació per la premsa del llibre va venir un periodista holandès. Era pels volts de Sant Jordi. Em va comentar que aquell 25 d'abril Johan Cruyff complia 60 anys i que per aquest motiu a Holanda es publicaven tres llibres sobre ell. A Catalunya, cap. El llibre Van Barça el vam oferir a diverses editorials holandeses per si alguna el volia traduir. Un dels segells editors ens va comentar que estaven a punt de publicar un llibre sobre la mateixa temàtica que el que trèiem nosaltres.
Amb el Josep Riera tenim planificats altres llibres de la col·lecció i sols després d'haver-ne publicat diversos sabrem les possibilitats d'aquesta nova línia editorial. Aquesta setmana hem presentat el segon llibre de la col·lecció: Il·lusionistes del futbol, de Cèlia Sànchez-Mústich, en el qual l'autora reflexiona amb diferents persones sobre els valors del futbol. El llibre el vam presentar dimarts a la premsa a la Casa del Llibre. Podeu trobar informació de la presentació en aquest post.