22/3/09

Un homenatge merescut

Ahir dissabte, dia 20 de març a la tarda, al Teatre Principal de Valls es va retre homenatge a Pere Català Roca qui va morir el passat 10 de febrer. La ciutat de Valls li va retre un emotiu i merescut homenatge a aquest fotògraf, historiador i impulsor de la cultura catalana que va néixer a Valls l'any 1923 i que a partir dels 8 anys visqué a Barcelona, sense oblidar mai, però, les seves arrels vallenques.
Historiadors, amics, estudiosos i autoritats van glosar la figura de Pere Català i van destacar el seu intens treball en pro de la cultura del nostre país. La filòloga i amiga de la família Núria Ventura va destacar entre moltes altres coses, el seu constant servei als Països Catalans i "l'objectivitat en què jutjava els diferents afers. Tenia una memòria extraordinària i mai esgotava els temes de conversa."
Pere Català formà part d'una nissaga de fotògrafs, germà de Francesc Català Roca i fill de Pere Català Pic, es dedicà professionalment a la fotografia i visqué de la fotografia publicitària i industrial, tot i que practicà a més la fotografia documental. En aquest sentit, Jordi París, director del Museu de Valls, digué que "ha estat un dels grans fotògrafs del país."
Joaquim Arenas per la seva part va destacar el paper de Pere Català en l'estudi de la figura de Colom i en treballar per establir lligams entre l'Alguer i Catalunya. Va ser fundador del Centre d'Estudis Colombins i va publicar nombrosos treballs sobre la catalanitat de Colom. Arenas expressà sobre la conveniència de l'homenatge que "es bo que els pobles no oblidin aquells que l'han servit".
L'historiador Valentí Gual afirmà que Pere Català "ens va ensenyar a estimar el passat dels Països Catalans. Va ser un historiador immens que ha deixat un llegat impressionant." Per la seva part, Joan Gala destacà que no es va desvincular mai de Valls i destacà la seva passió pel món casteller cosa que li portà a impulsar l'obra en dos volums Món Casteller.
L'acte d'homenatge, acompanyat en diversos moments pel so de les gralles, acabà, com no podia ser d'altra manera, amb l'enlairament de diversos pilars d'homenatge a Pere Català.