2/4/09

Llibres electrònics en català a un euro

Després d'un camí on hem hagut de superar força obstacles, es presenta avui dijous 2 d'abril el portal Edi.cat dedicat a la venda de llibres electrònics en català. Una de les novetats promocionals que presentem és que es podran adquirir alguns títols a un PVP d'un euro.
Començar la venda de e-books no ha estat fàcil. Aquest món és completament nou a Catalunya i a l'Estat espanyol. De fet, Edi.cat serà el primer portal de llibres electrònics en català i un dels primers de tot l'Estat espanyol. Ser pioners comporta haver de resoldre moltes qüestions i haver de superar molts entrebancs tecnològics. En aquest sentit el treball d'Enric Faura, que ha coordinat el projecte, i de l'Avellana Digital, que han aportat el seu coneixement tecnològic, ha estat vital per poder arribar satisfactòriament al punt on ara som.
Hem hagut de definir moltes coses: polítiques de preu, percentatge que cal pagar als autors amb aquest nou sistema, la introducció de protectors (DRM) contra la pirateria, el format tecnològics de l'e-book, la manera com també des de les llibreries es puguin vendre llibres electrònics, etc. Han estat moltes, moltíssimes hores de treball intents, de reflexió entre les tres editorials que impulsem el projecte (Angle, Bromera i Cossetània), de revisió de decisions preses per adaptar-les a noves informacions que ens arribaven. És un treball que s'ha fet amb la il·lusió d'aquell qui sap que camina cap a un nou sender que porta a un espai desconegut però alhora emocionant, que ens porta cap el futur.
Els llibres es poden adquirir al web, de moment en format Mobipocket, que es el format que llegeixen els lectors que es poden adquirir actualment a l'Estat Espanyol com Iliad o el Cybook, que venem també des del nostre web. Tenim el compromís però d'oferir els llibres amb nous formats a mesura que entrin nous lectors al nostre mercat. Concretament, quan Sony Reader, que no llegeix el format Mobipocket sinó que fa la lectura d'e-books en format e-pub, comenci a comercialitzar els seus lectors a l'Estat espanyol (s'esperava que fos aquesta primavera, però sembla que s'ha retardat la seva arribada fins a la tardor), els llibres d'Edi.cat també s'oferiran en format e-pub.
S'han protegit els drets dels autors amb la implantació del sistema DRM de mobipocket, amb la voluntat d'evitar la pirateria. Tot plegat ens ha retardat un xic la posada en marxa del portal que comptàvem fer-la el mes de febrer (mes en què vam començar a tenir-lo a la xarxa en una adreça de prova). Hem preferit però fer passos sòlids. Al final hem arribat al punt de partida del portal de venda d'e-books. Avui, dijous 2 d'abril al vespre, el presentem públicament a Barcelona. De moment hi ha una vintena de llibres en xarxa, xifra que amb pocs dies es veurà incrementada fins a més de quaranta i poc a poc ampliarem el nombre de llibres disponibles i també tenim la intenció de poder-hi incorporar nous segells editorials catalans. Veureu al web que l'aposta que es fa és que els lectors puguin tenir també llibres que són de completa novetat i no únicament posar-hi llibres de fons, de drets d'autor lliures o publicats fa molts anys, cosa que és el que principalment s'ha fet fins ara a l'Estat espanyol.
Iniciem un camí que ens encara cap el futur i que ens obre a un nou món que ningú, a hores d'ara, sap la dimensió que pot tenir. De moment ja hi hem fet un primer pas. Caldrà fer-ne molts més i sobretot caldrà tenir una actitud oberta per canviar quan sigui necessari els plantejament que ara fem ja que el món tecnològic és mou molt ràpidament i és a la vegada molt canviant. Aquest camí a recórrer ens agradaria fer-lo acompanyats dels nostres autors i dels nostres lectors, destinataris finals d'aquesta nova aposta.

7 comentaris:

Sàlvia ha dit...

Quina bona idea! Els felicito.

Salutacions ;)

Jesús M. Tibau ha dit...

allí estaré

Cèlia ha dit...

Espero amb candeletes que sigui assequible, perquè em penso que m'hi apuntaré!(als llibres electrònics). Agraeixo el vostre esforç!

Pedra Seca. Barraques i Cossiols ha dit...

Bon vent en aqueta travesia, com diu aquell " per arribar a la meta s'ha de fer el primer pas"
Manel del Pla

Ramon Aladern ha dit...

Felicitacions i endavant amb la iniciativa! espero enganxar-m'hi aviat.

Maria Elisa ha dit...

Comenceu amb el format de sony, que amb el comerç electrònic ja hi comencen a haver usuaris que en tenen a Espanya. Moltes felicitats per la iniciativa!

Anònim ha dit...

Si voleu un llibre electrònic GRATUÏT molt divertit, feu-vos amics d'en 'Xavi Nsl' a Facebook i allà podreu descarregar 'L'Efecte Tafaner. Gràcies.