7/6/09

De la Fira de Llibre Ebrenc i les publicacions locals

M'arribo diumenge al matí a Mora d'Ebre a la Fira del Llibre Ebrenc. La Fira fa goig. Em comenten els organitzadors que les activitats del Litterarum vam comptar amb una bona presència de públic. entre els quals hi havia un nodrit grup de programadors culturals, i que la llàstima va ser que dissabte el vespre la pluja els va impedir realitzar dos dels concerts. Aprofito per parlar amb alguns dels autors ebrencs dels quals hem editat llibres i també per intercanviar opinions amb editors i llibreters.
Entre presentacions i signatures de llibres, hi ha previstes taules rodones. Assisteixo a una que tracta sobre la comercialització dels llibres locals. En aquest sentit, Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana avança una novetat que pot ser interessantíssima. Després d'explicar les dificultats que es troben els centres d'estudis perquè les seves publicacions puguin estar al canals de comercialització i després d'intentar-ho per diversos camins, Santesmases comenta que han arribat a la conclusió que cal crear un web on hi hagi les publicacions dels centres d'estudis i comercialitzar-los a partir d'aquest lloc a Internet. El problema sorgeix com es farà la logística de tot plegat i va anunciar en aquest sentit que negocien amb ArcLogi perquè aquesta empresa tingui 10 exemplars de cada títol i, una vegada rebudes les comandes a partir de web seria ArcLogi qui ho faria arribar als compradors. Segons Santesmases, han fet una enquesta als centres d'estudis i hi podrien haver de sortida 800 títols diferents. Seria doncs un excel·lent espai per localitzar moltes publicacions, interessantíssimes en moltíssims casos, que ara consta molt d'aconseguir i que tinguin alguna visibilitat més enllà de l'àmbit local del centre d'estudi en qüestió.
Isidre Sala de la llibreria El Full de Badalona va comentar les dificultats que tenen les llibreries per obtenir aquests tipus llibres. Penso que si el web i la logística funciona també aquest servei pot facilitar la feina els llibreters. Sala va comentar que a partir del portal Totselsllibres.com, que va ser una iniciativa dels llibreters que no va funcionar, tal com vam comentar aquí, es va parlar per resoldre aquesta qüestió, però no se'n van sortir. Sala també va explicar que el fracàs de portal es va deure a que "els llibreters són empresaris molt autònoms que els costa molt treballar en equip. Això va provocar que es tanquessin acords que al final no es podien concretar per interessos particulars."
Sergi Bassa, de la llibreria Bassa de Mora d'Ebre, es va preguntar "què passarà amb les llibreries amb la irrupció del llibre electrònic". Finalment, Vicent Casadó, del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, va explicar una iniciativa que van fer per aquest Sant Jordi en portar a les llibreries uns expositors amb diferents llibres del CERE, "el problema és que després de Sant Jordi ens han tornat els expositors i els llibres mentre que el que preteníem era que tinguessin els llibres tot l'any".
Una reflexió arran del què comentaven Sala i Bassa, amb el llibre electrònic serà absurd que els llibreters facin cadascú una guerra particular. Si volen entrar en aquest món, on penso que hi tenen espai, hauran d'idear aliances per crear llibreries virtuals on es puguin vendre llibres electrònics. Hauran de superar aquests individualismes al què feria referència Isidre Sala si volen entrar el món dels e-books. D'altra manera serà molt difícil fer-ho i perdran aquest tren.
I de la Fira del Llibre Ebrenc a una altra activitat que porta els llibres el carrer: la Setmana del Llibre en Català. Comentàvem en aquest post la necessitat que la Setmana torni a Barcelona després que enguany se celebrés a Sant Cugat. Des de l'endemà que s'acabés la Setmana 2009 s'està treballant amb aquest objectiu i sembla que tot plegat va per bon camí. Possiblement, d'aquí pocs dies s'anunciarà com i de quina manera es farà. En seguirem parlant.