28/6/09

El final d'una etapa

Aquest divendres dia 26 de juny ha finalitzat una etapa: la de la publicació en paper del setmanari d'informació de l'Alt Camp i la Conca de Barberà, El Pati. Ara, segons es pot llegir aquí, la informació local d'aquestes dues comarques es podrà llegir en el portal digital www.elpati.cat, en el que serà una segona etapa de la publicació ara en format digital.
Han estat 26 anys de la vida en paper del setmanari El Pati. Des de Sant Jordi del 1983 que setmana rera setmana aquesta publicació ha anat informant dels esdeveniments de l'Alt Camp i de la Conca de Barberà. Recordo amb nostàlgia els inicis del setmanari i els primers consells de redacció amb les persones que van iniciar la publicació: el Joan Batet, l'Albert París, el Rafel Castells, el Pere Queralt, el Joan Maria Jové, el Francesc Domènec, la Núria Ventura i un servidor, entre altres. Alguns érem molt joves. El Pati forma part d'aquelles publicacions que van néixer en els anys de la transició política amb la voluntat de fer informació independent i en català, com ho van ser també El Punt, el Regió 7, El nou9, El 3 de vuit, entre altres. Llavors a començaments dels vuitanta a l'Alt Camp només existia la Joventut de l'Alt Camp, una publicació hereva de la premsa del Movimiento en la que la majoria d'articles és publicaven en castellà. El Pati va aportar aire fresc a la premsa de l'Alt Camp i fou un instrument per normalitzar lingüísticament les premsa d'aquesta comarca. Ara seria impensable fer una publicació en castellà en aquestes contrades, però calia trencar la inèrcia del postfranquisme, cosa que es va aconseguir amb l'aparició d'El Pati. La il·lusió de les persones que ens vam comprometre desinteressadament a ser-ne redactors i el compromís de més d'una seixantena de vallencs en fer una aportació inicial de 3.000 pessetes cadascú va permetre que s'iniciés el setmanari.
El Pati ha tingut diferents moments. El 1987 es va començar a professionalitzar l'estructura, i des del 1995, la gestió d'El Pati ha anat a càrrec del grup El Punt, empresa periodística que des de fa un any i mig és la propietària de la capçalera. Em sap greu saber que de moment no rebré setmanalment la publicació en paper a la bústia, tot i que pot ser que el setmanari en paper tingui una nova etapa de la mà d'un grup de vallencs que s'ho està plantejant. Em queden molts records de tota la vida d'El Pati en edició en paper: dels inicis, dels temps que als vespres escrivíem les cròniques, dels set anys que professionalment vaig dedicar-m'hi, etc. En queda escrit també el llibre que fa sis anys vam publicar a Cossetània 20 anys fent El Pati, escrit per Ivet Batet. I en queda també la pròpia editorial Cossetània que sorgí del mateix l'esperit que ara fa 26 anys va permetre que comencés l'etapa en paper d'El Pati.
Som al segle XXI i en plena crisi econòmica que farà variar el paradigma de la premsa escrita. Les publicacions digitals s'intueixen com una de les sortides d'un futur incert i amb moltes incògnites per desvetllar. Desitjo molta sort a El Pati.cat i espero que aquesta nova etapa sigui exitosa.

2 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

els diaris en paper ho tenen fotut

Anònim ha dit...

cary considers authority justifies ordination maturevich local mixture chadda morris matternamely
semelokertes marchimundui