25/7/10

Lectures per a l'estiu


En el que és la campanya dels llibres que publiquem entre Sant Jordi i l'estiu hem publicat recentment tres novel·les molt interessants per a poder llegir en aquest temps de calor i de vacances. Dues són premis literaris i l'altra, la darrera novel·la de l'autor riberenc Miquel Esteve.
Guanyadora del II Premi de Narrativa Marítima de Cambrils, acabem de publicar Tots tenims secrets, de Carme Lafay. Un novel·la amb escenari a la costa empordanesa i on el mar i concretament el submarinisme hi tenen un protagonisme essencial. L'autora construeix una trama d'acció on surten a relluïr les passions humanes com l'amor, l'odi, la venjança... Tot plegat en un text molt ben documentat en qüestions que fan referència al submarinisme o a la dansa. Aquesta és la primera novel·la en català de Carme Lafay i una bon treball d'aquesta autora que va merèixer ser guanyadora del Premi de Narrativa Marítima de Cambrils..
En un altre escenari, a la Catalunya central, a Tona, Marc Capdavila situa la novel·la Aigua pudenta, obra guanyadora del XIX Premi de Narrativa Sebastià Juan d'Arbó. Capdavila ens trasllada a la postguerra i en una època en què els balnearis de Tona eren utilitzats per les classes adinerades o protegides pel règim per fer-hi els seu repòs. Amb un estil ric i ben elaborat l'autor ens apropa a injústicies pròpies del moment però també descriu personatges que des del silenci, des de la reflexió i des del coneixement aprenen a superar les pors del moment. Tot plegat explicat per un avi afectat per Alzheimer que aprofita els seus moments de lucidesa que encara li resten per fer memòria, ordenar els seus pensaments i deixar-los gravats perquè la seva decendència pugui saber la veritat dels temps foscos que li va tocar viure.
Finalment, publiquem Llinatge de Miquel Esteve, novel·la sobre la qual ja ens vaig parlar en aquest post i en la que l'autor ens endinsa en el món dels dips, aquests éssers sobrenaturals que formen part del llegendari català.
Tres novel·les amb tres estils diferents, totes tres però amb qualitat literària per poder gaudir d'una bona estona de lectura, que podem afegir a les publicades just abans de Sant Jordi que a més van tenir una bona acollida: El Falsari (segona edició), de Toni Orensanz; Àngels de pedra, de Rosa Pagès, i Mans de fang, de Francesca Aliern.
En aquest vídeo podeu veure i escoltar Miquel Esteve en la presentació de la seva darrera novela Llinatge al portal de notícies DelCamp.