30/8/09

"Sense pilota no hi ha toc, sense toc no hi ha control i sense control no hi ha Barça".

La majoria de personatges siguin jugadors, entrenadors, àrbitres, directius, etc. que es mouen pel món del futbol i de l'esport en general basen les seves declaracions en tòpics que a base de sentir-los una i mil vegades acaben convertint les rodes de premsa en un diàleg repetitiu i de poc interès. De tant en tant, en surt algun que diu alguna cosa diferent, cosa que és d'agrair.
Les declaracions o entrevistes a Johan Cruyff gairebé sempre aportaven alguna frase diferent, algunes vegades difícils d'entendre, cosa lògica per un geni, però almenys llegir un entrevista amb ell o escoltar una declaració de l'holandès sempre era i és encara entretingut. Ara, un deixeble seu, en Pep Guardiola, des de la seva posició d'entrenador del Barça omple de contingut les rodes de premsa que realitza. De fet, això no és nou d'en Pep ja que quan era jugador les seves declaracions sempre eren fetes amb sentit comú i fugien dels tòpics habituals.
Darrere les frases d'en Pep Guardiola hi ha tot una filosofia de futbol i de la vida. Com que no estan dites perquè sí, sinó que estan pensades, valorades i meditades, resseguir-les i recordar-les permeten comprendre millor qui les diu i perquè les diu.
D'aquí a uns dies distribuirem per les llibreries el llibre Escoltant Guardiola. El pensament futbolístic i vital de l'entrenador del Barça en 150 frases, del periodista Pep Riera. L'autor ha resseguit declaracions, frases i reflexions de Guardiola des de la seva època de jugador fins a l'actualitat. Algunes formen part de la memòria col·lectiva del barcelonisme; d'altres, ara, en recordar-les, ajuden a valorar la maduresa de qui les ha dit. Riera les recull i en fa una valoració de cadascuna, contextualitzant-la en el moment i valorant-la. Tot plegat configura el pensament tant com esportista com d'actitud de la vida de l'actual entrenador del Barça. És un llibre que fuig dels tòpics, que parla d'en Pep tot escoltant-lo.
Heus aquí una mostra:
"Ciutadans de Catalunya: ja la tenim aquí!"
"Si hi haguessin seleccions catalanes reconegudes, hauria jugat amb Catalunya".
"Tinc ganes d'anar-me'n per comprovar si el Barça és més que un club".
"Jo no sé on és la felicitat; si ho sabés hi aniria.".
"Sense pilota no hi ha toc, sense toc no hi ha control i sense control no hi ha Barça".
"Si surt malament seré criticat i si surt bé seré un il·luminat".
"Soc un lladre d'idees".
"No hi ha res més arriscat que no arriscar-se".
"Pensar que has fet molt és una manera d'estancar-te".
"Se'm dóna massa importància. Simplement jugo a futbol".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Carai, la frase del títol és molt bona, i resumeix perfectament la filosofia del Barça d'en Pep Guardiola.
El noi de Santpedor ens té a tots el cor robat. El seu amor al país i a la nostra llengua, la seva capacitat de treball, la seva intel·ligència i la seva humilitat són un exemple a seguir per a tots.
Aquest llibre sembla interessant. Me l'apunto.

Anònim ha dit...

Felicitats i alegria per haver guanyat la Supercopa d'Europa, però...A la fotografia no hi va sortir cap bandera de Catalunya i a la samarreta del ucrainès, traduï8da de la llengua ciríl·lica s'hi ha posat "Chigrysky" en castellà en lloc de "Txigrinski" en català