20/3/11

Després de vuit mesos

La setmana passada, després de vuit mesos sense poder comptar cada mes amb els ingressos per la venda de llibres a les llibreries, hem tornar a fer la roda i hem cobrat el primer pagament que ens corresponia per la venda dels llibres a les llibreries després de la nova situació creada per la crisi d'Arc de Berà. El juliol de 2010 vam cobrar d'ArcLogi, empresa del grup Arc de Berà, que realitzava en aquell moment per a Xarxa de Llibres la logística editorial (tramesa de llibres als punts de venda i cobrament), el pagament que vencia. Els pagaments del mes d'agost, que precisament corresponen en bona part a les vendes de Sant Jordi, s'ajornaven sempre per contracte a mitjans de setembre. A inicis de setembre se'ns anuncia que Arc de Berà no podia fer front als seus pagaments i tampoc ArcLogi i el seu cobrament va quedar en suspens, cosa que ens ha creat a les editorials afectades un gran problema.
A l'octubre vam començar amb el nou logista Àgora, que paga deu dies després de 120 dies de la data de la factura, cosa força habitual en el sector. Per tant, vam facturar per primera vegada a Àgora el 30 d'octubre i a mitjans de març hem vist ingressats els diners per la venda dels nostres llibres a les llibreries del mes d'octubre. Han estat vuit mesos per tornar a fer la roda en què les editorials afectades pel tancament de l'Arc de Berà hem hagut de buscar solucions financeres per poder arribar a aquest termini, solucions financeres que s'han hagut de negociar en un context en què les entitats bancàries no hi posen facilitats.
Pel que fa a Cossetània, el primer que vam fer el mes de setembre i octubre va ser elaborar un pla de tresoreria que ens permetés arribar als nous cobraments i on hem utilitzat des de l'ajornament de pagaments pactats amb els proveïdors, a pòlisses de crèdit o a productes financers com el facturing, entre d'altres solucions. El pla elaborat s'ha portat a terme com estava previst. Ara saber que cada mes tornem a ingressar per la venda a les llibreries ens retorna a una situació més normal, tot i que encara no està resolt el deute d'ArcLogi, cosa que la nostra tresoreria segueix en trobar en falta. Des del setembre no hem parat de fer mil i una gestions, contactes i negociacions per resoldre el conflicte i encara ho estem fent. Tot plegat és un malson al que ens hem acostumat a conviure-hi però que no ens ha impedit seguir endavant i del què hem après moltes coses, que ens serviran pel futur de l'editorial.

2 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

enhorabona per haver capejat el temporal i haver mantingut alhora l'edició de nous llibres

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Els escriptors estem ben agraïts que les nostres editorials tirin endavant. Ens necessitem!