17/5/09

Autor i llibre en el laberint

La sala d'actes del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, al Palau Alenyà, serví com a marc per a la trobada d'autors de la Conca de Barberà que es va portar a terme dissabte dia 16 de maig a la tarda. En la trobada l'escriptor lleidatà Josep Vallverdú que resideix des de ja fa força anys a l'Espluga de Francolí realitzà una xerrada que titulà "Autor i llibre en el laberint", en la qual va fer un repàs de tots els actors que intervenen en la publicació d'una obra: l'autor, l'editor, el lector, els mitjans de comunicació, etc.
Vallverdú va indicar que "l'autor està condicionat per la necessitat de ser llegit, fet que darrerament a causa de la pressió del mercat encara s'ha accentuat més. Si un autor planteja la seva obra en la recerca obsessiva de l'èxit pot trobar-se amb imprevisibles resultats. La carrera d'un escriptor és un seguit d'encerts i d'altres que no ho són tant, però sobretot és una carrera de treball diari."
Va analitzar els canvis que poden suposar els llibres digitals i la incertesa que el futur planteja en aquest sentit. "El llibre tradicional no morirà de moment" -digué-, "però no sabem com anirà el seu futur. A més una desaparició ràpida del llibre de paper provocaria un col·lapse econòmic ja que hi ha tot un sector industrial que en depèn."
Respecte els editors, va fer una crítica a la ràpida descatalogació que algunes editorials fan dels seus llibres, "de manera que quasi que es pot afirmar que el que no és novetat no existeix. Les editorials devoren els seus propis productes. Per un autor és un xoc veure que un llibre seu es liquida a preu de saldo o que s'acaba destruint. Les editorials descataloguen a tort i dret a causa de la política que hi ha de publicar massa."
Referent els mitjans de comunicació, Josep Vallverdú va ser crític amb el poc espai que es dedica a la cultura i això es deu al convenciment que tenen els seus directius que "la cultura no ven diaris".