15/2/09

La Batalla del Pont de Goi i la Guerra del Francès

El dia 25 de febrer es compliran 200 anys de la Batalla de Valls (Pont de Goi) emmarcada dins la Guerra del Francès. Aquesta, junt amb la Batalla de Vic, va ser l'enfrontament a camp obert més important esdevingut a Catalunya entre les tropes franceses i espanyoles. A Valls s'ha organitzat un complet programa d'actes per commemorar-ho. Ahir dissabte es va fer un itinerari cultural pels escenaris de la Batalla (més fotografies aquí). De la mà de l'historiador Francesc Murillo vam poder conèixer en detall i ens els mateixos indrets on va transcorre, com va ser l'enfrontament entre dos nombrosos exèrcits d'uns 14.000 homes cadascun, comandats per part espanyola pel general Reding i per part francesa pel mariscal Saint-Cyr. Després d'un dia de batusses al voltant del riu Francolí, l'exèrcit francès va aconseguí una important victòria que li va permetre ocupar la major part del Camp de Tarragona i de la Conca de Barberà. 
L'explicació detallada i acurada de Francesc Murillo, el passeig pels camins del voltant del Francolí i de la Granja medieval de Doldellops, i esmorzar a la font de Sant Bernat va permetre gaudir d'una interessant matinal acompanyada d'un temps esplèndid.
Al final de l'itinerari vaig poder comprar el llibre editat per l'Ajuntament del Bruc i l'Institut Ramon Muntaner, en motiu del Bicentenari de La Guerra del Francès, Itineraris de la Guerra del Francès. Una passejada per la història de parla catalana, on a més de descriure un itinerari per la Batalla del Pont de Goi, es ressenyen altres indrets per on fer rutes pels espais de la Guerra del Francès com el Bruc, Igualada, Manresa, l'Arboç, Cervera, el Priorat, Tortosa, entre altres. I un altre llibre, el dijous dia 26 de febrer, editat per l'Institut d'Estudis Vallencs, es presentarà el llibre de Francesc Murillo La Batalla del Pont de Goi (15 de febrer de 1809). Serà una interessantíssima aportació per conèixer més detalls de la Batalla de Valls.

2 comentaris:

Cèlia ha dit...

Jo que també he assistit a una de les sortides, espero el llibre amb moltes ganes!

Anònim ha dit...

Jo també vaig anar a la Caminada del pont i realment estava mot bé. M'ho vaig passar de meravella.