30/10/08

Què en pensen els editors de l'Estat espanyol sobre la digitalització del llibre

M'arriba el dilluns via e-mail un estudi realitzat per Dosdoce.com i la xarxa social Ediciona titulat "Digitalización del libro en España" que té com objectiu aportar a les editorials una sèrie de criteris sobre l'estat d'opinió del sector davant el repte de la digitalització. L'estudi s'ha fet a partir de 342 qüestionaris als editors. Si el desitgeu llegir íntegrament, el podeu descarregar aquí. Entre les conclusions a les que arriba destaquem les següents:
- El 57% dels enquestats considera que ambdues tecnologies (paper i electrònica) conviuran.
- El 48% dels professionals del sector del llibre considera que la principal via d'ingressos de les editorials espanyoles, l'any 2020, seguirà sent el llibre de paper.
- El 49% dels enquestats considera que el 2009 hi haurà un major nombre d'editorials que se sumarà a la comercialització dels seus continguts en format electrònic.
-El 69% dels enquestats considera que la principal prioritat de les editorials davant el repte de la digitalització és la definició del model de negoci.
- El 44% dels professionals enquestats considera que el principal beneficiari de la digitalització del llibre és el lector, i que les llibreries seran les principals perjudicades, segons el 49% dels enquestats.
Es curiós que mentre majoritàriament els editors de l'Estat espanyol pensen que el 2.020 encara el llibre en format paper serà el principal negoci de les editorials, en una enquesta realitzada a la Fira de Frankfurt, segons ja vam comentar en aquest post, un gran nombre d'editors pensa que d'aquí a deu anys el llibre electrònic superarà en ingressos el format tradicional. El temps dirà però tinc la sensació que aquí encara no ens acabem de creure el canvi que se'ns acosta amb els nous lectors de llibres electrònics. De totes maneres, possiblement quan aquests arribin al mercat d'aquí com als EEUU, França, el Regne Unit o a partir de la primavera a Alemanya, aquesta percepció pot canviar.

1 comentari:

JJMiracle ha dit...

Jo no sóc editor, però també penso que conviuran. El llibre electrònic potser tindrà més èxit en obres molt extenses (si en paper ocupen uns quants volums, en llibre electrònic el guany d'espai és notable) o molt complexes (en un llibre electrònic suposo que podrem dir adéu a les notes al peu en favor d'enllaços).

Però a qui no li agrada passar pàgina, olorar els fulls i totes aquestes coses romàntiques? :-)