17/5/08

Va de "blooks"

La capacitat de la llengua anglesa per crear neologismes és impressionant. Mentre els catalans discutim si el correcte és escriure blog o bloc, la llengua anglesa davant de la novetat que s'editin en format paper llibres que han sortit de contingut de blogs, ha creat nova paraula: "blook", formada a partir a partir dels termes blog i book (llibre). Aquest neologisme és ja completament acceptat i introduït al llenguatge. Al web www.mixmarketing-online.com, dedicat a vocabulari tècnic de màrqueting i Internet, hi trobo la següent definició de blook:
Blook: Término del argot del inglés americano formado por las palabras blog y book, (bitácora y libro, en español). Describe a un tipo de libro donde se recopilan los textos de los artículos (o más exactamente entradas) publicados inicialmente en una bitácora (o blog). El estadounidense Tony Pierce fue el primero en autoeditarse su blook al que luego le han seguido otros publicados por famosas editoriales como Mondadori. El término blook también hace mención a un libro cuya estructura se basa en alguna plataforma de generación de blogs. Es decir, con entradas organizadas cronológicamente y que incorporan comentarios de los lectores. Dependiendo del género literario que domine en el conjunto, en español, puede hablarse, por ejemplo, de una "blognovela", "blogensayo" o bien de un "blogmanual". Siendo este último uno de los que más puedan interesar en el mundo de la empresa.
També la Viquipèdia anglesa té definit el terme blook amb dues acepcions. Podeu llegir-ho aquí. Blook per a la llengua anglesa és un objecte que imita un llibre o un llibre creat a partir d'un bloc.
La fotografia que acompanya aquest text correspon a dos blooks (no m'atreveixo a fer un neologisme en català creat a partir de les paraules bloc i llibre): La catosfera literària 2008. Primera antologia de blogs en català, que vam presentar dijous dia 15 als mitjans de comunicació, i Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos) de Manel Riu i Mir Roy, novel·la que ha sorgit a partir del bloc de la Mireia i que es presenta el dimecres 21 de maig a les 19:30, a la Llibreria Catalònia, presentació que anirà a càrrec de Mònica López, del programa Digitals de COM Ràdio i en la qual també hi participarà Francesc Mauri, meteoròleg i home del temps de TV3.

3 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

Dues iniciatives excel.lents, ja ho saps. Ara, a per a les Històries veïnals!

Rubèn Novoa i Arranz ha dit...

Moltes gràcies per fer-nos confiança

Joan Calsapeu ha dit...

L'enhorabona per "La catosfera literària".